Zde se nacházíte: 25fps » TV » Příběh z dávných časů: Hercules

Příběh z dávných časů: Hercules

Příběh z dávných časů: Hercules
TV – Ohlédnutí do minulosti: Herkules (1995-1999) – KRISTÝNA MICHALIČKOVÁ –

Je to již skutečně dávno, kdy světlo světa spatřil seriál Hercules: The Legendary Journeys. Kdo by ale zapomněl na Herculovy odvážné činy? Ti, co seriál sledovali pravidelně, si jistě ještě dnes vybaví chytlavou úvodní znělku, která lákala na řadu dobrodružství a podivných stvůr. Minimálně z nostalgie si tento seriál zaslouží připomenout.

Hrdinou proti své vůli
 http://www.hollywood.com/tv/hercules-the-legendary-journeys-59482563/

HERCULES: THE LEGENDARY JOURNEYS, Kevin Sorbo, Season 5, 1998. 1995-1999. (c) Universal TV

Jak už to tak bývá, dobrosrdečný Hercules (Kevin Sorbo) se stává hrdinou vlivem traumatických událostí v jeho osobním životě. V úvodní epizodě seriálu je prezentován jako obyčejný muž, který žije spokojeně se svojí ženou a dětmi v malé řecké vesnici. Kdykoliv může, pomáhá ostatním lidem a čas od času rozežene svými pěstmi šarvátku v hospodě. Nijak zvlášť nelpí na skutečnosti, že je to syn boha Dia s nepřemožitelnou silou. To se ovšem velmi rychle mění v okamžiku, kdy proradná bohyně Héra zahubí znenadání jeho ženu i děti. Hnán touhou po pomstě se Hercules vydává do světa s odhodláním zničit nejen Héru, ale také vše, s čím má tato bohyně něco společného. Brzy však toto temné odhodlání mění v odvážné poslání konat ve jménu své mrtvé rodiny dobro. Od té chvíle putuje světem a odvážně bojuje s každým příkořím, se kterým se setká.

Herculův věčný boj se zlem představuje základní zápletku většiny epizod, které vycházejí většinou ze starověkých řeckých bájí. Ty jsou ovšem téměř vždy přikrášleny a přizpůsobeny heroičnosti hlavního hrdiny. Pro seriál jsou proto typické zejména bojové scény mezi Herculem a zloduchy všeho druhu.  Ať už se jedná o barbarské armády drancující vesnice, přisluhovače Héry nebo proradná bájná stvoření počínaje ženou s hadím ocasem, konče obry a kentaury, případně dalšími bytostmi. Jednoduše řečeno není nic, s čím by si Hercules nakonec chytře neporadil a co by nevyřešily jeho mocné pěsti.

Síla přátelství

Ne vždy je ale Hercules na boj s bezprávím sám. Čas od času ho doprovází jeho nejlepší přítel Iolaus (Michael Hurst). Jeho odvaha likvidovat zlo nijak nezaostává za tou Herculovou. I přesto ale obvykle figuruje jako jeho občasný pomocník. Zároveň však jako postava věrného přítele dokáže oživovat jednotvárné příběhy. V některých epizodách Iolaus buď odlehčuje situace jako humorný společník, nebo je jeho prostřednictvím poukázáno na sílu přátelského pouta, jež mezi oběma muži panuje. Za zmínku stojí zejména epizoda s názvem Princezna bojovnice (1.09, The Warrior Princess), kdy se Iolaus zamiluje do válečnice Xeny (Lucy Lawless). Ta má ovšem v plánu využít ho pro zabití Hercula. Její touha rozeštvat dva přátele a především zabít syna Dia je ale nakonec úspěšně zmařena právě Herculem.

Ukradená sláva

S epizodou Princezna bojovnice se sice postava Xeny objeví poprvé, rozhodně to ale není naposledy. V epizodách s názvy Ulička (1.12, The Gauntlet) a Vysvobozené srdce (1.13 Unchained Heart) je možné sledovat, jak Hercules přivede Xenu na cestu dobra. Ta je následně rozvíjena v dobře známém seriálu Xena: Warrior Princess, který je s ohledem na hlavní postavu koncepčně mnohem lépe propracovaný.

Ačkoliv jednotlivá dobrodružství seriálu Hercules: The Legendary Journeys dokáží nadchnout i s odstupem času, nelze přehlédnout jistou schematičnost mezi jednotlivými epizodami. Tam, kde se objeví nějaká křivda nebo neplecha bohů, tam se v pravý čas objeví i Hercules, aby vše napravil. Samotná postava Hercula je rovněž konstruována až příliš jednoduše. Jedná se o sympatického a nebojácného hrdinu, který vždy všechno zachrání. Xena se místo toho objevuje jako ryzí antihrdinka, která vychytrale a bez výčitek plení se svou armádou jednu vesnici za druhou. Teprve po setkání s Herculem se její postoj mění. Což opět svědčí o Herculově bezchybné povaze. Do seriálu Xena: Warrior Princess pak Xena vstupuje jako již napravená bojovnice, která především touží odčinit své hříchy. Právě to představuje její nejsilnější motivaci konat dobro a v průběhu celého seriálu je na tuto skutečnost kladen patřičný důraz prostřednictvím celé řady flashbacků. Kromě toho existují i epizody, kdy Xena opětovně podléhá svému temnějšímu „já“.

To jsou okamžiky, se kterými se u Hercula prakticky nesetkáme. Hercules je hrdinou od počátku. Xena naopak v průběhu jednotlivých sezón neustále usiluje o vlastní očistu a skutečnou hrdinkou se stává až v samotném závěru seriálu, kdy se pro vyšší dobro sama obětuje, čímž se trvale od svých krvelačných prohřešků očistí. Výraznou přidanou hodnotu seriálu Xena: Warrior Princess představuje také postava Gabrielle (Reneé O´Connor). Oproti zmiňované postavě Iolaa představuje Xeninu rovnocennou partnerku a spolubojovici, jež ji vždy doprovází. U Gabrielle je navíc patrný velmi výrazný vývoj, který je někdy dokonce mnohem zajímavější, než v případě Xeny. Nelze opomíjet, že jejich vztah je ještě dnes předmětem značného zájmu.

Samozřejmě na velmi dlouhou diskuzi by jistě bylo srovnání bojových schopností Hercula a Xeny. Herculovou nespornou výhodou je božský původ, který mu zaručuje výjimečnou fyzickou sílu. Xena má však velmi propracovaný bojový styl a kromě jiných zbraní, je pro ni typické využívání proslulého chacramu. Ke vzájemnému porovnání sil ostatně dojde v již zmiňované epizodě Ulička, kde má Hercules jednoznačnou převahu, jak po fyzické, tak morální stránce. Na druhou stranu je ale nutné dodat, že je to nakonec Xena, kdo porazí všechny antické bohy.

Vzpomínky zůstanou

Z dnešního pohledu působí Hercules: The Legendary Journeys jednoznačně zastarale a z hlediska koncepce také jednotvárně. I přes to se ale rozhodně jedná o seriál, u kterého se stejně jako v případě Xeny vyplatí tvrzení, že minimálně jednu epizodu viděl snad každý. Kdo nikdy neviděl Hercula, bojujícího proti neutuchajícímu zlu, v jeho věčně rozhalené žluté haleně a kožených kalhotách, jako by nebyl.

 

Hercules: The Legendary Journeys

Režie: Bruce Cambell, Charlie Haskell, Michael Hurst, atd.
Tvůrce: Christian Williams
Scénář: Christian Williams, Robert Bielak, Alex Kurtzman, atd.
Produkce: Sam Raimi, Rob Tapert, Bernadette Joyce, atd.
Kamera: Kevin Riley, John Mahaffie, John Cavill
Hudba: Joseph LoDuca, Daniel Peter Colton
Hrají: Kevin Sorbo (Hercules), Michael Hurst (Iolaus), Lucy Lawless (Xena), Kevin Smith (Ares), Robert Trebor (Salmoneus), Alexandra Tydings (Afrodita), Roy Dotrice (Zeus), atd.

USA, MCA Television, Pacific Renaissance Pictures Ltd., Renaissance Pictures, Studios USA Television, Universal Television, (1995-1999), 6 sezón, 44 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 16

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru