Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Otevřená pevnost zkoumá smysl univerzit budoucnosti na případě Masarykovy univerzity

Otevřená pevnost zkoumá smysl univerzit budoucnosti na případě Masarykovy univerzity

Otevřená pevnost zkoumá smysl univerzit budoucnosti na případě Masarykovy univerzity

Snímek Otevřená pevnost režiséra Ivo Bystřičana sleduje dramatické aspekty vzniku Masarykovy univerzity, která se rodila na pozadí národnostních konfliktů, a hledá odpověď na otázky, k čemu dnes univerzity vlastně jsou a zda se z nich nestaly racionalizované továrny na výrobu mas lidí s tituly. Snahou filmu je obnažit v rozhovorech, situacích a univerzitních dějích problematický smysl univerzity dneška a hledat východiska pro budoucnost.

„Dokument se vydává napříč univerzitou ve snaze dobrat se toho, jak se jí daří uhájit svou autonomii, svobodu bádání a smysluplnost výuky v době tlaků na masové vzdělávání, využitelnost vědeckých poznatků a výkon v akademické soutěži. Tedy nakolik je v dnešní době schopna plnit své původní poslání,“ vysvětluje režisér snímku a dokumentarista Ivo Bystřičan.

Brno se v uplynulém vyhroceném století stalo mnohokrát dějištěm tíživých bojů a kritických situací kopírujících dramatický vznik republiky. Obdobně také příslušníci české inteligence museli dlouho bojovat o to, aby mohla Masarykova univerzita vzniknout, a později o to, aby zůstala zachována a mohla zodpovědně plnit svoji roli. Nejednoduché boje však zažívá i v porevolučních a svobodných časech.

Dokumentární film kriticky prozkoumává univerzitní dění v průběhu jednoho roku na pozadí historických událostí, které spoluvytvářely identitu školy. Do kontrastu staví historické univerzitní rituály a dnešní moderní infrastrukturu i problémy, které akademici a studenti řeší.

„Spolu s jednotlivými aktéry se zabýváme širší otázkou, nakolik má být Masarykova univerzita pevností oddělenou v zájmu své autonomie a akademických svobod od okolní společnosti a nakolik má být loajálním, konformním či svébytně spolupracujícím společenským hráčem. A toto je otázka pro společnost i každou univerzitu“ dodává Bystřičan.

Film se pohybuje od přijímacích zkoušek a přes nejrůznější akademické rituály a události se dostává až k velkému finále studentského života, jímž jsou magisterské promoce. Na této cestě časem se táže po upřímnosti dodržování univerzitních tradic odkazujících k původnímu smyslu univerzity, jímž je hledání pravdy ve svobodném společenství učitelů a žáků. Sleduje, co podstatného se v univerzitním společenství mezi lidmi utváří a jakým způsobem se v něm přemýšlí.

Otevřenou pevnost natočila České televize v koprodukci s Masarykovou univerzitou, vystupují v něm jak vědci a vysokoškolští pedagogové specializování na různé vědní obory, tak neakademičtí pracovníci a také studenti v knihovnách, aulách, prostředích fakult či během akademických obřadů. V kinopremiéře bude dokumentární film uveden v pondělí 21. ledna ve 20.30 v brněnském Univerzitním kině Scala, po jeho skončení bude následovat krátká beseda s tvůrci a aktéry. V televizním vysílání se na něj diváci budou moci poprvé podívat v úterý 29. ledna na ČT 2 ve 20:50 a v repríze 30. ledna na tomtéž kanálu v 16:50.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru