Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Vítejte v EDISON Filmhub! V Praze se otevře nový kreativní filmový prostor

Vítejte v EDISON Filmhub! V Praze se otevře nový kreativní filmový prostor

Vítejte v EDISON Filmhub! V Praze se otevře nový kreativní filmový prostor

Od 1. června začne v Praze fungovat nové filmové centrum EDISON Filmhub. Nové kino v centru města, pár kroků od Jindřišské věže, bude místem pro kvalitní film a diskuse o něm, ale i místem pro ranní kávu či večerní drink. Kromě projekcí se tu budou konat přednášky, semináře a další doprovodné programy.

Proč? „Protože většina kin nás „pouze“ baví, ale ne vždy inspiruje,“ říká ředitel Film Europe Ivan Hronec. „EDISON vychází vstříc kulturnímu publiku, které chce něco víc a potřebuje pomoc v podobě kvalitní filmové mapy. Nabízí kurátorský výběr filmů, debaty k tématům, zkrátka kontext. Je pro všechny, kteří nemusí kulturu „Plexů“ a chybí jim stylové, voňavé KINO CAFÉ v centru,“ dodává Hronec.

KINO + CAFÉ + TÉMA + VOD

EDISON Filmhub se nachází ve stylové funkcionalistické budově, kde je k dispozici špičková projekční technika, pohodlná křesla i designová kavárna. Jde o kino v prostoru, který kinem nikdy nebyl, a také úplně první kino, které se otevírá jako tradiční kino a zároveň VOD platforma, tedy „virtuální videopůjčovna“.  

„Na začátku kinematografie převládl skupinový koncept bratří Lumierů, kteří chápali film jako dílo skupinového zážitku. Dnes nás Netflix přesvědčil, že audiovizuální dílo je možné kvalitně vnímat i individuálně a idea individuální percepce Edisonova Kinematografu se vrací v podobě dnešních chytrých telefonů. Proto je EDISON Filmhub s jeho propojením KINA a VOD platformy elegantním a aktuálním řešením pro dnešní dobu,“ říká Ivan Hronec.

Název EDISON je vzácnou náhodou. Jde o skutečné jméno transformační stanice postavené špičkovým českým architektem F. A. Librou v letech 1926 – 1930 na zakázku pro pražské Elektrické podniky. Zároveň je to jméno vynálezce, který dal světu nejen žárovku umožňující fungování kina, ale i Kinetoskop, který byl svého druhu prvním VOD zařízením.

Edisonova transformační stanice, v níž se nachází kino EDISON, je významnou funkcionalistickou pražskou stavbou. V roce 1930 ji doplnila jedna z prvních kinetických plastik v Československu od sochaře Zdeňka Pešánka, která inspirovala ikonický film české filmové avantgardy Světlo proniká tmou Otakara Vávry a Františka Piláta. Sama plastika se nedochovala, ale její obraz udává tón interiéru Edison Café. Palác Edison je součástí pražské památkové rezervace i památkou UNESCO. V letech 2005 – 2007 stavbu citlivě rekonstruoval ateliér architekta Ladislava Lábuse. Rekonstrukci prostoru pro současné kino provedl architekt Miloslav Abel (Abel Architekti).

EDISON Filmhub na adrese Jeruzalémská 2, pár metrů od zastávky Jindřišská nebo od Hlavního nádraží, zahájí provoz 1. června.

První premiérou v novém kině bude 6. června snímek Poslední večery na Zemi. Hypnotický romantizující neo noir nejtalentovanějšího ze současných čínských filmařů Gan Biho je magickou meditací o prostoru a času i enigmatickou básní o ztrátě a bolesti.
Více o filmu najdete zde.

Poté bude EDISON Filmhub hostit Přehlídku britského filmu Film is GREAT, která uvede šest premiérových titulů a dalších 10 filmů z produkce Velké Británie. Filmové projekce doplní nabídka další desítky snímků dostupných online na VOD platformě. Více zde.

Facebook / instagram / PROGRAM KINA naleznete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru