Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Za uměním a knihami do Olomouce

Za uměním a knihami do Olomouce

POZVÁNKA – 5 LITR (pátý ročník knižního veletrhu autorských a uměleckých publikací, 20.–22. září 2019, Olomouc) –

Třpytivý plakát k letošnímu ročníku překračuje běžné možnosti plakátotvorby a uhýbá směrem k taktilnímu fetiši „papírofilů“. I to je LITR a jeho precizní důraz na všechny aspekty práce s papírem, literou a tiskem.

Od pátku 20. do neděle 22. září 2019 proběhne v podkroví Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci pátý ročník „knižního festivalu“ LITR, který se specializuje na autorské a umělecké publikace a na fenomény spojené s nízkonákladovým vydáváním knih nebo časopisů.

Jedná se o jedinou akci svého druhu na Moravě.

Jádro LITRu sice tvoří prodejní veletrh, kde se prostřednictvím vlastních stánků představí nezávislí nakladatelé, výtvarníci a umělci, LITR ale na fenomén knižní kultury poukazuje mnohem komplexněji. Mimo svou prodejní část tak nabídne bohatý výstavní a hudební program, který se v minulých ročnících prokázal svou mimořádnou kvalitou, a řadu autorských prezentací a workshopů, které si každoročně nachází své početné publikum. Návštěvníky letos čeká například prezentace výběru Nejkrásnějších českých knih, workshop pro děti s ilustrátorkou Juliánou Chomovou nebo výroba fotoalba s Grafickými papíry. Vernisáží zahájí výstavy Matěje Smetany a Markéty Lisé, která mj. představí  svůj sólový hudební projekt Kutya. Jeden z v současnosti nejvýznamnějších českých umělců Smetana ve své tvorbě konzistentně pracuje s pohyblivým obrazem a zpracováním grafémů. Přímo pro LITR respektive olomouckou Galerii XY pak toto téma rozvíjí dále v nové sérii postinternetových prací.

Pohled do instalace Matěje Smetany ABC v Moravské zemské knihovně v Brně, 23. 1. – 3. 4. 2019.

V rámci samotného veletrhu pak na Konviktu naleznete prodejní stánky nakladatelů a výtvarníků (abecedně): A2, Angry Albatros, ArtMap, Bylo nebylo, Fotograf, DESET DEKA DEKADENCE, Dynastie, Fakulta umění a designu UJEP, Galerie Na shledanou, Gigil, Golden Dog, Grafické papíry, Hnutí DUHA – Sedmá generace, jakost, Jaroslav Irovský, Julie Černá, Knihář, Limonádový Joe, Meander, Ouklejky, No Ordinary Heroes, Nová beseda, Nýbrž, OIKOYMENH, Papyrus, PHOTOGETHER, p a p i d u, PLAV – Měsíčník pro světovou literaturu, Poketo, PRAKOSTI, ROE, Studium Artium Magazín, Take Take Take, Tereza Pešková, Uutěrky a wo-men.

Se svými publikacemi tedy letos do Olomouce přijedou známá i menší nakladatelství jako Uutěrky s autorskými tisky, Poketo s knížkami pro děti, Meander, výtisky přiveze také časopis Fotograf a nebude chybět ani olomoucký projekt Knihář. Letos poprvé se na LITRu bude prezentovat například projekt kreativního studia Breisky deset deka dekadence nebo nakladatelství Ouklejky, svou uměleckou tvorbu ukáže výtvarnice Linda Retterová neboi ROE. Celkem se veletrhu zúčastní přes třicet nakladatelů.

LITR se nám v minulosti osvědčil jako skvělý zdroj nejen vánočních dárků, ale především k načerpání knižní kultury – díky bohatému „doprovodnému“ programu třebas i skrze pohyblivý obraz.

LITR v roce 2018 změnil organizační prostory a poprvé přesídlil na Univerzitní 3. Design výstavního prostoru má ale každý rok jiný.

5 LITR – knižní veletrh autorských a uměleckých publikací
Olomouc, Univerzitní 3 (Umělecké centrum Univerzity Palackého, tzv. Konvikt)
20.–22. září 2019

Web: http://litrolomouc.cz/
Facebook: www.facebook.com/litrolomouc
Fb událost: www.facebook.com/events/369225130631032
Instagram: www.instagram.com/litr_olomouc

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru