Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Film Iluze od Kateřiny Turečkové míří do českých kin

Film Iluze od Kateřiny Turečkové míří do českých kin

Film Iluze od Kateřiny Turečkové míří do českých kin

Jak se žije Maďarům v zemi, kterou už osm let vede kontroverzní premiér Viktor Orbán? Odpověď hledá režisérka Kateřina Turečková ve filmu Iluze. Snímek měl premiéru na dvaadvacátém ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava a do kin jde v rámci distribučního projektu Česká radost v českých kinech.

V netradičním pojetí filmu jako počítačové hry předkládá režisérka osobní reportáž z Budapešti, kde strávila rok na studijním pobytu. „Po prvním týdnu v Maďarsku jsem si začala uvědomovat, že se tam děje něco zvláštního a šokovalo mě to. Žít v nesvobodném světě je moje noční můra,“ přibližuje Turečková.

Film je natočený ve stylu počítačové hry. Divák prochází několika herními úrovněmi, které ho provádějí po citlivých tématech současné maďarské společnosti. „Začínala jsem s myšlenkou, že půjde o počítačovou hru. Nechtěla jsem ukazovat tváře lidí, chtěla jsem je nechat stát se herci. Navíc přežít v jakémkoli systému je tak trochu jako videohra. Můžete ji hrát kdekoliv, na kterémkoli kontinentu, v kterékoli zemi,“ dodává režisérka.

Iluze tak reflektuje třeba svobodu umění, právo na vzdělání, problematiku lékařské péče a také celkovou politickou situaci v níž je opakovaně skloňováno jméno maďarského premiéra Viktora Orbána.

Slavnostní premiéra filmu proběhne 9. ledna v pražském Kině Pilotů, do kin vyrazí snímek o den později. V únoru pak bude možné snímek vidět na webu www.dafilms.cz

Projekt Česká radost v českých kinech proběhne po čtvrté a do kin vyšle čtyři filmy z ji.hlavské soutěžní sekce Česká radost. Kromě Iluze Kateřiny Turečkové diváci v kinech zhlédnou také Máme na víc režisérů Robina Kvapila a Radima Procházky o předvolební prezidentské kampani Michala Horáčka nebo časosběrný dokument Pasažéři Jany Borškové, který zachycuje osudy dětí z dětského domova. Dobrý život sokola Bendy režiséra Pavla Jurdy pak přiblíží osobnost zasloužilého sokola Miroslava Bendy.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru