Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » KineDok otevře Paláce pro lidi ve Světozoru

KineDok otevře Paláce pro lidi ve Světozoru

KineDok otevře Paláce pro lidi ve Světozoru

KineDok připravil speciální projekci novinky z letošního katalogu. 27. července od 20:30 uvede ve velkém sálu kina Světozor Paláce pro lidi, vyprávějící pozoruhodné příběhy pěti nejznámějších brutalistních budov socialismu v Bělehradu, Berlíně, Bukurešti, Moskvě a Sofii. Na projekci naváže diskuze s popularizátorem výtvarného umění Pavlem Karousem (Vetřelci a volavky), spoluzakladatelkou projektu Respekt Madam Marií Kordovskou a kurátorkou sbírky architektury Národní galerie Helenou Doudovou.

Film bulharské dvojice Georgi Bogdanov a Boris Missirkov Paláce pro lidi odhalí tajemství pěti nejznámějších budov socialistické éry, jimiž jsou Národní palác kultury v Sofii, Moskevská státní univerzita, Palác parlamentu v Bukurešti, Palác Srbska v Bělehradě a Palác republiky v Berlíně. Každá z těchto budov má nějaké prvenství, jedna z nich je nejvyšší, další je největší, má největší hodiny na Zemi nebo nejpokročilejší technologii své doby. Tyto reprezentativní budovy byly svědky turbulentních dějin ve východní Evropě druhé poloviny 20. století. O jejich historii i současnosti promluví architekti, bývalí i současní ředitelé a další osoby s nimi spjaté.

Film bude promítán v rámci tradičního Dokumentární pondělí netradičně ve velkém sálu kina Světozor. Ivana Formanová, manažerka KineDoku, vysvětluje: „Snímek je z licenčních důvodů omezen pouze na dvě projekce pro Českou republiku a jeho uvedení v Praze je tedy skutečně jedinečné. Druhou a poslední projekci bude mít v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě 20. srpna. Pro velký sál jsme se rozhodli také proto, že po filmu proběhne diskuze o hodnotě brutalistní architektury a jejího vnímání veřejností. Účast přislíbili sochař a vizuální umělec Pavel Karous a Helena Doudová, která je kurátorkou aktuálně probíhající výstavy v Národní galerii NEBOURAT! Podoby brutalismu v Praze.“

Paláce pro lidi / orig. Palace for the People
Režie: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov
BG, DE, RO
76 min., 2018
film bude uveden s českými a anglickými titulky

Vstupenky
Facebooková událost

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 98

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru