Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » To nejlepší z festivalu Severský filmový podzim

To nejlepší z festivalu Severský filmový podzim

To nejlepší z festivalu Severský filmový podzim

Tradiční přehlídka kinematografie severských a pobaltských zemí v 9. ročníku festivalu přináší 28 snímků z Norska, Švédska, Finska, Dánska, Estonska a Litvy, z toho 13 uvede v české premiéře. Co si rozhodně nenechat ujít?

Norsko: Co tomu řeknou lidi

Snímek, který sbírá ocenění na festivalech a který Norsko vyslalo do oscarového klání, bude 15.11. Severský filmový pozdim zahajovat. Představí šestnáctiletou Nishu, která vede dvojí život. Přes den je pokornou a svědomitou dcerou pakistánského imigranta a v noci si tajně užívá s kamarády noční život v Oslu. Jednoho dne otec odhalí Nishinu přetvářku a rozhodne se pro drastickou ochranu dcery před nástrahami západního světa. Snímek s aktuální a citlivou tematikou ukazuje, jak zásadně může být rozdílná jedna kultura. Na jedné straně stojí muslimští teenageři žijící v Evropě a toužící po svobodném životě, na druhé straně jsou jejich rodiče, kteří ctí tradice, ale usilují o lepší budoucnost. Život plný konfliktů, rozdílů a bolesti… Příběh plný empatie a porozumění ukazuje vlastní cestu, jak se ze zdánlivě předurčeného osudu vymanit. Norská režisérka, scénáristka a herečka pákistánského původu Iram Haq přiznává, že podobnou zkušenost sama zažila ve svých 13 letech.

Švédsko: Popelikoptéra

Zdánlivě jednoduchý černobílý debut Jonase Selberga Augusténa je poctou Jimu Jarmushovi, jehož vliv je více než patrný. V komické road movie hrdinové filmu putují z východní Evropy do Švédska za babičkou, které chtějí vrátit staré hodiny. A z toho, co nejprve vypadalo jako malá mise, se stává velká cesta…

Finsko: Říše divů

Nevíte, kde trávit Vánoce? Nechte se inspirovat filmem… Helenu opustil manžel, takže se musí připravit na své první Vánoce o samotě. Její nejlepší kamarádka Ulli se rozhodne odvézt ji na jediné místo, které si mohou dovolit a které má ještě volno – na biofarmu vlastněnou mladými idealistickými manželi, kteří se urputně snaží dostát svému snu o ekologickém a soběstačném životě. Helena s Ulli se těší na poklidné, starosvětské Vánoce… Dovolená však nabere zcela jiné obrátky a všem – hostům i hostitelům – se život obrátí vzhůru nohama.

Dánsko: Ať vyhraje ten lepší

Film, inspirovaný skutečnými událostmi, líčí jedno z nejsenzačnějších vítězství v dějinách dánského sportu. Současně nabízí poutavé vyprávění o muži, který s nezdolnou podporou své manželky a díky přátelství s mladým africkým boxerem dokáže vystoupit ze svého stínu, najít odvahu postavit se svým vnitřním démonům a stát se živou legendou. Jørgen a Hanne Hansenovi jsou milující manželé a zároveň obchodní partneři. On boxuje a ona obstarává všechno možné, od chodu domácnosti přes vyjednávání honorářů až po ošetřování roztrženého obočí. Jørgena však ubíjí jeho strach a hrozí mu konec kariéry a rodina se ocitá v nebezpečí…

Litva: Senekův den

Píše se rok 1989, poslední etapa sovětské éry ve Vilniusu. Parta osmnáctiletých přátel se rozhodla řídit Senekovým odkazem, s heslem: „Žij každý den, jako by byl tvůj poslední“. Snímek pozoruje tuto skupinu o 25 let později a zjišťuje, komu se daří žít, jak si slíbili a kdo zradil ideály svého mládí.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru