Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Kino na hranici si připomene Václava Havla

Kino na hranici si připomene Václava Havla

Kino na hranici si připomene Václava Havla

U příležitosti 10. výročí úmrtí českého umělce a politika chystá filmová přehlídka Kino na hranici cyklus akcí věnovaných této důležité osobnosti. Jeho součástí bude i večeře zkomponovaná z oblíbených receptů Václava Havla – a bude to jediná událost svého druhu v celém Polsku.

„Všichni patrně vědí, že prezident Václav Havel, který zemřel před desíti lety, byl vynikajícím dramatikem a esejistou a že byl od poloviny sedmdesátých let uznáván jako lídr československé demokratické opozice. V důsledku toho musel strávit řadu let v komunistických kriminálech. Někteří z vás už určitě slyšeli, že byl příznivcem rockové hudby a přátelil se s mnoha předními umělci z celého světa. Nicméně kromě okruhu jeho nejbližších přátel nejspíš jen málokdo tuší, že Havel sklízel úspěchy rovněž – – v kuchyni,“ říká Andrzej S. Jagodziński, překladatel a přítel Václava Havla. „Ač se to může zdát divné, přece je to pravda: někdejší český prezident celý život velice rád vařil a kdykoli měl čas, vlastnoručně chystal pokrmy pro své hosty. Byl v tomto oboru sice amatérem, avšak mimořádně nadaným a tvůrčím. A to je nesmírně důležité, protože v dobách komunismu, kdy v obchodech celá řada produktů chyběla, bylo leckdy náročné sehnat i ty nejzákladnější ingredience, a kuchaře tedy mohla zachránit pouze vynalézavost.“

Přátelé někdejšího českého prezidenta z pražské Knihovny Václava Havla vydali na podzim roku 2019 bohatě ilustrovanou knihu s názvem Kančí na daňčím, která obsahuje více než padesát Havlových kuchařských receptů, zpestřených nádavkem o anekdotické chuťovky a množství fotografií. Polský překlad této knihy vyšel pod titulem Havel od kuchni péčí vratislavského nakladatelství Afera. Na festivalu v Těšíně se vám naskytne příležitost několik Havlových receptů ochutnat i osobně. Pořadatelé filmové přehlídky Kino na hranici vás srdečně zvou na večeři podle Václava Havla.

Večeře se bude konat 31. července 2021 v 19.00 v restauraci Na Rogu na náměstí (Rynku) v polském Těšíně (Cieszyn). Součástí menu bude:

– předkrm: mazané chlebíčky
– polévka: Ančka hladká
– hlavní chod: federální guláš
– dezert: to bílý v tom žlutým
…no a k tomu něco na zapití…

Účast na večeři přijde na 80 zlotých (450 Kč). Je ovšem nutné registrovat se do 26. 7.
V případě zájmu tedy prosím pište na adresu: anna.ganczarczyk@kinonagranicy.pl

Další atraktivní součástí festivalu bude výstava Václav Havel – politika a svědomí. Je pojata jako představení Havlových úvah a odkazu, skrývajících se v jeho textech. Václav Havel je nejčastěji charakterizován jako český spisovatel a dramatik, který tvořil ve stylu absurdního dramatu. Světovou slávu si vydobyl díky své disidentské minulosti a prezidentské funkci. V dnešní době jeho výroky o lidské svobodě a jejím omezování, podobně jako apely a nápovědi, jakým směrem se vydat, opět získávají na aktuálnosti.

„Fotografie doprovázejí jak citáty z textů samotného Václava Havla, tak i úryvky, které přibližují jejich kontext. Výstava se vlastně uspořádala tak trochu sama – zná-li někdo Havlovy texty, moc dobře ví, které citace vybrat. Při přípravách výstavy ovšem byla potřeba jistá dávka odvahy. Některé dnes již lehce pozapomenuté Havlovy úvahy totiž po přenesení do aktuálního kontextu promlouvají velice intenzivně. Havel je často pokládán za neškodný relikt minulosti. Přesto však mnohé z toho, co napsal, silně působí dodnes, a v některých případech dokonce může vyvolat politický otřes,“ zdůrazňuje Jan Hron, autor koncepce výstavy a její kurátor.

Výstavu připravila Česká centra společně s Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a nadací Knihovna Václava Havla.

Pořadatelé Kina na hranici mimo to naplánovali cyklus filmových projekcí pod heslem Viva Havel – výběr 10 dokumentárních a životopisných snímků, které o této osobnosti pojednávají. Diváci budou mít navíc možnost zhlédnout i film režírovaný samotným Havlem – jedná se o snímek Odcházení z roku 2011.

23. filmová přehlídka Kino na hranici proběhne ve dnech 30. července – 4. srpna 2021 v polském Těšíně a Českém Těšíně. Veškeré informace a program festivalu najdete na internetových stránkách: https://kinonahranici.cz/cz a také v příslušné události na Facebooku https://www.facebook.com/events/206526660916786

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru