Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 45. LFŠ představí New Queer Cinema, retrospektivu Wylera a Mitulesca a poctí Bočana a Lasicu

45. LFŠ představí New Queer Cinema, retrospektivu Wylera a Mitulesca a poctí Bočana a Lasicu

45. LFŠ představí New Queer Cinema, retrospektivu Wylera a Mitulesca a poctí Bočana a Lasicu

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie režiséra Hynka Bočana a herce Milana Lasicu. Oba umělci uvedou v Uherském Hradišti svá nejzásadnější díla a převezmou Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

Hynek Bočan patří k hlavním představitelům československé nové vlny, podepsán je i pod televizními seriály – od černobílé Záhady hlavolamu až po výpravnou Zdivočelou zemi. Na Letní filmové škole Bočan představí v Benátkách s úspěchem uvedené historické drama Čest a sláva, syrový film o nezvladatelné mládeži Pasťák či pozoruhodné drama o podobách spravedlnosti v  pracovních lágrech 50. let Bumerang.

Milan Lasica, muž mnoha profesí, oblíbený pro svoji práci s jazykem, ironický nadhled i vícevrstevnatost výpovědi, uvede na festivalu filmy Sladké hry minulého léta, Utíkejme, už jde, Tři veteráni a Vážení přátelé, ano!

„Letní filmová škola každý rok s úctou vybírá tvůrce, jimž chce vyjádřit uznání za kvalitu jejich práce a přínos české kinematografii. Jsme velmi šťastní, že v letošním roce bude náš dík patřit Hynku Bočanovi, s jehož Záhadou hlavolamu je spojeno naše dětství a s filmem Bumerang zase naše historická paměť, a Milanu Lasicovi, jehož intelektuální herectví, prodchnuté melancholickou ironií, patří neodmyslitelně nejen ke slovenskému filmu,“ řekla Iva Hejlíčková, programová ředitelka festivalu.

Ze Slovenska dorazí i Marek Kuboš, dokumentarista, který za svůj loňský celovečerní počin Poslední autoportrét získal slovenskou výroční cenu Slnko v sieti.

Poslední autoportrét (režie: Marek Kuboš)

Dalším potvrzeným hostem Letní filmové školy je přední tvůrce rumunské nové vlny Cătălin Mitulescu, který na LFŠ představí svoji kompletní retrospektivu krátkých i celovečerních děl včetně filmu Jak jsem strávil konec světa, který je zahrnutý v edukativním programu CinEd.

Filmový program bude i letos rozdělen do tří hlavních bloků Historie, Současnost a Česko/Slovensko.

Retrospektivu letos festival věnuje jednomu z velikánů filmové režie klasického období amerického filmu Williamu Wylerovi. Ozdobou sekce budou ikonické snímky Prázdniny v Římě či Ben Hur. Filmová čítanka se zaměří na francouzskou novou vlnu a představí pestrou krátkometrážní tvorbu i celovečerní debuty režisérů jako François Truffaut, Agnès Vardová či Jacques Rivette. Hostem sekce bude Michel Marie, emeritní profesor pařížské Sorbonny, který je autorem první odborné studie o nové vlně s názvem Nová vlna aneb umělecká škola nebo knih o díle Jeana-Luca Godarda.

V rámci sekce Němý film s živou hudbou nabídne festival výběr toho nejzajímavějšího, co přinesly městské symfonie, které vznikly ve druhé polovině 20. let minulého století a jejichž tématem nebyli lidé, ale konkrétní místa a objekty. Nejznámější dílo tohoto proudu Berlín, symfonie velkoměsta hudebně doprovodí Bennewitzovo kvarteto, které na LFŠ odehraje i samostatný koncert.

Nová sekce festivalu Příběh jednoho filmu bude přinášet tituly, které představují výslednice celé řady tendencí, vlivů či inspirací a které sehrály ve své době zásadní roli. Každé projekci bude předcházet kinolektorát s doplňujícími ukázkami a erudovaným komentářem. Letos budou diváci uvedeni do světa dvou milníků kinematografie: avantgardní klasiky Andaluský pes Luise Buñuela a přelomového akčňáku Police Story Jackieho Chana.

Andaluský pes (režie: Luis Buñuel)

Sekce Neznámý vojín: Grzegorz Królikiewicz uvede nejzásadnější díla jedné z nejvýraznějších postav polské kinematografie, jejíž tvorba imponuje zejména těm, které zajímá posouvání hranic filmové formy či rozšiřování škály výrazových prostředků filmu.

Po sekcích věnovaných současným trendům v artové kinematografii jako byly Berlínská škola, Mumblecore nebo loňská Greek Weird Wave se festival vrátí v čase téměř o tři dekády a představí „hnutí“, které otřáslo americkou nezávislou filmovou scénou. Jako New Queer Cinema se označují filmy reflektující proměnu chápání sexuální a genderové identity a vymezující se vůči mainstreamové hollywoodské produkci (např. Mé soukromé Idaho).

Půlnoční delikatesy představí italské giallo filmy, které se vyznačují spoustou krve a stylizovanou prací s kamerou, a poukáží i na jejich vliv na současnou italskou i světovou kinematografii.

Sekce Češi v zahraničí se letos bude věnovat zahraniční kariéře Miroslava Ondříčka (bez Miloše Formana). Festival připomene jeho spolupráci s takovými velikány, jako byli Lindsay Anderson (Kdyby…, Šťastný to muž), George Roy Hill (Jatka č. 5) nebo Mike Nichols (Silkwoodová).

Kdyby… (režie: Lindsay Anderson)

Letní filmová škola letos navázala partnerství s Českou tiskovou kanceláří, která do Uherského Hradiště připravuje workshopy na témata zpravodajství a novinářská fotografie a výstavu Okamžiky sametové revoluce. K vidění budou dosud nepublikované fotografie ze soukromých a muzejních sbírek i známé snímky z revolučního dění v Praze.

„Jsem rád, že nám vynikající spolupráce s Českou tiskovou kanceláří dovoluje podílet se na uspořádání této ojedinělé výstavy k letošním oslavám 30. výročí od sametové revoluce v Uherském Hradišti, navíc když ji jako první uvidí návštěvníci Letní filmové školy. Je to další ze zajímavých událostí, která ještě více obohatí již tak kulturně a společensky nabitý program nejenom pro návštěvníky LFŠ, ale také pro obyvatele z Uherského Hradiště a okolí,“ vyjádřil se starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

„Máme velkou radost, že letošním rokem začala další desetiletá etapa naší výborné spolupráce s městem Uherské Hradiště. Vloni jsme podepsali novou smlouvu, která nejenže navýšila plnění ze strany města, ale otevřela prostor pro další spolupráci a podporu, díky níž může být realizována i výstava ve spolupráci s ČTK,“ řekla Radana Korená, ředitelka Letní filmové školy. „Jsme vděční i dalšímu našemu dlouholetému a stabilnímu partnerovi, firmě innogy, která kromě finanční podpory festivalu přináší opět také dárek pro všechny návštěvníky Filmovky v podobě zahajovacího koncertu v innogy letním kině na Masarykově náměstí. Letos se všichni mohou těšit na velkou show kapely Monkey Bussines, stálice naší hudební scény, jejíž koncert bude díky innogy pro všechny zdarma,“ dodala Radana Korená.

V rámci doprovodného programu se návštěvníci mohou těšit i na HaDivadlo či legendární kapelu Dunaj.

Akreditace, balíčky vstupů i vstupenky na doprovodný program jsou již v prodeji v akreditačním systému https://moje.lfs.cz/. Do konce června nabízí organizátoři festivalu devítidenní akreditaci s tzv. včasnou slevou.

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru