Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » DAFilms představují „Český Vietnam“. Podívejte se u nás na Bo Hai

DAFilms představují „Český Vietnam“. Podívejte se u nás na Bo Hai

DAFilms představují „Český Vietnam“. Podívejte se u nás na Bo Hai

Večerka, tržiště, a co dál? Myslíme si, že se navzájem dobře známe, ale… Jak se doopravdy žilo Vietnamcům v Česku před deseti lety, a jaké je to dnes? Považují mladí Vietnamci za svůj domov Česko, nebo touží po návratu do původní vlasti? Tato a další témata reflektují vážně i nevážně filmy českých a vietnamských režisérů, které představujeme v aktuálním výběru na DAFilms.cz.

Mladý filmař a tanečník Dužan Duong na sebe upozornil už svou hravou autobiografickou prvotinou Mat Goc o cestě dvou bratrů do Vietnamu, která se pro jednoho z nich stane příležitostí lépe porozumět svému původu a nakonec i sobě samotnému, a českému divákovi zase umožňuje nahlédnout za zeď stereotypů.

Podobné motivy najdeme i v dalším Duongově filmu Bo Hai, který patřil k nejúspěšnějším krátkým českým filmům loňského roku – byl uveden na MFDF Ji.hlava, získal Zlatého ledňáčka za nejlepší studentský film na Finále Plzeň, byl nominován na Českého lva v kategorii studentských filmů i na Cenu české filmové kritiky. Komediálně laděná generační výpověď o mladíkovi, který s mírnou nechutí pomáhá svému otci ve večerce, i když by se raději poflakoval s kamarády, reflektuje vztah mladých Vietnamců k Česku i k zemi svého původu, k rodičům i tradicím.

Dužan Duong byl zároveň jednou z postav filmu Lukáše Kokeše V. I. P. /Vietnamese Important People – stylizovaném dokumentárním trojportrétu dvacetiletých českých Vietnamců, hledajících svou identitu a bojujících s předsudky profesní úspěšností. Jedním z portrétovaných je i tanečník a budoucí filmař Dužan Duong.

Jiný pohled na soužití Čechů a Vietnamců nabízí poetický animovaný snímek Malá režisérky Diany Cam Van Nguyen, studentky pražské FAMU. Ta vypráví o vietnamské holčičce Rong, která zažívá ve škole posměšky, protože je jiná, a její největší kamarádkou je okrasná rybička. Nakonec ale „malá“ dospěje, stane se „velkou“ a čeká ji zásadní životní rozhodnutí…

Jak to bylo s českými Vietnamci před deseti lety, o tom podává svědectví režisér Martin Ryšavý ve dvou snímcích natočených v roce 2009. Země snů přináší zprávu o problémech, které zažívali někdejší vietnamští přistěhovalci v neznámém Česku, popisovaném jim jako „země zaslíbená“, realita byla ale poněkud jiná. Film získal Cenu Pavla Kouteckého v roce 2010. Snímek Banánové děti nahlíží do vietnamské komunity dětským pohledem a dává prostor k vyjádření školákům, maturantům i studentům či absolventům českých vysokých škol.

Některé filmy jsou na DAFilms.cz k dispozici v rámci předplatného, všechny pak ke stažení za poplatek. Diváci mohou využít také akce Sdílej a sleduj zdarma. Více informací a přehled všech filmů najdete zde.

Seznam filmů v přehlídce:

MAT GOC
Režie: Dužan Duong
První film režiséra Dužana Duonga je hravou autobiografií, která ukazuje, jak se na Vietnam dívají potomci vietnamských rodičů, kteří mluví lépe česky než vietnamsky a jimž jsou bližší hodnoty západní kultury než ty rodičovské. Vnucená cesta do Vietnamu se stává pro jednoho ze dvou bratrů příležitostí lépe porozumět svému původu, a takto zprostředkovaně i svým rodičům a vlastně i sobě.

BO HAI
Režie: Dužan Duong
Civilní příběh vypráví o mladíkovi, který pomáhá svému otci s prací ve večerce. Film na každodenních situacích ukazuje, jak mladí Vietnamci žijící od dětství v České republice ztrácejí kontakt s kulturou svých rodičů, ale zároveň se nemohou stát plnohodnotnými členy české společnosti. Snímek natočený především v delších statických záběrech v autentických lokacích připomíná současný filmový realismus. Zároveň je i bezprostřední generační výpovědí.

V.I.P. / VIETNAMESE IMPORTANT PEOPLE
Režie: Lukáš Kokeš
Lukáš Kokeš nabízí střípky ze života několika „českých“ Vietnamců, kteří bojují s rasovými předsudky profesní úspěšností. Dokumentární úvaha nad konstantním pocitem vykořenění i relativitou životních motivací odhaluje v druhém plánu přirozenou, ale přehlíženou heterogennost komunity samotné.
Cesty jednotlivých témat jako by se střetly na golfovém hřišti. Zde si dva mladí muži trénují údery a zároveň vypočítávají své zahraniční stáže, nabídky a úspěchy, aby pak vysvětlili návrat do Čech slovy: „Všude dobře, doma nejlíp.“

MALÁ
Režie: Diana Can Van Nguyen
Malá vypráví příběh holčičky Rong, která je v Česku cizinkou. Během svého dětství se dostává do různých situací spojených s tím, že pochází z Vietnamu a vypadá jinak než ostatní děti. Rong je zamlká a čas tráví se svou rybičkou. Jak Rong roste, získává nadhled a sebevědomí. Dospívá tak až do věku, kdy své mladší sestře Lily může pomoci se starostmi, které sama prožívala. Učit ji, že jiná není špatná.
Okolnosti ovšem donutí rodinu odjet zpátky do Vietnamu a Rong se musí rozhodnout, zda zůstane v Česku, kde si vybudovala zázemí, nebo odjede se svou rodinou do cizí rodné země.

BANÁNOVÉ DĚTI
Režie: Martin Ryšavý
Film z roku 2009 dává prostor k vyjádření v Česku žijícím vietnamským školákům, maturantům i studentům či absolventům českých vysokých škol. Jejich prostřednictvím film umožňuje nahlédnout do svérázného a vizuálně velmi inspirativního prostředí vietnamské komunity.

ZEMĚ SNŮ
Režie: Martin Ryšavý

Film přináší zprávu o často nelehkých situacích, do kterých se v minulosti dostávala řada vietnamských přistěhovalců v Česku, a připojuje zasvěcené komentáře zdejších vietnamských starousedlíků a kompetentních osob, které mají za českou stranu starost o imigranty v popisu práce, ať už jde o vysoké státní úředníky, právníky nebo zástupce českých podnikatelů, kteří práci vietnamských dělníků využívají.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru