Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Součástí filmové přehlídky ARABSKÉ NOCI bude debata Film a Blízký východ

Součástí filmové přehlídky ARABSKÉ NOCI bude debata Film a Blízký východ

Součástí filmové přehlídky ARABSKÉ NOCI bude debata Film a Blízký východ

„Co byste si před pár lety představili pod pojmem arabský film? Folklór, pokus o festivalový art, propagandu, nebo nic? Pokud ani dnes o arabském filmu nic nevíte, nabízíme vám šanci to změnit.“

V pražském kině Lucerna proběhne od 21. do 24. února přehlídka Arabské noci, která představí premiéry tří pozoruhodných filmů s blízkovýchodní tématikou: strhující, aktuálně na Oscara nominovaný libanonský Kafarnaum, egyptský Yomeddine a francouzské drama Bojovnice slunce. Hosty přehlídky budou tvůrci egyptského filmu Yomeddine – režisér A. B. Shawky a producentka Dina Emam.

Debata: Film a Blízký východ

V rámci přehlídky proběhne také debata na téma „Film a Blízký východ“, která se bude konat v pátek 22. února od 16:30 v Galerii Lucerna (naproti kinu Lucerna, vstup ZDARMA)
Debatovat budou:
* režisér filmu Yomeddine A. B. Shawky
* producentka filmu Dina Emam
* Lina Issa, Kurdka působící jako fixer pro novináře v Iráku, v současnosti žijící v Česku
* moderátorem debaty bude ředitel společnosti Film Europe Ivan Hronec

„Zprávy z Blízkého východu se obvykle týkají válečných událostí. A naše stereotypy nás pohodlně utvrzují v tom, že žádné jiné zprávy odtamtud přijít nemohou. Přitom jde o region, který má nejen žasnou kulturní minulost, ale i dynamickou současnou kulturní scénu. V rámci debaty Film a Blízký východ si nejprve pohovoříme s Kurdkou Linou Issou, která pomáhala české filmařce Janě Andert v Kurdistánu při práci na jejím filmovém projektu V Mosulu, dnes žije v Praze pod dvouletou doplňkovou ochranou České republiky a připravuje svůj vlastní film o Kurdech. Poté nám egyptský režisér Abu Shawky a producentka Dina Emam řeknou víc o egyptské arabské kinematografii, současném arabském filmovém světě. Představí také jejich film Yomeddine, který se dostal do hlavní soutěže v Cannes a bezprostředně po debatě ho v kině uvidíte.“ Ivan Hronec, ředitel společnosti Film Europe a moderátor debaty Film a Blízký východ.

Po debatě následuje premiéra filmu Yomeddine ve Velkém sále kina Lucerna. Prvních 15 účastníků debaty získá VOLNOU VSTUPENKU na film Yomeddine a na Bojovnice slunce v rámci přehlídky Arabské noci.

Abu Bakr „A. B.“ Shawky je filmař rakousko-egyptského původu, který vystudoval na americké NYU Tisch School of the Arts. Se svou životní partnerkou, producentkou Dinou Emam, získali prostředky od Tribeca Film Institute a Richard Vague Production Fund na realizaci debutu Yomeddine, který vychází z Shawkyho krátkého absolventského dokumentu. Snímek původně prošel bez většího zájmu stranou velkých festivalů a jeho následný výběr do hlavní soutěže Cannes byl malou senzací.

Arabské noci: 3 filmy, 3 příběhy, 3 silní hrdinové

„Současný arabský film je nastartovaný lépe než mnohé zasloužilé evropské kinematografie. Dostává se na festivaly kategorie A, produkuje a koprodukuje desítky filmů, má svoje agilní producentská a festivalová centra a navzdory veškeré formální logice a našim stereotypům – má také silné a výrazné ženy. Režisérky, producentky, herečky… A tak se v Arabských nocích soustředíme právě na ně,“ říká Ivan Hronec.

„Další charakteristikou našeho intra do arabského světa není to, co v něm je, ale co v něm chybí. Nehrajeme v něm – dramaturgicky záměrně – s emigrantskou kartou. Arabské noci jsou naší odpovědí fundamentalismu na obou stranách barikády: na arabské – protože mluvíme o silných ženách, i na té naší – protože jde o filmařskou kvalitu a témata ze zemí, kterých se jako děti bojíme, protože o nich moc nevíme.“

PROGRAM PŘEHLÍDKY:
čtvrtek 21. 2.
18:30 zahájení + premiéra filmu Kafarnaum, Lucerna Velký sál
pátek 22. 2.
16:30 Debata Film a Blízký východ (vstup zdarma), Galerie Lucerna
18:30 premiéra filmu Yomeddine, za účasti tvůrců, Lucerna Velký sál
sobota 23. 2.
18:30 předpremiéra filmu Bojovnice slunce, Lucerna Velký sál
20:15 Yomeddine, Malý sál
neděle 24. 2.
19:00 Kafarnaum, Lucerna Velký sál
VSTUPENKY zde. 

O FILMECH:
Kafarnaum libanonské režisérky Nadine Labaki je extrémně silný příběh, jak kvůli emotivnímu tématu, tak díky hercům. Film už má Cenu poroty z festivalu v Cannes 2018 a je nominován na Oscara. Některé z ohlasů mluví o filmu jako o novém Milionáři z chatrče.
Egyptskou hluboce lidskou roadmovie Yomeddine režíroval Abu Bakr Shawky, film soutěžil o Zlatou palmu na festivalu v Cannes a produkovala ho mladá producentka Dina Emam. Bojovnice slunce, příběh ženských milic ze severního Iráku od režisérky Evy Husson, představuje kromě neznámého tématu také íránský herecký talent Golshifteh Farahani, kterou si pamatujete z Patersona, a talentovanou Kurdku s německým pasem Zubejde Bulut. Ve filmu, který se také účastnil hlavní soutěže v Cannes, uvidíte i Emmanuelle Bercot.
Po premiéře na přehlídce Arabské noci vstoupí všechny filmy do české distribuce (Kafarnaum 21. 2., Yomeddine 28. 2. a Bojovnice slunce 7. 3.)

YOMEDDINE: příběh oustidera, který se učí rozumět světu
„Ve filmu Yomeddine jsem chtěl vyprávět příběh vyděděnce, outsidera, který se učí rozumět světu, jenž ho odmítá přijmout,“ říká režisér filmu A. B. Shawky. „Nápad na film jsem dostal během natáčení krátkého dokumentárního filmu The Colony, který líčí příběhy obyvatel kolonie pro malomocné v Abú Zábal severně od Káhiry. Zjistil jsem, že lepra je víc společenský než zdravotní problém a že fyzické postižení je důvod, proč obyvatelé kolonie žijí stranou od zbytku světa.“
Režisér se rozhodl obsadit hlavní roli nehercem, skutečným nemocným. „Chtěl jsem poskytnout jak postavě, tak jejímu představiteli příležitost být definován nikoliv svou nemocí, ale lidskostí,“ vysvětluje režisér. „Cílem je neodvracet od vyděděnců ve filmu zrak, ale prohlédnout skrz jejich zevnějšek a soustředit se na jejich osobnost. Navzdory zdánlivě vážnému obsahu je Yomeddine bezstarostně laděný film, který vyzdvihuje Bešajovu odvahu tváří v tvář bídě.“
„Je mi 32 let, můj otec je Egypťan a moje matka Rakušanka. Matka je filmová fanynka a pomohla mi objevit svět filmu. Když jsem byl mladší, často mě brala do kina, hlavně na nezávislé filmy. Díky ní jsem viděl všechno, co nabízel nový íránský film! Studoval jsem filmovou školu v Egyptě a později jsem byl přijat na NYU Tisch School of Arts v New Yorku, kde jsem ve studiu pokračoval. Film Yomeddine jsem začal psát ještě během studií. Nápad na něj jsem nosil v hlavě od té doby, co jsem o deset let dříve natočil krátký dokumentární film o kolonii pro malomocné v Abú Zábal, dvě hodiny severně od Káhiry. Jednalo se o patnáctiminutovou sekvenci portrétů lidí, kteří tam žijí.“

SYNOPSE FILMU:
Bešaj žije v koptské kolonii pro leprotiky, kam ho jako dítě umístila jeho rodina. Má tu manželku a práci, která spočívá ve sbírání věcí na smetišti. Když manželka umírá, zbývá stárnoucímu muži v srdci jen velké prázdno a naléhavá nutnost něco změnit. Rozhodne se k riskantnímu podniku – se svým oslem a rozhrkanou károu se vydává na cestu, na jejímž konci, jak Bešaj doufá, se setká s otcem. Pro muže se zohaveným tělem představuje podobný podnik životní výzvu, kterou mu ulehčí společník, malý kluk s nezapomenutelným jménem Obama. Yomeddine je road movie o důstojnosti a odvaze přijmout jinakost, která se na první pohled může zdát ohyzdná.

KAFARNAUM (Capharnaüm / Capernaum)
Režie: Nadine Labaki * Scénář: Jihad Hojeily, Michelle Keserwany * Hrají: Kawthar Al Haddad, Boluwatife Treasure Bankole, Nadine Labaki * LBN / USA (2018) * Drama

Příběh dvanáctiletého chlapce, který zažaluje své rodiče za to, že mu dali život, je strhující výpovědí o životě nejchudších ve slumech současného Libanonu. Snímek, který na loňském ročníku festivalu v Cannes ohromil diváky, kritiku i porotu, je díky své směsi realismu a intenzivních emocí přirovnáván k slavnému Milionáři z chatrče. Libanonská režisérka a scenáristka Nadine Labaki podává vyhrocené a lehce pikareskní svědectví o extrémních podmínkách života ve své zemi pohledem malého dítěte, a přitom se neuchyluje k emocionálnímu vydírání – zdánlivě neochvějně ponurou trajektorii příběhu navíc účelně obohacuje o záblesky radosti a humoru.

BOJOVNICE SLUNCE (Les filles du soleil / Girls of the Sun)
Režie: Eva Husson * Scénář: Eva Husson * Hrají: Golshifteh Farahani, Emmanuelle Bercot, Evin Ahmad, Erol Afsin * země: FRA, BEL, GEO, CHE (2018) * Drama
Mladá právnička Bahar navštěvuje svou rodinu v Kurdistánu. Při útoku extremistů umírá její manžel a ona sama se společně se synem stává i s dalšími ženami a dětmi rukojmím islamistů. Několik měsíců po úspěšném útěku velí jednotce Bojovnic slunce. Jejím cílem je dobýt město, kde ji potkala tragická událost, a získat zpět svého syna. Při třídenní ofenzivě ji doprovází Mathilde, zkušená válečná reportérka, která se zabývá pohnutými osudy kurdských bojovnic a jejich pevnými sesterskými pouty. Film Bojovnice slunce je vtahujícím pohledem na hrdinství všedních lidí ve vyhrocené životní situaci.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru