Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Jubilejní 20. Kino na hranici se blíží

Jubilejní 20. Kino na hranici se blíží

Jubilejní 20. Kino na hranici se blíží
POZVÁNKA na 20. ročník Kino na hranici / Kino na granicy (Český Těšín / Cieszyn, 27. 4. – 3. 5. 2018)

Přehlídka před několika dny zveřejnila kompletní časový rozpis projekcí a doprovodného programu. Pročíst nebo sestavit si ho můžete zde. Jak jsme psali dříve, hosty 20. ročníku budou mj. režiséři Jan HřebejkKrzysztof Zanussi, z herců a hereček Ivan Trojan, Maja Komorowska či Jacek Poniedziałek. 

Na seznamu filmů letošního ročníku jsou vedle řady retrospektiv (Retrospektivy VŠMU, Jana Hřebejka a Petra Jarchovského, Ivana Trojana), tematických sekcí (Kino/Divadlo, Slavíme!, Neklidné kino. 1968) a samozřejmě novinek z české produkce také ceněné aktuální filmy polské kinematografie, které jinak český divák nemá až na výjimky možnost vidět. Řada projekcí je navíc doprovozena debatou s tvůrci, kterých do Těšína pravidelně přijíždí dostatek. Těšit se letos můžeme na Twarz (Tvář, r. Małgorzata Szumowska) oceněnou v Berlinale nebo na návrat k příběhu rodiny Beksinských, po hraném filmu Poslední rodina tentokrát v podobě dokumentu Beksińscy. Album wideofoniczny (r. Marcin Borchardt), který byl uveden mj. na prestižním dokumentárním festivalu IDFA. V listopadu mělo premiéru soudobé drama Andrzeje Jakimowského Pewnego razu w listopadzie…, od režisérova posledního filmu uplynuly čtyři roky (psali jsme o něm zde), takže jsme velmi zvědaví, jak se povedla jeho novinka.

Nedávno zesnulého Miloše Formana si připomeneme filmy Amadeus a Hoří, má panenko. Dalšího velikána československého filmu, Juraje Herze, vzpomene snímek Petrolejové lampy. Velkým lákadlem jsou obnovené plenérové projekce přes řeku Olši: 28. 4. Samotáři, 29. 4. Pelíšky, 30. 4. zmíněný film Hoří, má panenko a 1. 5. polský muzikál Haló, kozí bradko. Promítat se bude za dobrého počasí od 21:00.

Nedílnou součástí Kina na hranici je doprovodný program, který nabídne řadu výstav (mj. Adam Sikora: Fish, S láskou VincentDějiny českého designu. Od kubismu do 21. století), debaty (Co nám dnes říká česká a slovenská literatura 60. let minulého století?, Ostře sledované filmy, Umělci, kterým chtěli zakázat tvořit) a setkání s umělci (Svět Krzysztofa Zanussiho – jeho herci a blízcí spolupracovníci, Režiséřice). Večerní program doplňují koncerty – mezi letošními interprety jsou Tymon Tymański & MU, Bad Karma Boy, Noisy Pots či Skyline. Program 20. ročníku je zkrátka a dobře nabitý a my se těšíme, až to všechno 27. dubna vypukne!

Podrobné informace najdete na webu Kina na hranici a na facebookové stránce.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru