Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Noir Film Festival vydá Blu-ray Hitchcockovy Rebeccy, uvede adaptace Cornella Woolriche a přivítá Teodora Kuhna

Noir Film Festival vydá Blu-ray Hitchcockovy Rebeccy, uvede adaptace Cornella Woolriche a přivítá Teodora Kuhna

Noir Film Festival vydá Blu-ray Hitchcockovy Rebeccy, uvede adaptace Cornella Woolriche a přivítá Teodora Kuhna

Vedle dříve anoncované hlavní tematické sekce lupičského noiru a výběrové retrospektivy noirů Fritze Langa uvede letošní Noir Film Festival čtveřici filmů natočených podle literárního díla Cornella Woolriche. Jako hosta přivítá mj. i slovenského debutanta Teodora Kuhna a chystá vydání festivalové Blu-ray edice Hitchcockova amerického debutu Rebecca. 7. ročník této stylové přehlídky proběhne ve dnech 22. až 25. 8. 2019 na svém tradičním místě, středověkém hradě Křivoklát.

Hard-boiled dílo Cornella Woolriche

V průběhu své sedmileté historie představil Noir Film Festival svým divákům řadu filmových adaptací děl od svaté trojice hard-boiled literatury Dashiell Hammett-Raymond Chandler-James M. Cain. Letos se dramaturgvé festivalu Jana Bébarová a Milan Hain rozhodli splatit dluh jejich mladšímu kolegovi, neprávem opomíjenému Cornellu Woolrichovi (1903–1968), který ve 40. a 50. letech 20. století platil za jednoho z nejprodávanějších autorů kriminálních příběhů.

Dílo Woolriche, jenž většinu svého života prožil v New Yorku, kam situoval řadu svých děl, je protkáno atmosférou zoufalství a paranoie, jak ukáže čtveřice promítaných titulů. Při zahájení festivalu ve čtvrtek 22. 8. se mohou diváci těšit na open-air projekci Přízračné dámy (1944), první z četných příspěvků režiséra Roberta Siodmaka noirovému cyklu a obecně první noir, jehož protagonistkou a hybatelkou děje byla žena. V sekci bude dále uvedena adaptace Černého anděla (1946) patřícího k Woolrichově vrcholné sérii tzv. černých románů, či pro přítomnost dětského protagonisty atypický noir Křik chlapce (1949). Samozřejmě nebude chybět ani slavné Hitchcockovo Okno do dvora (1954) s hollywoodskými hvězdami Jamesem Stewartem a Grace Kelly ve zfilmované Woolrichově povídce „It Had to Be Murder“.

Přízračná dáma (1944, režie: Robert Siodmak)

Tarantinovi Gauneři a remake Langova Vraha mezi námi

Již představenou ústřední programovou sekci lupičského noiru ve Zvláštním uvedení doplní kultovní Gauneři (1992) Quentina Tarantina, zatímco výběrová retrospektiva šesti noirů v režii Fritze Langa bude ve Zvláštním uvedení rozšířena o americký remake jeho slavného filmu Vrah mezi námi (1931) v režii Josepha Loseyho (M, 1951) a o pár let starý německý snímek příznačného názvu Fritz Lang (2016), jehož děj je situován právě do doby, kdy Lang Vraha mezi námi připravoval a hledal inspiraci v reálném případu sériového vraha dětí Petera Kürtena přezdívaného Vampýr z Düsseldorfu.

Teodor Kuhn hostem festivalu 

Do Zvláštního uvedení dramaturgové zařadili i chmurnými noirovými podtóny protkané vítězné dílo letošní soutěže na MFF Praha Febiofest – psychologické drama Ostrým nožem (2019) inspirované čtrnáct let starou, nechvalně proslulou vraždou slovenského studenta Daniela Tupého. Debutující slovenský režisér Teodor Kuhn přijede svůj film na Noir Film Festival osobně uvést.

Ostrým nožom (2019, režie: Teodor Kuhn)

Hitchcockova Rebecca ve festivalové Blu-ray edici

Před dvěma lety začal NFF novou tradici vydávání vybraných festivalových titulů na DVD a zasloužil se tak o to, že na tomto nosiči poprvé vyšly výjimečné československé snímky Hra bez pravidel (1967) a Třicet jedna ve stínu (1965). U příležitosti 7. ročníku se této pocty dočká americký debut Alfreda Hitchcocka Rebecca (1940). Slavná gotická romance s Joan Fontaine a Laurencem Olivierem, která je adaptací bestselleru britské spisovatelky Daphne du Maurier a jež se bude na Křivoklátu promítat v sobotu 24. 8., bude vydána ve speciální, první české Blu-ray edici.

Doprovodný dvojkoncert Beaty Hlavenkové a Doroty Barové

V rámci doprovodného programu se v pátek 23. 8. (od 18:45 hod.) uskuteční ve spilce starého hradního pivovaru dvojkoncert výrazných interpretek a držitelek hudebních cen Anděl – zpívající pianistky a skladatelky Beaty Hlavenkové s jejím sólovým projektem a violoncellistky a písničkářky Doroty Barové. Vstupenky je možno již nyní rezervovat na vstupenky@noirfilmfestival.cz. Na stejné adrese lze pořídit festivalové pasy a vstupenky na jednotlivé projekce. Kompletní nabídka je zveřejněná na festivalovém webu: https://www.noirfilmfestival.cz/cz/vstupenky-pasy/

Veškeré informace a novinky naleznete na:
www.noirfilmfestival.cz
facebook.com/NoirFilmFestival
FB událost Noir Film Festival 2019
twitter.com/NoirFilmFest

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru