Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 14. Filmasie láká na literární adaptace a diskuze s překladateli

14. Filmasie láká na literární adaptace a diskuze s překladateli

14. Filmasie láká na literární adaptace a diskuze s překladateli

V letošním ročníku se festival zaměří na význačné adaptace knih z Číny, Jižní Koreje i Japonska a přinese diskuze s překladateli asijské literatury.

Ve svém 14. ročníku se asijský filmový festival vydá na pole literárních adaptací. Ve čtyřech dnech nabídne šest vynikajících projekcí vycházejících z čínské, korejské i japonské literatury. První z nich se představí na slavnostním zahájení 6.12. od 19:00 v kině Lucerna. Přehlídku tam odstartuje adaptace čínské novely Dva liangy rýžového vína pod názvem Kronika obchodníka s krví. Korejský film zrežíroval Ha Jeong-woo, jehož mohou návštěvníci znát z předchozích ročníků festivalu – objevil se totiž ve filmech Komorná nebo Berlínská mise. Do jedné z hlavních rolí svého druhého snímku přizval i korejskou královnu hororů a romantických komedií Ha Ji-won (Manhunt, Soupeři). Kronika obchodníka s krví je dojemným, ale i humorným melodramatem o síle rodičovského pouta.

S následujícím dnem se Filmasie přesune do kina Ponrepo a od 18:00 nabídne neopakovatelnou příležitost shlédnout korejskou adaptaci knihy Vegetariánka. Talentovaný režisér Lim Woo-seong příběh převyprávěl jako cronenbergovský horor těla, který otevřeně rozkrývá submisivní postavení žen v jihokorejské společnosti a v žádném ohledu nezaostává za předlohou vítězky Mezinárodní Man Bookerovy ceny Han Kang. Po projekci bude následovat diskuze s překladatelkou Vegetariánky Petrou Ben Ari.

V sobotu 8.12. se v 16:30 přesuneme z Koreje do Číny a na 35 mm filmovém pásu dorazí čtvrtý celovečerní film legendárního čínského filmaře Zhang Yimoua Zavěste červené lucerny. Sofistikovaná adaptace Su Tongovy novely Manželky a konkubíny byla v devadesátých letech nominována na Oscara, vyhrála prestižní cenu BAFTA a posbírala desítky ocenění po světových festivalech. Kontinuitu velkých tvůrců udrží tentýž den od 19:30 film Touha, opatrnost od Ang Leeho. V napínavém a dráždivém snímku se objeví hongkongská hvězda Tony Leung (Volavka, Velmistr) a oslnivá Tang Wei (Zlatý věk). Oba dva filmy budou doprovázeny diskuzemi s překladatelkou jejich předloh Zuzanou Li.

Poslední den čtrnácté Filmasie odstartuje rozvážný Totem vlka, čínsko-francouzská koprodukce přináší významný úsek života mladého muže, který se rozhodne vychovat vlčí mládě. V roli mladíka září Feng Shaofeng (Zlatý věk) a adaptaci legendární předlohy Jiang Ronga bude doprovázet třetí diskuze se Zuzanou Li, která se podílela na českém překladu původní knihy.

Festival zakončí v neděli 9.12. od 20:00 mezinárodní hit Vzplanutí. Festival bude tematicky uzavírat snímek o mladém spisovateli, který se setkává s tajemnou dívkou z mládí, a ještě tajemnějším elegánem Benem. Držitel mnoha významných ocenění Lee Chang-dong se po osmi letech vrátil k filmové režii a na letošním festivalu v Cannes získal prestižní cenu kritiků FIPRESCI. Zároveň si Vzplanutí odneslo nejvyšší kritické hodnocení v dějinách přehlídky. Tato volná reinterpretace povídky Barn Burning od Haruki Murakamiho se velmi rychle stala jedním z nejoceňovanějších a nejpodnětnějších filmových zážitků letošního roku. V roli tajemného Bena si diváci mohou vychutnat fenomenálního Stevena Yeuna známého ze seriálu The Walking Dead. Vzplanutí je dozajista tím nejvýraznějším asijským filmem letošní sezóny a opravdovou událostí. I poslední projekci doprovodí diskuze, tentokrát s dvorním překladatelem děl Harukiho Murakamiho Tomášem Jurkovičem, moderovat ji bude filmový kritik Pavel Sladký.

Kompletní program naleznete na internetových stránkách www.filmasia.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru