Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Program Jednoho světa se ptá, co je to „doma“. Koncem března zamíří do Olomouce

Program Jednoho světa se ptá, co je to „doma“. Koncem března zamíří do Olomouce

Program Jednoho světa se ptá, co je to „doma“. Koncem března zamíří do Olomouce

POZVÁNKA na JEDEN SVĚT v Olomouci (Olomouc, kino Metropol a Muzeum umění Olomouc, 29. 3. až 2. 4. 2016) – ŠÁRKA NOVOTNÁ –

Nejen na lidi, kteří svůj domov po světě hledají, ale i ty, kteří ho mají, se letos zaměří největší festival filmů o lidských právech u nás. Dneškem začíná v Praze festival Jeden svět. Po hlavním městě se vydá do dalších 32 měst po celé České republice. Redakce 25fps se chystá na jeho olomouckou část. V Olomouci startuje festival 29. března a potrvá do 2. dubna.

Amal

Domov hledá také dokumentární snímek Amal. Sleduje zabydlování rodiny, která uprchla před válkou v Sýrii.

Nejenom bačkory

Program se, především v tematické sekci Hledání domova, zaměřuje jak na putování za nalezením bezpečného místa ve světě, tak i postoje a prožitky těch, kteří svůj domov opouštět nemusí. „Takzvaná migrační krize nám ukázala hodně především o nás samotných. Tímto směrem se letos vydáme i na Jednom světě a prozkoumáme domov z mnoha úhlů pohledu. Během sledování stovek filmů a přípravy kampaně jsme si například uvědomili, že domov nelze zobrazit. Je to komplex řady hodnot, a ne jen oblíbené bačkory,“ uvedla k tématu ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

„Tématika domova se prolíná celým programem, velmi často je domov spojován se ztrátou, nebo naopak nalezením. Vždyť i v srdci Evropy lze o domov snadno přijít, ať už vinou domácího násilí, exekucí nebo proměnou hodnotové orientace.  I o tom jsou letošní filmy,“ upozorňuje pak ředitelka. Vedle témat spojených se současnou migrační vlnou tak bude uveden i snímek o farmářích, kterým půdu násilím berou vlády či korporace.

Švédská teorie lásky

Prvním filmem Jednoho světa v Olomouci bude Švédská teorie lásky o výsledku švédského sociálního experimentu.

Návštěvníci se nicméně mohou těšit i na nové tematické sekce Neklidná Ukrajina či Kdo je tady normální? která reflektuje touhu zapadnout do většinové společnosti. Program pak přináší i tradiční kategorie jako Cesty ke svobodě, Moc médií, Panorama, Takzvaná civilizace a Český pohled. Doplní je sekce Hlavní soutěž a Máte právo vědět.

Před začátkem olomoucké části festivalu se můžete těšit na redakční tipy z programu. V průběhu a po festivalu vás čeká také řada recenzí.

Více informací zde: www.jedensvet.cz/olomouc

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 11

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru