Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Festival v Cannes zná své vítěze. Kdo z nich zamíří do českých kin?

Festival v Cannes zná své vítěze. Kdo z nich zamíří do českých kin?

Festival v Cannes zná své vítěze. Kdo z nich zamíří do českých kin?

71. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl 19. května zakončen udílením hlavním cen, o kterých rozhodla porota v čele s herečkou Cate Blanchett. Prestižní Zlatou palmu si odnesl snímek Shoplifters japonského režiséra Hirokazu Koreedy. V českých kinech bude uveden v říjnu na festivalu Be2Can.

Japonský mistr rodinných drobnokreseb Hirokazu Koreeda získal nejvyšší cenu festivalu s dramatem Shoplifters (Manbiki kazoku), které rafinovaně podvrací tradiční pojetí rodiny a rodičovské lásky. Zároveň je působivým pohledem na současné Japonsko jako zemi hlubokých sociálních propastí.

Cenu poroty získalo drama Capernaum (Cafarnaúm) libanonské režisérky Nadine Labaki, která líčí osudy dvanáctiletého chlapce, jenž zažaluje své rodiče za to, že mu dali život. Pohled na tvrdé podmínky ve slumech současného Libanonu ohromil diváky i kritiky směsicí realismu a intenzivních emocí.

Hlavní soutěže se letos účastnil i klasik Jean-Luc Godard, který si před čtyřmi lety odnesl z Cannes Cenu poroty film Sbohem, jazyku. Letos si pro něj porota vymyslela speciální cenu, udělenou poprvé v historii festivalu: za svou experimentální dokumentární esej o úzkosti a válce Image Book (Le livre d’image), získal Zvláštní Zlatou palmu.

Cenu za režii si odnesl polský oscarový režisér Pavel Pawlikowski za drama Zimní válka, milostný příběh z Polska 50. let, který byl od začátku jedním z favoritů soutěže. Film uvede do českých kin společnost Aerofilms, stejně jako snímek italské režisérky Alice Rohrwacher Šťastný Lazzaro, oceněný Cenu za nejlepší scénář (cenu získala spolu s filmem Tři tváře íránského režiséra Jafara Panahiho).

Cenu Grand Prix získal režisér Spike Lee za svou angažovanou komedii BlacKkKlansman o afroamerickém policitovi, který se v 70. letech infiltroval do řad Kukluxklanu. Česká práva na film zakoupila společnost Cinemart.

Cenu Camera d´Or pro nejlepší debut, stejně jako Queer Palmu za nejlepší film s LGBT tématikou získal film Dívka (recenzi najdete zde) režiséra Lukase Dhonta. Oceněn byl i představitel hlavní role Viktor Polstek, který si odnesl cenu pro nejlepšího herce v sekci Un Certain Regard. Film uvede do našich kin společnost Artcam Films.

I další snímky z hlavní soutěžní sekce mají šanci být vidět v českých kinech: společnost Aerofilms zakoupila zahajovací film festivalu Všichni to vědí (Todos lo saben) dvojnásobného držitele Oscara Asghara Farhádího, s Penélope Cruz a Javierem Bardemem v hlavních rolích, a „punkový muzikál“ Kirilla Serebrennikova Léto (Leto), jehož hlavními hrdiny jsou kultovní postavy leningradské rockové scény 80. let.

Pod hlavičkou Film Europe se na české diváky těší americké drama Under the Silver Lake režiséra Davida Roberta MitchellaAndrewem Garfieldem v hlavní roli a válečný příběh o ženských bojovnicích v Kurdistánu Girl’s of the Sun (Les filles du soleil), který režisérka Eva Husson natočila podle skutečných událostí – oba filmy míří na festival Be2Can. Film Europe uvede také magický čínský neo-noir Long Day’s Journey Into Night (Di qiu zui hou de ye wan) režiséra Gan Biho, který se představil v sekci Un Certain Regard.

Společnost Aerofilms zprostředkuje českým divákům halucinogenní zážitek, který podle ohlasů přináší drogový horror Climax Gaspara Noého, jenž za něj získal hlavní cenu v sekci Quinzane des Réalisateurs. V neposlední řadě bude v českých kinech díky Aerofilms k vidění také nejnovější snímek legendárního Larse von Triera Jack staví dům (The House That Jack Built). Matt Dillon v něm hraje sériového zabijáka, který se během deseti let snaží spáchat dokonalou vraždu.

Nejbližší premiérou festivalového filmu bude Solo: Star Wars Story, který se v Cannes představil mimo soutěž a do našich kin vstoupí už 24. května (distribuce: Falcon). Začátkem července pak bude k vidění dlouho připravovaný a očekávaný film Terryho Gilliama  Muž, který zabil Dona Quijota, který byl zakončovacím filmem letošního canneského festivalu (premiéra 5. 7., Bioscop).

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru