Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Italská gialla a filmy klasiků Viscontiho a Germiho zpestří Noir Film Festival

Italská gialla a filmy klasiků Viscontiho a Germiho zpestří Noir Film Festival

Italská gialla a filmy klasiků Viscontiho a Germiho zpestří Noir Film Festival

Výběr italských noirů letos divákům zprostředkuje 8. ročník Noir Film Festivalu, který se od 20. do 23. srpna 2020 uskuteční na královském hradě Křivoklát. Návštěvníci se rovněž budou moci ponořit do podivných světů Davida Lynche, které v programu doplní již dříve oznámené snímky s milenci na útěku, noiry tandemu Anthony Mann John Alton a filmové adaptace románů Patricie Highsmith.

Po loňském exkurzu do exotického Japonska se dramaturgové Noir Film Festivalu Jana Bébarová Milan Hain rozhodli představit další evropskou inkarnaci klasického amerického žánru, a to v rámci italské kinematografie. V srpnu se na Křivoklátě bude italská adaptace slavného románu Jamese M. Caina Pošťák vždycky zvoní dvakrát, kterou pod názvem Posedlost (Ossessione, 1943) jako svůj debut natočil Luchino Visconti a která je některými považována za vůbec první italský thriller. Posedlost nabízí určité stylové a tematické paralely k tehdy teprve rodícímu se italskému neorealismu, přestože debutující Visconti tvořil také pod silným vlivem svého mentora Jeana Renoira, jenž měl s příběhy vášně a zločinu rovněž bohaté zkušenosti (např. Člověk bestie). 

V programu Noir Film Festivalu bude uveden také u nás neznámý, vytříbený after-heist film Město se brání (La città si difende, 1951), v roce 1951 vyhlášený nejlepším italským snímkem benátského festivalu. V rané fázi kariéry jej natočil Pietro Germi, který se později proslavil jako oscarový komediální tvůrce (Rozvod po italsku). V kulisách válkou poznamenaného Říma, jež jsou zrcadlem zruinovaných životů (anti)hrdinů, sleduje Město se brání příběh čtyř mužů, kterým se nevydařila velká loupež: zkrachovalé fotbalové hvězdy, frustrovaného otce od rodiny, chudého malíře a vystrašeného naivního mladíka. Vizuálně přitažlivý titul nahlíží omšelost městské džungle expresivní optikou protkanou stínohrou a obrazovými metaforami. 

Součástí sekce budou i dva giallo filmy italských mistrů napětí Maria Bavy a Daria Argenta, kteří noirové inspirace přetransformovali do přiznaně pokleslých hororových thrillerů. Diváci se mohou těšit na hitchcockovskou Dívku, která věděla příliš mnoho (La ragazza che sapeva troppo, 1963), považovanou za vůbec první giallo. Navzdory tomu, že ve své době komerčně propadl, je dnes kultovní Bavův film považován za iniciační dílo hybridního italského žánru. Zároveň je ukázkovým příkladem transformace klasického noiru v hyperstylizované giallo balancující mezi thrillerem a hororem, kde zakomplexovaní, frustrovaní sociopaté neznámé identity chladnokrevně vraždí své ženské oběti. Misogynní vraždící fantom, který je hrozbou vášnivé čtenářce detektivek během její dovolené v Římě, vystupuje i v Dívce, nicméně stylizací obrazu Bavův poslední černobílý snímek ještě tíhne ke klasické podobě filmu noir. 

 

Čtveřici italský filmů v programu uzavírá kultovní Tmavě červená (Profondo rosso, 1975), která nechybí v žádném žebříčku nejlepších giallo filmů. V jednom ze svých nejznámějších snímků odkazuje Dario Argento k Antonioniho Zvětšenině (1966), a to obsazením britského herce Davida Hemmingse do role umělce, který se stane očitým svědkem vraždy. Stylizací plakátu Tmavě červená zároveň vzdává i hold práci Saula Basse na Hitchcockovu Vertigu (1958).

Tmavě červená učebnicové giallo: protagonistou je cizinec, jenž se nachomýtne k vraždě, a tak se dostane na seznam obětí psychicky vyšinutého sériového vraha, záhadného fantoma v černém plášti, klobouku a kožených rukavicích, jehož vražedné pohnutky souvisí s dávným traumatem z minulosti. Jako v každém giallu, i zde má výraznou roli hudba, konkrétně nezapomenutelná ústřední melodie od italské skupiny Goblin, kterou v hlavní tematické skladbě slasher hororu Halloween (1978) parafrázoval velký Argentův milovník John Carpenter.

Kompletní program festivalu, ceny festivalových pasů a vstupenek, tipy na ubytování a další informace jsou k nalezení na festivalovém webu a sociálních sítích.

Web: https://www.noirfilmfestival.cz/cz/
Facebook: https://www.facebook.com/noirfilmfestival/
Twitter: https://twitter.com/NoirFilmFest
Instagram: https://www.instagram.com/noirfilmfestival/
FB událost: https://www.facebook.com/events/298407901355450/

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru