Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Vítěz MyStreetFilms upozorňuje na ohlušující prostředí velkoměsta

Vítěz MyStreetFilms upozorňuje na ohlušující prostředí velkoměsta

Vítěz MyStreetFilms upozorňuje na ohlušující prostředí velkoměsta

V šestém ročníku soutěže krátkých filmů My Street Films porota v čele s dokumentaristkou Lindou Kallistovou Jablonskou vybrala vítězný film Tinnitus v režii Martina Pfanna a Kateřiny Kaclíkové. Dokument upozorňuje na hluk a zvukové znečištění Prahy. Mezi dalšími dvěma oceněnými byl snímek Naděje zlátne o přípravách letošní demonstrace na Letné a netradiční portrét města Pelhřimova s názvem Město rekordů a kuriozit, který odhaluje přístup místních obyvatel k národnostním menšinám. Vítězné dokumentární filmy budou v premiéře uvedené na MFDF Ji.hlava. Zároveň je můžete zhlédnout online na stránkách My Street Films.

Vítězný film Tinnitus režisérské dvojice Martina Pfanna a Kateřiny Kaclíkové se zabývá hlukem a zvukovým znečištěním v Praze. Jako formu tvůrci zvolili osobní pohled režiséra, který trpí tinnitem – přecitlivělostí sluchu způsobující neustálé pískání v uších.

„Filmem jsem chtěl zprostředkovat pocit hořkosti, které mi město způsobuje a upozornit na jev, o kterém možná víme, ale nejspíš ho nevnímáme. Zároveň doufám, že se mi podaří lidi upozornit, že kolem nás je moc aut a příliš hluku, a bude je to motivovat k nějaké změně,“ popisuje okolnosti vzniku filmu režisér Martin Pfann.

Kateřina Kaclíková a Martin Pfann

O vítězi šestého ročníku soutěže My Street Films rozhodla tříčlenná porota, které předsedala dokumentaristka Linda Kallistová Jablonská.

Film Tinnitus vyniká svým aktuálním námětem, poukazujícím na neustále vzrůstající míru hlukového smogu ve městech, i osobním pohledem na tuto problematiku, již nám autoři filmu představují. Ve stejné míře oceňujeme využití filmových postupů, práci se střihem a zvukem, která vytváří intenzivní filmový zážitek,“ zdůvodnila porota výběr vítězného snímku.

Dále porota ocenila snímek Amálie Kovářové s názvem Naděje zlátne, která nahlíží do zákulisí organizace Milion chvilek pro demokracii, a především představuje jejího mluvčího Mikuláše Mináře v době těsně před konáním červnové demonstrace na pražské Letné. Třetí oceněný film s názvem Město rekordů a kuriozit představuje svérázný portrét města Pelhřimova, v němž se diváci seznamují nejen s jednotlivými kuriozitami, ale i s typicky českými stereotypy, s nimiž obyvatelé Pelhřimova přistupují k národnostním menšinám. Na dokumentu se podílely tři studentky Valerie Vítů, Zuzana Martáková a Karolína Knězů.

Naděje zlátne

Všechny vítězné filmy budou v premiéře představené na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Ji.hlavě. Součástí ocenění vítězných filmů je i mezinárodní distribuce v online videotéce DAFilms.cz. Součástí letošního ročníku My Street Films byly i pravidelné workshopy pod vedením lektorů Violy Ježkové a Iva Bystřičana. V rámci workshopů, které letos kromě Prahy probíhaly dále i v Brně a Ústí nad Labem, bylo natočeno celkem 12 filmů, včetně vítězného snímku Tinnitus.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru