Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » VALIE EXPORT. Snímky umělkyně, která se dobrovolně stala značkou, uvede kino Světozor

VALIE EXPORT. Snímky umělkyně, která se dobrovolně stala značkou, uvede kino Světozor

VALIE EXPORT. Snímky umělkyně, která se dobrovolně stala značkou, uvede kino Světozor

Na rušných vídeňských ulicích se na sklonku 60. let 20. století pohybovala velmi zvláštně vypadající žena. Přes horní polovinu těla měla nasazenou bílou krabici, již vepředu zakrývala jemná textilní záclona. Kolemjdoucí navíc oslovovala s nezvyklou nabídkou. Mohli prostrčit ruce látkou, osahat, co našli pod ní, a vyzkoušet tak nový rozměr hmatového kina. Performance s názvem Tapp- und Tast- Kino vešla – stejně jako její autorka VALIE EXPORT – do dějin umění. Platformy Fresh Eye, ArtMap a cyklus Dokumentární pondělí uvedou 17. února 2020 v kině Světozor komponovaný večer, v rámci něhož budou mít diváci možnost zhlédnout záznamy performancí a krátké filmy této rakouské umělkyně. Promítání uvede performancí umělkyně Lenka Klodová.

Rakouská umělkyně Waltraud Hollinger (*1940), jež se proslavila pod pseudonymem VALIE EXPORT, vystudovala kresbu, malbu a textilní design, ve své umělecké tvorbě se však pohybuje na poli performance, fotografie a filmu. Tématem jejích prací bylo již od počátků vnímání a objektivizace žen ve společnosti i v umění. Prostředkem vyjádření se jí přitom – podobně jako jejím současníkům vycházejícím z principů akčního umění – stalo vlastní tělo, a také vlastní jméno. Volbou pseudonymu implikujícího název obchodní značky ze své umělecké identity jednak vymazala jméno svého bývalého manžela, jednak zdůraznila koncept komodifikace nejen umění ale také ženského těla.

Vedle v úvodu popsané performance Tapp- und Tast- Kino (1968), v níž VALIE EXPORT zkoumala možnosti expanze média filmu mimo klasický filmový pás směrem k haptickému prožitku, patří mezi její nejznámější práce performance Aktionhose: Genitalpanik (1968). Během ní vstoupila do artového kina oblečená v kalhotách bez rozkroku a se samopalem v ruce, jímž mířila na publikum. Touto akcí, v níž navazovala přímý kontakt s diváky, narušovala do jisté míry voyeuristickou pozici, jíž člověk při sledování filmu zaujímá. Svým agresivním aktem zároveň konfrontovala pasivní úlohu, která je ženám ve filmu tradičně přiřazována.

Během komponovaného večera, jenž se odehraje 17. února od 20.45 v malém sále kina Světozor a který performancí uvede umělkyně Lenka Klodová, bude mít publikum možnost vidět následující krátké snímky a záznamy performancí:

  • Adjungierte Dislokationen / Adjunct Dislocations (1973, 10 min)
  • I turn over the pictures of my voice in my head (2009, 12 min)
  • Ein perfektes Paar oder die Unzucht wechselt ihre Haut / Lust (1986, 12 min)
  • Mann & Frau & Animal / Man & Woman & Animal (1970-73, 8 min)
  • Selbstportrait mit Kopf / Self-Portrait with Head (1966/67, 4 min)
  • TAPP und TASTKINO (1968, 2 min)
  • Hauchtext: Liebesgedicht / Breath Text: Love Poem (1970 – 73, 2 min)
  • Raumsehen und Raumhören / Space-Seeing – Space Hearing (1973/74, 6 min)
  • Hyperbulie (1973, 7 min)

Projekce snímků VALIE EXPORT bude již šestou částí filmové série Kulturní války, na níž se podílí filmový cyklus kina Světozor Dokumentární pondělí s platformami Fresh Eye a ArtMap a v jejímž rámci jsou divákům představovány portréty výjimečných osobností, které utvářely podobu vizuální kultury 20. a 21. století.

Filmy budou uvedeny s anglickými titulky. Vstupenky na projekci je možné zakoupit přes online systém kina Světozor.

Více informací o filmu a také o budoucím programu platformy Fresh Eye naleznete na www.fresh-eye.cz/program/

Série článků zaměřených na VALIE EXPORT:
http://25fps.cz/tag/valie-export/

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru