Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » NFA objevil dílo americké kinematografie z roku 1925

NFA objevil dílo americké kinematografie z roku 1925

NFA objevil dílo americké kinematografie z roku 1925

Národní filmový archiv v Praze (NFA) oznamuje znovuzrození filmu. MANEKÝNKA Z BROADWAYE je dalším titulem, kterým NFA šťastně zaceluje dosud opuštěné místo v historii americké kinematografie. Produkována v roce 1925 společností Tiffany Productions s originálním názvem Borrowed Finery v režii Oscara Apfela se Manekýnka z Broadwaye díky záchrannému úsilí NFA vrací k široké i odborné veřejnosti dokonce ve své původní barvené podobě.

Jedná se o významný objev. Tento titul nebyl součástí sbírky NFA a nebyl ani deklarován žádným jiným světovým archivem. Původní kopie na prudce hořlavé podložce doputovala do archivu jako součást pozůstalosti soukromého sběratele, vybavena pouze českým distribučním názvem. Kotouče relativně zachovalého filmového pásu tedy skrývaly překvapení. Co přinese identifikace? Ukázalo se následující: Manekýnka představuje celou plejádu významných charakterových hvězd filmu i vaudevillu. Společnost Tiffany v roce 1925 zásobovala svými filmy na 20 000 kin jen ve Spojených státech amerických a z její produkce právě tohoto roku dosud za ztracenou byla považována jako jediná Manekýnka z Broadwaye.

Díky obsáhlým sbírkám i sběratelské činnosti NFA se už vrátily z říše pouhých fantomů do naší současnosti i velmi rané westerny Johna Forda Před puškami kovbojů či Rozsudek pouště z roku 1918, ještě o něco starší Malá Holanďanka (1916) s miláčkem Ameriky Mary Pickfordovou, grotesky komika Fattyho Arbuckla, drama o tragických osudůech původních obyvatel Ameriky RamonaDolores Del Rio z roku 1928 či komedie Kněžna z pojízdné restaurace (1927) s neméně vyznávanou hvězdou dvacátých let Collleen Mooreovou. Manekýnka z Broadwaye je tak další v řadě významných děl americké produkce.

Film budou moci diváci poprvé uvidět v archivním kině Ponrepo 14. 12. 2016 v 17.30 v rámci cyklu Život kopie. Projekci nově objevené a tzv. Ledeckého metodou virážované kopie uvede filmový historik Věroslav Hába.

Manekýnka z Broadwaye

Režie: Oscar Apfel
Původní název: Borrowed Finery
USA 1925 / 71 min. / 35mm / 1980 metrů /
Hrají: Louise Lorraineová, Ward Crane, Hedda Hopperová

Elegantní svět módních salonů, vyšší společnosti a extravagantních milionářských večírků je prostředí, v němž se ocitá plachá dívka prostého původu Sheila Conroyová jen díky svému povolání manekýnky. Nejen pro svůj půvab se stává předmětem soustředěného zájmu dvou šaramantních mužů, netušíc, že jen jeden z nich je veden čestnými pohnutkami.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru