Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Na festival ÍRÁNCI přijedou světoznámí íránští filmoví tvůrci

Na festival ÍRÁNCI přijedou světoznámí íránští filmoví tvůrci

Na festival ÍRÁNCI přijedou světoznámí íránští filmoví tvůrci
Od 15. do 20. ledna proběhne v pražských kinech již osmý ročník festivalu ÍRÁNCI. Diváci si budou vybírat z třicítky nejlepších íránských filmů posledních let. Íránská kultura se jim přiblíží i prostřednictvím unikátní výstavy filmových plakátů či skvělého perského jídla. V neposlední řadě pak proběhne série debat a filmových seminářů s předními íránskými tvůrci.

Na pozvání festivalu ÍRÁNCI do Prahy již tradičně přijíždějí zásadní íránští filmaři, ať už představit své filmy, diskutovat s diváky či předávat část svých znalostí filmovým studentům. Návštěvníci osmého ročníku festivalu budou mít příležitost k setkání i diskusi s několika z nejzajímavějších tvůrců íránské filmové scény.

Programová sekce Průkopníci je letos věnována filmům Mohammada-Aliho Talebiho. Tento režisér, oceňovaný po celém světě za své jedinečné snímky o dětech (Botička; Pytel rýže; Vrba a vítr – tímto filmem bude festival zakončen), nejenže přijede uvést své filmy, ale bude také předsedou mezinárodní poroty v soutěžní sekci celovečerních filmů.

Dalším z hostů bude Hadi Mohaghegh – režisér snímku Na tomto místě, jednoho ze soutěžních filmů v hlavní programové sekci. Mohaghegh je považován za stoupající hvězdu íránského filmu, která se v posledních letech ukazuje na řadě prestižních světových přehlídek. Jeho filmy se odehrávají na západoíránském venkově, odkud režisér pochází, a vyznačují se výrazným vizuálním rukopisem, kde celou scénu často tvoří jediný nepřerušovaný záběr. Jeho poetický a zároveň strhující styl připomíná takové mistry íránského filmu, jako byl Sohrab Shahid Saless.

Přijede i režisér zahajovacího filmu Prase

Zvláštní pozornosti se dostává režisérovi jménem Mani Haghighi, který platí za jednu z nejkontroverznějších postav íránského filmového světa. Po úspěšných snímcích Skromné pohoštění a Příchod draka letos přijede představit svůj nejnovější film Prase, jehož promítání celý festival odstartuje a který se dostane i do české distribuce.

„Íránský film je pro Asii tím, čím je francouzský film pro Evropu. Dokáže zaujmout nejlepší festivaly a má silné domácí i zahraniční publikum,“ říká Ivan Hronec, ředitel společnosti Film Europe, která snímek Prase uvádí do českých kin. „Prase je Be2Can film, protože byl v premiéře uveden na Berlinale, a je zároveň důkazem toho, že se v Íránu netočí jen vysoký festivalový art, ale třeba i takováto bizarní černá komedie. Prase je dobrým spojením Be2Can a festivalu ÍRÁNCI a jsem moc rád, že právě naším filmem festival letos zahajuje,“ dodává Ivan Hronec. Snímek režiséra Maniho Haghighiho vstoupí do českých kin 24. ledna v distribuci Film Europe.

Silnou tradici mají i íránští dokumentaristé. Očekávaný dokumentární film Pan Alí a holubi, který vypráví o posedlosti, vzdoru a pýše, přijede představit jeho tvůrce Kamran Heidari. Také další filmy v této sekci stojí za pozornost: mimořádně působivý snímek Ženy s náušnicemi ze střelného prachu o novinářce, která mezi létajícími kulkami dokumentuje šokující příběhy syrských a iráckých žen ve válce proti Islámskému státu, Zlatíčko, citlivý portrét nezlomné 82leté ženy, která navzdory všem žije sama uprostřed přírody, či velmi osobní a dojemný příběh o rodině, kořenech a identitě Hledá se Faríde.

Celý program je dostupný na webových stránkách festivalu: www.iranci.cz. Již také běží předprodej vstupenek na všechny projekce v Praze, Brně i Bratislavě.

O vítězích rozhodnou mezinárodní poroty

Festival by nebyl úplný bez vyhlášení soutěžních sekcí: o ocenění se budou ucházet filmy v kategoriích Celovečerní filmy, Dokumentární filmy a Krátké filmy. O vítězích jednotlivých soutěžních sekcí rozhodnou stejně jako v minulých letech mezinárodní poroty složené z předních světových expertů. V porotě hlavní soutěže zasednou režisér Mohammad-Ali Talebi, filmař česko-španělského původu Jordi Niubó a scenárista, režisér a pedagog původem z Filadelfie Neal Dhand. Dokumentární filmy budou hodnotit vedoucí akvizic platformy Doc Alliance Films Diana Tabakov a vedoucí akvizic kanálu Current Time TV Natalia Aršavskaja. Vítězné krátké filmy vybere čínská režisérka Piaoyu Xie, švédský zvukař srbského původu Petar Mrdjen a mladý český režisér Jan-Karel Pavlík.

Nová znělka je venku!

Festival včera zveřejnil novou znělku, kterou i pro letošní ročník vytvořil Amir Endalah ze společnosti The Other End. Ke zhlédnutí je na sociálních sítích festivalu.

Pražská část festivalu proběhne ve dnech 15.-20. ledna 2019. Poté se festival přesune do Brna (22.-23. ledna) a Bratislavy (24.-26. ledna).

ÍRÁNCI

Festival ÍRÁNCI byl založen v Praze v roce 2012 se záměrem představit každoročně českým divákům to nejlepší z íránské kinematografie. Tento projekt se nadále rozrůstal, a nyní je platformou pro další formy íránského umění, jako je například hudba, divadlo, výtvarné umění a grafický design. Festival se koná v Praze, Brně a v Bratislavě.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru