Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Švankmajer a české a polské osudové ženy v Kině na Hranici

Švankmajer a české a polské osudové ženy v Kině na Hranici

Švankmajer a české a polské osudové ženy v Kině na Hranici
POZVÁNKA na Kino na Hranici (27. 4. – 3. 5. 2019, Těšín)

Na česko-polské hranici se letos od 27. dubna do 3. května odehraje 21. ročník festivalu Kino na Hranici. Jedinečný festival, v rámci kterého diváci během sedmi dnů hned několikrát za den skutečně překročí státní hranice. Do konce ledna jsou v předprodeji zvýhodněné akreditace, díky kterým je možné si cestu do Těšína naplánovat již nyní a zhlédnout to nejlepší z polské a české kinematografie.

Festival Kino na Hranici začal postupně odhalovat svůj program – přes sto padesát filmových projekcí a sto hostů je zárukou, že si z nabídky vybere každý. Díky intimní a přátelské atmosféře pohraničního Těšína si festival oblíbili přední filmoví režiséři i herci. Festival je jedním z mála, na kterém je možné sledovat film v sále s režisérkou Agnieszkou Holland, která v posledních letech nevynechala žádný z ročníků, Krzysztofem Zanussim i Janem Hřebejkem nebo Miroslavem Krobotem. Tváří v tvář je možné se v Těšíně setkat také s Karolinou Gruzskou, Ivanem Trojanem nebo Agatou Kuleszovou z Oscarem oceněného filmu Ida. Festival se vedle současné polské a české filmové tvorby zaměřuje na retrospektivy a tematické cykly, které kinematografie obou zemí spojují.

Možnosti dialogu s díly Jana Švankmajera  

V rámci retrospektivních sekcí budou mít návštěvníci unikátní příležitost seznámit se s dílem výjimečného a nekompromisního filmového surrealisty Jana Švankmajera.

Animace je pro Švankmajera formou magie, díky níž oživuje předměty jako třeba kus kořene z lesa, který se stal hlavním “hrdinou” filmu Otesánek. Inspiraci čerpá také z literatury, na plátno přenesl mimo jiné díla Lewisa Carrolla a Edgara Allana Poea. Jeho filmy jsou rovněž zdrojem inspirace pro mnoho tvůrců – bratry Quaovy, Tima Burtona či Terryho Gilliama,” přibližuje režisérovu tvorbu český programový ředitel Martin Novosad.

Retrospektiva nabídne všechny Švankmajerovy celovečerní snímky a výběr krátkých filmů klíčových pro jeho tvůrčí dráhu. Další z českých osobností, kterým se program festivalu bude letos věnovat, je představitel doktora Mráčka či strýčka Pepina z Postřižin Jaromír Hanzlík. Těšínský rodák přijede na hranici uvést kromě své starší tvorby i úplnou novinku – romantickou komedii Léto s gentlemanem, v níž Hanzlík hraje nejen hlavní roli, ale zároveň je i autorem scénáře.

Festival představí také průřez dílem polských tvůrců – své filmy přijede osobně uvést režisér polský režisér hořkých komedií Marek Koterski a charismatický polský herec Marcin Dorociński.

České a polské Femmes Fatales

Letošní ročník bude patřit také ženským hrdinkám – tematický cyklus Femme Fatale se zaměří na krásné a osudové ženy českých a polských filmů. Výběr filmů připomene inspirativní roli žen ve filmovém světě – ať už okouzlovaly svými půvaby a charismem celou generaci diváků či se staly múzami pro tvůrce. Vyslankyní českých femme fatales bude třeba Olga Schoberová, jež se stala symbolem sexappealu šedesátých let zejména díky roli v bláznivé sci-fi komedii Kdo chce zabít Jessii?. Mezi polskými osudovými ženami přehlídka představí Grażynu Szapołowskou z Krátkého filmu o lásce Krzysztofa Kieślowského nebo Joannu Kuligovou ze Studené války.

Na hranici do Těšína snadno a rychle

Dostat se na festival Kino na Hranici je překvapivě mnohem jednodušší, než se zdá – díky snadnému a z větších měst přímému vlakovému spojení je možné se do Těšína dorazit za pár hodin ze všech koutů republiky. Poznáte tak Polsko nejen díky přátelské atmosféře tohoto města, ale hlavně z pláten zdejších kinosálů. Polská kinematografie v současně patří k nejúspěšnějším a nejoceňovanějším na světě a na festivalu budete mít příležitost seznámit se s tím nejzajímavějším, co se v Polsku za poslední rok urodilo.

Do konce ledna je možné zakoupit akreditaci na celý festival ve zvýhodněném balíčku za 880 Kč (sedmidenní akreditace, festivalový katalog, tričko a taška). Více o festivalu najdete na jeho webu a Facebooku.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru