Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Výstava Toy Box: Práce na papíře

Výstava Toy Box: Práce na papíře

Výstava Toy Box: Práce na papíře

Jedna z nejzajímavějších osobností české komiksové a streetartové scény, výtvarnice Toy Box, představuje v mělnické galerii Ve Věži výběr svých komiksů, ilustrací a maleb.

Toy Box je známá nejen jako autorka grafického románu Moje kniha Vinnetou (Labyrint 2015), oceněného Zlatou stuhou v kategorii Komiksů pro děti a mládež i dvěma komiksovými cenami Muriel. Aktivní je také na ulici, kde vedle graffiti tvoří osobitý street art, často v podobě velkoformátových kreseb na papírech nalepených na zdech budov, ale třeba i jako interaktivní detektivní komiks o Komisaři Veverkovi, jenž byl vylepen na deseti místech po Praze.[1] Tvůrčí proces a výsledná díla již několik let zachycuje na svém webu.

V pěti patrech unikátního prostoru Pražské brány, kde sídlí galerie a café Ve Věži, je od 12. května do 9. července 2017 k vidění rozmanitá tvorba Toy Box pod názvem Práce na papíře, jenž odkazuje k civilnosti autorky a neokázalému využití jednoduchých prostředků, jakými jsou tužky, barva a papír.

Výstava zahrnuje zejména práce z poslední doby. Obrazy z cyklu Libeň zachycují mizení staré Prahy, jež ustupuje novým stavbám. S Libní je spjat také portrét paní bez domova, která se choulí venku na mrazu (O tom, jak obraz vznikal, se můžete dočíst zde.), a také kresba fixem upozorňující na iniciativu Food Not Bombs, jejíž libeňskou pobočku autorka spoluzaložila. Ve dvou obrazech ze zamýšlené série My love for this city is graffiti Toy Box zkoumá vztah města a písma.

Vedle komiksů vycházejících z příběhů skutečných lidí se tvůrkyně inspiruje také literárními předlohami. Na výstavě je k vidění komiks Prsoježíš podle povídky Nicka Hornbyho (prohlédnout si ji můžete na webu autorky) nebo adaptace povídky Gustava Meyrinka Vypařený mozek. Do komiksové podoby převedla po návštěvě v památníku obětem romského holocaustu v Letech dvě cikánské pohádky.

V jednom z nedatovaných komiksů se tvůrkyně na dvojstraně vtipně vypořádala s postavami z prapodivného světa učebnic jazyků, které k nám promlouvají. Část ilustrací a komiksů byla otištěna v časopisech, zejména v Novém prostoru, ale také Labyrint revue či Bel Mondo. Mnohé vznikly pro nejrůznější organizace a iniciativy, se kterými Toy Box souzní. Ze starší tvorby je na výstavě zahrnut autorčin komiks z úspěšné knihy Ještě jsme ve válce. Příběhy 20. století (Argo, Post Bellum, ÚSTR 2011). Již zmiňovaná Moje kniha Vinnetou je k prohlédnutí (a zakoupení) na baru kavárny.

Doprovodný program výstavy nabídl 24. května komiksový workshop s autorkou (jeho výstupy si lze prohlédnout zde). 28. a 29. června se za příznivého počasí uskuteční happening „Živé kreslení“ s Toy Box na mělnickém autobusovém nádraží, jehož fasáda si zaslouží oživení.

Galerie a café Ve věži není jediným místem, kde je v současnosti možné tvorbu Toy Box vidět. V plzeňském kulturním prostoru DEPO2015 je v rámci výstavy Nomádi do 31. října 2017 k vidění její velkoformátový komiks věnovaný dvojici lidí bez domova. Další projekt, nazvaný Automat svět , je součástí rozsáhlé výstavy intervenčního umění a artivismu (uměleckého aktivismu) Cultural Hijack (24. června – 9. září 2017).

Autorka aktuálně vede kurz komiksu v Aeroškole, chystá sérii obrazů pro českokrumlovské Egon Schiele Art Centrum, kde by měla mít v následujícím roce velkou výstavu. V neposlední řadě pracuje na chystané komiksové učebnici, jejíž vydání plánuje Nakladatelství Paseka na rok 2018.

Toy Box: Práce na papíře. Galerie a café Ve Věži, Mělník. 12. 5. až 9. 7. 2017. Otevírací doba: po-pá 14:00–23:00, so 10:00–23:00, ne 13:00–23:00. Vstup zdarma. 28. a 29. 6.: „Živé kreslení“ s Toy Box na mělnickém autobusovém nádraží.

Poznámky
[1] Autorka chystá jeho pokračování. Viz http://www.5plus2.cz/?e=QB-MELNIK&d=12.05.2017#strana=2.

toy_box

O černé bábě

IMG_20170621_140913

Vlevo komiks pro Amnesty International, vpravo komiksy z výstavy Ženy bez hranic

IMG_20170621_142030

City hladovému nevěří

vypareny mozek

Vypařený mozek, 1/3

Foto: Veronika Zýková

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru