Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Jen mrtví se dočkali konce války

Jen mrtví se dočkali konce války

Jen mrtví se dočkali konce války
RECENZE – KOMIKS: Punisher MAX: Valley Forge, Valley Forge (Garth Ennis & Goran Parlov) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Vydavatel dodržel slovo a ediční plán a nabízí čtenářům desátý díl série Punisher MAX. Poslední, na němž se scenáristicky podílel Garth Ennis. A jsem si jistý, že tahle Ennisova labutí píseň rozdělí fanoušky série na dva nesmiřitelné tábory.

Ti jedni budou nadšení, protože se to nepodobá žádnému z předchozích dílů, ti druzí budou zklamaní, a to ze stejného důvodu.

Nejprve k názvu. Valley Forge je volací znak, respektive to byla střelecká základna námořní pěchoty, kterou koncem října 1971 převálcovala přesila severních Vietnamců a posléze do základů vypálila letka amerických stíhacích bombardérů. Z tohoto pekla vyšel živý jeden jediný voják. Hádejte kdo?

Současnost. Frank Castle známý jako Punisher vlastní nahrávku, jejíž existence ohrožuje skupinu zkorumpovaných armádních generálů. Poté, co selhal stroj na zabíjení Barracuda (ano, někdo mu dal minule tip), rozhodnou se tito pánové vyslat proti Punisherovi speciální jednotku Delta Force. Mají za to, že Frank jako bývalý voják bude mít zábrany střílet do “uniforem”. Takže tu máme zaděláno na pořádně krvavou vietnamskou válečnou retrospektivu a zároveň na akční holomajznu, kdy si to Punisher rozdá v New Yorku s elitním vojenským oddílem. Jenže…(skoro) nic z toho v komiksu neuvidíte.

Celý Vietnam je podán formou prozaických ukázek z fiktivní knihy Valley Forge, Valley Forge od Michaela Godwina, jehož bratr Steve na inkriminovaném místě zahynul, případně jde o přepisy rozhovorů, jež vedl, když pro knihu sbíral materiál. A zápletka s Delta Force? V žádné předchozí knize se neobjevilo méně akce než ve Valley Forge, Valley Forge. Ennis a Parlov se soustředí na detaily obličejů a dialogové scény, postava Punishera ustupuje do pozadí a na pozici hlavního hrdiny se postupně protlačí plukovník Howe velící vojákům, kteří mají Franka dostat. Zní to divně? Možná, ale jedná se o výborný komiks a skvělé zakončení něčeho, co v sérii začalo třetím dílem s názvem Matička Rus.

Abychom pochopili, do čeho se to vlastně Ennis pustil, je dobré vědět, že tato kniha vyšla v roce 2008. Vypráví sice o Vietnamu, ale autor se vyslovuje k otázce smyslu válečných konfliktů obecně, a to v době, kdy probíhala tzv. druhá válka v Zálivu nebo také válka v Iráku (2003-2011). Ze zorného pole úplně zmizel Frankův umanutý boj se zločinem, na pořadu dne jsou úvahy o armádě a jejím nejvyšším velení, které si z ozbrojených sil Spojených států dělalo a dělá soukromý byznys. Ennis dokonce čtenáři upře i satisfakci v podobě potrestání oněch výše zmíněných generálů. Jasně, dojdou zaslouženého konce, ale jaksi mimo obraz. Jako kdyby scenárista nechtěl tentokrát žádné gore efekty, které by oslabily (možná svým způsobem konspirační) myšlenky, jež do příběhu vložil.

Valley Forge, Valley Forge je nečekané zakončení série, kterou mohu kompletně doporučit. Je sice plná násilí a často i vulgarit, ale Ennisovi se podařilo udělat z postavy bezcitného zabijáka člověka, jehož motivaci chápeme a jehož litujeme kvůli prokletí, které sám na sebe uvrhl. Pokud se budu vracet k Franku Castleovi, tak jedině v těch deseti dílech Punishera MAX, pod nimiž je podepsán Garth Ennis.

 

Garth Ennis & Goran Parlov

Punisher MAX: Valley Forge, Valley Forge

Nakladatelství BB/ art, Praha 2017
144 stran
399 Kč

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru