Zde se nacházíte: 25fps » TV » Léto: čas televizních maratonů

Léto: čas televizních maratonů

Léto: čas televizních maratonů

Pozvolna se rok nachyluje k počátku prázdninového času. Milovníci televizních seriálů jistě zaznamenali patrný úbytek v běžné programové skladbě. Někteří si určité seriálové počiny šetří právě na tyto měsíce relativního televizního klidu, jiní už stihli zásobu zhlédnout. Naštěstí disponují některé televizní stanice i letním programem a nenechají nás, více méně závislé „sledovače“, tzv. na suchu. V rámci #girlpower euforie z kinopremiéry Wonder Woman se v následujícím článku zastavuji u toho, jaké zajímavé letní seriály s ženskými protagonistkami neradno propásnout.

Co bylo a je

Jakýsi letní program je možno sledovat již od konce května a začátku června, kdy dobíhají poslední díly seriálů jarní sezóny a začínají se vysílat letní hity. Jedním z doběhnuvších seriálů, který vzbudil poměrně značné ohlasy, je The Handmaid’s Tale / Příběh služebnice (2017-?), jeho poslední díl (desátý) byl dovysílán 15. června. Seriál je dystopickou projekcí nedaleké budoucnosti, v níž je společnost opět v područí diktatur, nukleárních pogrom a dalších antropokatastrof. Ústředními postavami jsou tzv. služebnice, mizivé množství žen schopných reprodukce, a tedy nezbytné atributy pro uchování lidského genofondu. Nejen poutavě znějící příběh, ale i obsazení v hlavních rolích s Elisabeth Moss, Alexis Bledel, Samirou Wiley nebo Yvonne Strahovski jistě stojí za naši pozornost.

Další z právě končících příběhů, který se dlouhodobě projevuje jako kvalitní investice času, je australský seriál z ženského vězeňského prostředí Wentworth (2013-?). Dobíhající pátá sezóna a její ohlasy napoví, zda se seriál dokázal vyrovnat s rozhodnutím z konce čtvrté řady, tedy usmrtit jednu z hlavních a velmi oblíbených postav. Pokud seriál ještě neznáte, doporučuji jej ke zhlédnutí, buďte ovšem varováni, dramatické, nečekané až šokující zvraty by měly být právoplatným podtitulem díla.

K maratonovému letnímu sledování přímo vyzývá společnost Netflix, která 9. června zveřejnila všechny díly páté sezóny seriálu Orange is the New Black (2013-?), opět z vězeňského prostředí, tentokrát z americké produkce. Páté sezóně se podařilo, zdá se, vrátit do starých kolejí a držet narativ v rozumném tragi-komickém rozpoložení. K příběhům už známých postav se přidává hrstka nových, přesto se tentokrát seriál věnuje zejména svým ústředním charakterům, jako jsou Piper (Taylor Schilling), Alex (Laura Prepon), Red (Kate Mulgrew), Nicky (Natasha Lyonne), Gloria (Selenis Leyva), Taystee (Danielle Brooks) či Crazy Eyes (Uzo Aduba). Zajímavá konstelace rasových, genderových a ne/heteronormativních témat je už nyní k dispozici a čeká jen na vaši pozornost.

Ve stejný den se spolu s OITNB ke své druhé sezóně vrátil také seriál Wynonna Earp (2016-?) pojednávající o neurvalé kovbojské pravnučce Wyatta Earpa, jejíž denní náplní je boj proti zlým nadpřirozeným bytostem. Wynnoně (Melanie Scrofano) při tomto nadlidském úkolu pomáhá různorodá a komická skupina v čele s Docem Hollidayem (Tim Rozon), sestrou Waverly (Dominique Provost-Chalkley) a její přítelkyní, strážnicí Nicole Haught (Katherine Barrell).

O den později než zmíněné dva seriály se na obrazovky vrátil i další populární počin, a to unikátní dílo v hlavní roli s Tatianou Maslany. Poučení jistě již tuší, že se jedná o seriál Orphan Black (2013-2017). Seriál bohužel přichází se svou poslední (čtvrtou) sérií, na druhou stranu se možná konečně dočkáme odpovědí na nejpalčivější otázky tohoto poutavého thrilleru s neuvěřitelnými hereckými výkony hlavní protagonistky v  rolích několika klonů sama sebe.

Co bude

Další maratonovou novinku nám na 23. června připravila opět platforma Netflix, jedná se o seriál GLOW (2017-?). Příběh adaptuje skutečné příběhy žen účastnících se ženské wrestlingové ligy v osmdesátých letech dvacátého století. Děj je zasazen do Los Angeles a jeho ústřední protagonistka Ruth (Alison Brie) bude zprostředkovatelkou vyprávění o „nádherných ženách wrestlingu“ – gorgeous ladies of wrestling (GLOW). Prozatím můžeme pouze doufat, že příběh bude komplexně vrstevnatý a dobře zpracovaný. Hlavní hrdinkou Jean Holloway v podání Naomi Watts bude disponovat i další novinka Netflixu, psychologické drama Gypsy (2017-?) zaměřené na překračování profesionálních hranic mezi terapeutkou a pacienty či jejich okolím.

V polovině července se na obrazovky vrátí s pátou řadou dílo The Fosters (2013-?) vyprávějící příběh dvou lesbických manželek a jejich několika dětí. V srpnu nás čeká premiéra marvelovské minisérie Marvel’s Defenders (2017), v níž spojí síly Daredevil (Charlie Cox), Jessica Jones (Krysten Ritter), Luke Cage (Mike Colter) a Iron Fist (Finn Jones). Doufejme, že Jessica dostane dostatek prostoru pro své unikátní já. Vedle „nových“ superhdinů a superhrdinky se vrátí také oblíbený seriál Broad City (2014-?) s dalšími newyorskými příběhy kamarádek Ilany (Ilana Glazer) a Abbi (Abbi Jacobson).

 

A co ostatní?

Nejen ženské hrdinky se však hrnou na letní obrazovky, vrací se i několik dalších děl, na něž fanoušci již netrpělivě čekají. Velkým návratem bylo započetí vysílání třetí řady seriálu Twin Peaks. V půlce července se vrátí milované a proklínané Game of Thrones. V srpnu započne pátá sezóna Raye Donovana nebo také v pořadí jednadvacátá řada South Park. Nejste-li plážový typ, o zábavu v podání letních seriálů tedy snad nebude nouze. Krásné léto a Vaši neutuchající přízeň!

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 32

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru