Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Cenu Pavla Kouteckého získaly filmy 5 October a Backstage

Cenu Pavla Kouteckého získaly filmy 5 October a Backstage

Cenu Pavla Kouteckého získaly filmy 5 October a Backstage

V pražské Továrně v Holešovicích se odehrálo slavnostní zakončení 11. ročníku Ceny Pavla Kouteckého, kterým provedl dokumentarista a moderátor Bohdan Bláhovec. Ocenění v kategorii celovečerního dokumentárního filmu získal režisér Martin Kollár s filmem 5 October a v kategorii krátkometrážního dokumentu dvojice režisérů Martin Mach a Dominik Truhlář s filmem Backstage. S cenou je spojena také finační odměna pro režiséry od Nadačního fondu AVAST. Pro Martina Kollára je to 100.000 Kč, Martin Mach si s Dominikem Truhlářem rozdělí 40.000 Kč.

5 October

(Martin Kollár, 2016, 61min., Punkchart Films, HBO Europe, endorfilm, 71km, CZ a SK)

Příběh muže, který se kvůli obřímu nádoru na obličeji rozhodl opustit svoji rodinu a vydat se na cestu, jež je pro něj útěkem před závažným rozhodnutím, vlastním strachem i nesnesitelnými společenskými situacemi. Přestože se nádor snaží zakrýt plnovousem, svůj skutečný zdravotní stav před sebou samým utajit nedokáže. Když se dozví, že mu zřejmě zbývá jen několik měsíců života, vše začne podřizovat jedinému datu – 5. říjnu, kdy má podstoupit riskantní operaci.

„Porota se jednomyslně shodla na tomto filmu, ve kterém se spojují vysoké estetické kvality, skvělá filmařina, včetně mimořádné práce s obrazem, ale i zvukem a tichem, a závažné téma lidské smrtelnosti i radosti z přítomného okamžiku.“

Backstage

(Martin Mach, Dominik Truhlář, 2016, 10min., FMK UTB, CZ)

Jeden den ze života spalovače mrtvol. Dokumentární film mapující zákulisí strašnického krematoria. Pro někoho je krematorium morbidní prostředí, o kterém se moc nekonverzuje. Spalovač Ivo Plaček se ale nebojí veřejně mluvit o své práci.

„Zaujal nás jak tématem, které není nijak radostné, tak zpracováním, které s tématem zajímavě koresponduje.“

Mezi nominované filmy se v celovečerní kategorii zařadily 5 October, Do zbraně, FC Roma, H*ART ON. V krátkometrážní kategorii to byly Backstage, Kittchen – až budu proměněný a Stopy, střepy, kořeny.

O nominovaných snímcích rozhodla porota ve složení: výtvarnice a performerka Kateřina Šedá, čerstvá laureátka Magnesie Litery za knihu Brnox, Janek Rubeš, reportér a kameraman proslavený mj. pořadem Praha Vs. Prachy, Daniel Moravec, vedoucí Tvůrčí skupiny Dokument Českého rozhlasu, dramaturgyně festivalu Jeden svět Julie Kárová a filmová historička Tereza Czesany Dvořáková.

„V loňském roce Cena Pavla Kouteckého poprvé udělila ocenění za krátký dokumentární film. Letos poprvé vykročila z Divadla Archa do pražských ulic a na pět dnů zabydlela Továrnu v Dělnické 63 se zajímavým programem. Mimo jiné si dovolila k českým nejlepším dokumentům, které vybrala porota CPK, promítnout také zahraniční dokumentární filmy, které byly oceněny na světových festivalech. Těším se, co nového přinese 12. ročník Ceny Pavla Kouteckého,“ dodává zakladatelka CPK Jarmila Poláková.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru