Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Festival ÍRÁN:CI přivítá hvězdnou sestavu hostů

Festival ÍRÁN:CI přivítá hvězdnou sestavu hostů

Festival ÍRÁN:CI přivítá hvězdnou sestavu hostů

Sedmý ročník Festivalu íránských filmů ÍRÁN:CI, který se koná v Praze od 9. do 14. ledna a poté se přesune do Brna a Bratislavy, je nejen jedinečnou přehlídkou skvělé íránské kinematografie, ale také mimořádnou příležitostí pro setkávání íránských umělců s českým publikem. V rámci promítání, seminářů a doprovodného programu se představí přes dvacet filmařů, spisovatelů, kameramanů, producentů a herců.

Mezi jednu z nejvýraznějších osobností z hvězdného guest listu patří spisovatelka Razieh Ansari, která v současné době žije v Praze a na Festivalu íránských filmů zasedne v porotě sekce Soutěžní celovečerní filmy. Razieh je v mnoha ohledech pozoruhodnou ženou. Vedle dalších aktivit se zabývá intenzivním průzkumem vztahů mezi Českem a Íránem od počátku 20. století do současnosti. Za svou tvorbu si vysloužila uznání a ocenění na domácí i zahraniční scéně. Hned za první román Závan vůně obdržela v roce 2012 íránskou literární cenu, s příznivým přijetím kritiky se setkaly i její následující romány Teheránské trio a Žena s perlovou broží.

Svůj film Neústupná diplomacie pana Naderiho (The invincible diplomacy of Mr. Naderi) v Praze osobně představí režisérská dvojice Behtash Sanaeeha a Maryam Moghadam. Jejich společný film Riziko kyselého deště (Risk of Acid Rain) před dvěma lety získal na Festivalu íránských filmů cenu publika. Maryam je také známá herečka a scenárista, mimo jiné ztvárnila hlavní roli ve slavném zakázaném filmu Jafara Panahiho Zatažený závěs (Closed Curtain). Kaveh Mazaheri uvede svůj snímek Retuš (Retouch), jeden z mezinárodně nejúspěšnějších krátkých filmů íránské filmové historie, o mladé ženě, která se náhle ocitne v zoufalé situaci, kdy musí rozhodnout o své budoucnosti, o svém manželovi a o svém vlastním životě. Navid Mahmoudi, jehož debut Kontejner lásky reprezentoval Afghánistán v oscarovém klání a získal řadu mezinárodních ocenění, do Prahy přiveze svůj druhý celovečerní film Loučení (Parting). Zachytil v něm těžký úděl mladého afghánského páru, který se vydá z Íránu do Evropy na nebezpečnou pouť za lepším životem.

Festival přivítá nejen velká jména, proslulé tvůrce, ale také reprezentanty mladé generace íránských filmařů. Abed Abest a Navid Danesh i přes své mládí už za sebou mají účast na Berlinale, v Torontu a dalších prestižních festivalech a rádi se podělí o čerstvé zkušenosti mladých úspěšných „filmmakerů“ ze specifické země. Abed Abest, dosud známý především jako divadelní a filmový herec, bude prezentovat svůj celovečerní režijní debut Simulace (Simulation) – odvážnou eliptickou studii neuchopitelnosti morálních pohnutek a vnímání pravdy. Dalším režisérem s celovečerní prvotinou v hlavní soutěži je Navid Danesh se skvostně vystavěným filmem Duet, symfonií hlasů, které se nejprve spojí a poté opět rozejdou a jejichž působivé mlčení je výmluvnější než jakákoliv slova.

Poprvé v historii Festivalu íránských filmů ÍRÁN:CI se bude soutěžit nejen mezi celovečerními filmy, ale také v sekci Krátké filmy. V Praze se tak sejde mimořádně zajímavá sestava pěti režisérů, jejichž snímky se budou ucházet o vítězství a kteří se dokázali prosadit v náročných a velmi netypických podmínkách íránské kinematografie: Spolu s Kavehem Mazaherim – již zmíněný film Retuš (Retouch) také Dornaz HajihaMarziyeh, Amir ToodehroostaLay My Bed in the Room, Arman KhansarianTeal a Sara Saghari Mr. Ahmadi and Simple Trip.

Letošní Festival íránských filmů ÍRÁN:CI bude slavnostně zahájen 9. ledna v kině Lucerna, pražská část festivalu pak bude pokračovat do 14. ledna v kinech Světozor, Lucerna, Bio Oko, Kino Pilotů a dalších. Od 16. do 17. ledna se festival přesune do Brna do kina Scala a Kino Art a od 18. do 20. ledna do Bratislavy. Diváky opět čeká exkluzivní kolekce toho nejzajímavějšího z íránské filmové tvorby v tradičních sekcích: Celovečerní filmy s diváckou soutěží, Dokumentární filmy, Krátké filmy a Nesoutěžní snímky.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 943

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru