Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Community: Šest sérií a film

Community: Šest sérií a film

TV TIP – LETNÍ SERIÁLOVÝ TIP – MATĚJ HRUDIČKA –

Představte si vtip ze svého oblíbeného sitkomu. Nejspíš si vybavíte klasickou kombinaci nevinné repliky a sarkastické reakce. Možná dobře zahrané číslo fyzické komedie. Trochu komplexnější jsou vtipy budované v průběhu epizody. Ty lepší si můžou čtvrt hodiny pohrávat s vaším očekáváním až do vtipné pointy na konci. Dobré postupy. Ověřené. Funkční. V roce 2009 se na americké stanici NBC objevil seriál, který se vydal jinou cestou. Seriál plný skrytých vtipů a obskurních odkazů, který dokázal jeden gag zamaskovat tak dobře, že si ho většina diváků nevšimla při druhém, třetím ani čtvrtém zhlédnutí. Vtip vypráví příběh o poškozených kondomech, nečekaném otěhotnění, a ještě nečekanějším porodu na parkovišti. V čem je háček? Celý vtip je vyprávěn v zadním plánu jiných scén na ploše jednoho a půl roku. Téměř dvě série natahování vtipu, kterého si 95 % diváků vůbec nevšimne. Proč dělat něco tak komplikovaného pro tak malou odměnu? Protože seriál Community se nespokojil s ověřenými a funkčními postupy. Pod maskou tradičního sitkomu o jedné podivné škole se jeho tvůrci, showrunner Dan Harmon a producenti a častí režiséři bratři Russoové, vydávali do neprobádaných vod žánrových experimentů. Diváků sice nikdy nebylo mnoho, ale o to oddaněji podporovali kultovní sitkom po dobu šesti sérií. Pokud jste předplatiteli Netflixu, máte štěstí, protože se k nim můžete právě teď připojit.

Začíná to docela standardně. Na Greendale Community College se ve studijní skupině střetne několik rozdílných osobností. Narcistický frajer Jeff, politická aktivistka Britta, upjatá premiantka Annie, natvrdlý sportovec Troy, odsuzující křesťanka Shirley, podivín posedlý filmy Abed a starý boháč Pierce, který nejde pro rasistickou nebo sexistickou narážku daleko. Nejspíš si dokážete představit, co se stane, když se tento snídaňový klub komediálních archetypů sejde v jedné místnosti. Společně zažívají dobrodružství na školním kampusu, který se každou epizodu mění v chaotickou džungli. Greendale má totiž hodně daleko k seriózní univerzitě. Přichází sem lidé ze všech sociálních skupin, kteří nějakým způsobem selhali v životě. Většina předmětů zaručí kredity zdarma, budova školy stojí jen silou vůle, učitelé jsou ještě šílenější než studenti a děkan obchází chodby školy v těsných dámských šatech. Je to podivný svět téměř neomezených možností a tvůrci toho naplno využívají.

Jejich jména vám mohou být povědomá. Showrunner Dan Harmon se v posledních letech proslavil jako tvůrce přisprostlého animáku Rick a Morty. Bratři Anthony a Joseph Russo se uchytili v celovečerní tvorbě Marvelu, kde natočili poslední dva díly Kapitána Ameriky a Avengers. Ano, režiséři nejúspěšnějšího filmu všech dob točili ještě před několika lety epizody polozapomenutého sitkomu. A už v Community můžete vidět vynalézavost a kvalitní řemeslo, které později využili v blockbusterové tvorbě. Seriál je od začátku vizuálně dynamičtější než tehdejší konkurence jako Teorie velkého třesku nebo Jak jsem poznal vaši matku, které se i přes světovou popularitu držely klasického sitkomového snímání. Milníkem Community je jedna z posledních epizod první série, která kampusový turnaj v paintballu pojala jako dramatický akční film plný odkazů na Smrtonosnou past a zpomalené přestřelky Johna Woo. Funguje jako bod nenávratna. Pokud jste si doteď mysleli, že sledujete normální sitkom, tady je vaše poslední zastávka, protože to bude jen šílenější. Čeká vás výprava na animovaný severní pól, cesta do vesmíru (v simulátoru) ala Appollo 13, útok zombie, westernová epizoda, Dobrý instalatér Hunting, zkoumání alternativních dimenzí a v neposlední řadě parodie na Scorseseho Mafiány s kuřecími nugetkami místo kokainu. V dnešní době kontinuálního vyprávění je opravdu osvěžující si připomenout, jak bohatou experimentaci nabízí epizodní struktura.

To mě přivádí k jednomu z největších taháků Community: intertextuálnímu vyprávění, ze kterého by se i Melu Brooksovi zatočila hlava. Je prakticky nemožné najít epizodu, která by nějakým způsobem neodkazovala hned na několik filmů, seriálů nebo žánrových klišé. Kvalitní režie jednotlivých epizod se spojuje s perfekcionistickým psaním Dana Harmona a posouvá reference na novou úroveň. Nejčastějším iniciátorem těchto momentů je Abed, který aplikuje pravidla filmového vyprávění na své okolí. Přestože je z hlavních postav nejzvláštnější, zkušenějšímu divákovi je tím nejbližší a Harmon ho velice často využívá k utahování si z filmových velikánů i sama sebe. Asi nejznámějším příkladem je Abedova hláška „Šest sérií a film!“, kterou si fandové přisvojili jako slogan pro záchranu Community a jeho opakovaným skandováním dokázali seriál udržet na obrazovkách přes opakované přesuny v programu, zrušení a následné odkoupení jinou stanicí až do završení šesté série.

Není třeba se bát nutnosti zhlédnout tisíc a jeden povinný film před první epizodou. Znalost sice pomáhá, ale humor se ani zdaleka nespoléhá jen na ni. Harmonova precizní příprava gagů, která je vidět na již zmíněném protahovaném porodu, se promítá do téměř každého vtipu. Většina je skvělým příkladem pravidla tří v komedii: otázka, falešná odpověď a pointa. Uvedu příklad ze třetí série a slibuji, že s hereckým umem Donalda Glovera je vtipnější než na papíře: Troy si stěžuje, že ho ostatní nevidí jako dospělého muže. Vytáhne luxusní pouzdro s cigaretami a jednu si vloží do úst s elegancí Jamese Bonda. Když k ní Britta přiloží zapalovač, Troy cigaretu skousne a odhalí, že je to jen žvýkačka. Vtip funguje už u druhého bodu, ale třetí ho završí daleko silnějším nečekaným vyústěním. Pointu možná pochopíte hned, možná na konci scény, epizody nebo série, ale můžete si být jistí, že přijde.

Community je jako Greendale. Je to místo pro podivíny a cinefily, kteří nezapadají do přesně stanovených škatulek. Místo, nad kterým při letmém pohledu jen nechápavě zakroutíte hlavou, ale po chvíli si chtě nechtě zamilujete neustálé porušování pravidel a všeho, co by měl normální sitkom a normální škola splňovat. Místo, kde tvůrcům stojí za to budovat rok a půl vtip, kterého si 95 % diváků nevšimne, protože těch zbylých 5 % ho ocení a bude se k němu vracet zas a znovu. Díky nedávnému přidání seriálu na Netflix je možné, že těch 5 % bude o poznání větších než při původním vysílání na NBC. Kdo ví, možná se po šesti sériích dočkáme i filmu. Závěrečná pointa víc než 11 let od první epizody…

Community
Tvůrci: Dan Harmon
Hrají: Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Yvette Nicole Brown, Alison Brie, Donald Glover, Ken Jeong, Chevy Chase, Jim Rash
USA, 2009-2015, NBC (S 1-5), Yahoo! Screen (S 6), 6 sezón/110 epizod, 22-30 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 1

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru