Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » AČFK uvádí Letní filmovou školu

AČFK uvádí Letní filmovou školu

AČFK uvádí Letní filmovou školu

POZVÁNKA na 42. Letní filmovou školu v Uherském Hradišti (22.–30. 7. 2016) – MONIKA BARTOŠOVÁ –

Dneškem začíná devítidenní filmový maraton v Uherském Hradišti. Letní filmová škola je svým konceptem a duchem ojedinělá. Ráda se nostalgicky vrací zpět k zaprášenému rodinnému stříbru, tahá ze skříně kostlivce některých kinematografických specialitek, někdy je jenom tak doma a kouká, co se u nás děje a stejně tak ráda cestuje za větší či menší exotikou do zahraniční. Zároveň je přece jenom školou a každoročně s připraví množství odborného programu, který vás přes léto udrží trochu v intelektuálním střehu. LFŠ má na svědomí Asociace českých filmových klubů, která se o kinematografické rozhledy stará ve filmových klubech po celé republice. Na svojí nejdůležitější přehlídce se tedy snaží tak trochu předvést i to, co dělá v průběhu roku ať už je to tradiční Projekt 100 nebo další distribuční aktivity AČFK.

Hodně lidí na festivalech na distribuční filmy jednoduše nechodí, protože si na ně přeci mohou zajít v průběhu roku jinde. Nelžeme si ale do kapsy, kolikrát si na ně pak doopravdy zajdeme? Kolikrát se opravdu jdeme podívat na nějakou klasiku, co známe nazpaměť snad ještě z VHSky, jenom pro to, abychom ji viděli na velkém plátně? Určitě ne tak často, jak bychom chtěli.

Shrňme tedy stručně, co asociace nabídne na Letní filmové škole pod hlavičkou AČFK uvádí. Protože ačkoliv každý tvrdí, že na distribuční filmy na festivalech nechodí, v Hradišti jsou nakonec vždycky vítaným diváckým hitem.

Projekt 100

Projekt 100 letos už 21. rokem přináší do kin filmy, kterým se říká klasiky, případně kultovka. LFŠ každoročně shrne aktuální ročník (včetně filmů, které poběží v kinech až v druhé půli roku). První letošní část Projektu 100, kterou můžete vidět i na LFŠ je věnovaná zahraničním velikánům, všichni za sebou máme Sedm statečných, Osm a půl nebo Mlčení jehňátek, takové filmy ale jednou nikdy nestačí. V další části roku filmové kluby čeká ještě první český muzikál Starci na chmelu a okouzlující animovaný film Hajaoa Mijazakiho Cesta do fantazie, které s předstihem můžete stihnou i na LFŠ.

Kluk ve světě příšerPokud diváky nadchne japonský svět fantastična, který sdílejí lidé s mluvícími zvřaty i duchy, nabízí asociace v programu také další japonský animovan snímek Kluk ve světe příšer, jehož hlavního hrdinu po příchodu do kouzelného světa vychovává zprvu trochu desivý medvědí bojovník.

Do dějin českého filmu se mimo Projekt 100 vydává AČFK také úžasně fantaskní Baron Prášil Karla Zemana. Příběh slavného rokokového bájivce se v něm proplétá s cestováním do vesmíru a setkání s řadou literárních postav. Do devadesátých let vás vezme bloumavý Kamenný most Tomáše Vorla, v níž autor zachytil autorskou krizi třicetiletého absovlenta FAMU. Zástupcem současného českého filmu je tu Eva Nová, která sleduje smoutnou stárnoucí herečku v podání Emílie Vašáryové, která se vrací z léčebny a pokouší se navázat vztah se svým dospělým synem.

ChocolatAsociace český filmových klubů se také snaží přivést do české distribuce zajímavé filmy, na které ostatní distributoři zapomněli. Letos pada volba na francouzský film Monsieur Chocolat. Snímek o Rafaelovi Padillovi, který se z otroka narozeného v Havaně stal hvězdným cirkusovým klaunem v Paříži. Hlavním lákadlem filmu je herecký výkon Omara Sye, kterého bylo možné si všimnout třeba v Nedotknutelných nebo ve filmu Samba. Monsieur Chocolat odhaluje dobový rasismus, který předurčoval černošského umělce do role podřízeného přitroublého klauna, a možná také něco o původu současného postoje k menšinám.

AČFK v Hradišti uvede řadu opravdu skvostných filmů. Možná si na řadu z nich raději zajdete v klidu v nějakém menším kině, pokud si ale nejste jistí svou kino-disciplínou, na Letní filmové škole si jich můžete užít dosyta. Celý program LFŠ nejdete tady.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 23

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru