Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » 20. Kino na hranici: Ivan Trojan, Krzysztof Zanussi, Jan Hřebejk a rok 1968

20. Kino na hranici: Ivan Trojan, Krzysztof Zanussi, Jan Hřebejk a rok 1968

20. Kino na hranici: Ivan Trojan, Krzysztof Zanussi, Jan Hřebejk a rok 1968

POZVÁNKA na 20. ročník přehlídky Kino na hranici / Kino na Granicy (27. 4. – 3. 5. 2018, Český Těšín / Cieszyn)

Jubilejní 20. ročník Kina na hranici potrvá celých sedm dní – od 27. dubna do 3. května 2018. Již teď si můžete na internetových stránkách www.kinonahranici.cz pořídit permanentky na přehlídku, zahrnující vstupenky na filmové projekce, setkání s hosty a koncerty. Kino na hranici postupně odhalilo už několik zajímavých hostů. Z těch českých to budou herec Ivan Trojan a režisér Jan Hřebejk, jimž budou věnovány retrospektivy. Diváci tak budou moct vidět kompletní Hřebejkovu trilogii Zahradnictví i jeho starší snímky. Mezi významnými polskými hosty budou patřit režisér Krzysztof Zanussi, jehož filmy Struktura krystalu, Rodinný život, Spirála a mnohé další Kino na hranici uvede. Spolu s ním přehlídku navštíví jeho oblíbení herci Maja Komorowska (Člověk ze železa, Katyň, Slečny z Vlčí, Rok klidného slunce) a Jacek Poniedziałek (Cizí těleso, druhá strana mince, Satan přikázal tančit). Přijede také další výrazná polská herečka Danuta Stenka (Katyň, Satan přikázal tančit, Planeta single, Umění milování).

Kromě retrospektiv filmových tvůrců budou v rámci tematických cyklů přehlídky uvedeny na jedné straně kultovní filmy „Neklidné kinematografie 68. roku” a na druhé ty, které navazují na motto narozeninové „Oslavy!” Trojici cyklů uzavírá blok „Kino/Divadlo”. Na plátně uvidíme mj. Naivní otázky Janusze Zaorského, Marcowe migdały Radosława Piwowarského, Růžičku Jana Kidawy Błońského, Hrdinu roku Felikse Falka, Balangu Łukasza Wylężałka, Svatbu Wojciecha Smarzowského, Zemi zaslíbenou Andrzeje Wajdy, Provinční herce Agnieszky Hollandové nebo Ženu v klobouku Stanisława Różewicze. Celkem bude na Kinu na hranici uvedeno více než sto filmů, mezi nimi také oscarový studentský snímek Marie Dvořákové Kdo je kdo v mykologii.

Výjimečné hosty lze očekávat i během tří velkých debat soustředěných na téma 50. výročí událostí v Polsku v březnu 1968 a Pražského jara a tragického československého srpna ´68. Tématy debat budou: „Jsou česká a slovenská literatura stále živé?”, „Ostře sledovaný film” a „Umělci, kteří měli být zlikvidováni”. Mezi hosty budou mj. Janusz Zaorski, spisovatel a vrchní český rabín Karol Sidon, Joanna Goszczyńska nebo Andrzej S. Jagodziński.

Ve festivalovém klubu vystoupí mj. Pogodno a Tymon Tymański & MO a v přestávkách mezi projekcemi a debatami budou mít návštěvníci příležitost prohlédnout si zhruba 40 obrazů, namalovaných speciálně pro film S láskou Vincent, jenž je nominován na Oscara.

Reportáž z loňského ročníku si můžete přečíst zde. Všechny články, které jsme o Kinu na hranici vydali, najdete tady.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru