Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Režisér District 9 Neill Blomkamp bude hostem festivalu Future Gate

Režisér District 9 Neill Blomkamp bude hostem festivalu Future Gate

Režisér District 9 Neill Blomkamp bude hostem festivalu Future Gate

Hlavním hostem letošního festivalu science fiction filmů a kultury Future Gate, který proběhne v Praze od 15. do 20. září 2021, bude kanadský režisér Neill Blomkamp. Tvůrce celosvětově úspěšných filmů District 9 nebo Elysium představí osobně v pražské části festivalu svou hororovou novinku Demonik a zúčastní se projekcí svých nejznámějších děl.  Festival navštíví také režisér Chino Moya, jehož film Utajení bohové bude uveden v hlavní festivalové soutěži, Danielle Kummer, autorka dokumentárního filmu Vetřelec na jevišti, a Marc Fehse, režisér filmu Sky Sharks. Více o programu festivalu na www.futuregate.cz.

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj 8. ročník v pražském kině Lucerna, poté se přesune do Brna a dalších měst. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese nově i soutěž studentských filmů. Letošní ročník se ponese v postapokalyptickém duchu, reaguje tak pomyslně na koronavirovou pandemii, která už více než rok a půl paralyzuje život celého světa. Ozvěny festivalu se budou konat v Šumperku, slovenských Košicích a Plzni. 

Do hlavní festivalové soutěže letos dramaturgové vybírali z přihlášených rekordních 500 filmů. Výsledný výběr 5 titulů je žánrově pestrý a nabídne divákům filmy z celého světa. Zahajovacím filmem festivalu je francouzský snímek Poslední mise záhadného Paula W.R. Ambiciózní, vizuálně podmanivý debut režiséra a scenáristy Romaina Quirota reaguje na klimatické nebezpečí.

Festivaloví hosté

Rodák z jihoafrického Johannesburgu, režisér a scénárista Neill Blomkamp, se ve věku 18 let přestěhoval do Kanady, kde začal svou kariéru výtvarníka vizuálních efektů ve filmu a televizi. Debutoval nenápadným sci-fi snímkem District 9 (2009), kterým upoutal pozornost nejen mezi fanoušky sci-fi a filmovými kritiky, ale i oscarovou porotu. Nominaci ve čtyřech kategoriích sice neproměnil, odnesl si ale Zlatý glóbus za nejlepší scénář. Po mimořádně úspěšném startu natočil velkorozpočtové americké sociální sci-fi Elysium (2013), do kterého obsadil Matta Damona, dva roky poté akční sci-fi Chappie (2015). Po šestileté celovečerní pauze Blomkamp tvoří intenzivní duchařský horor a napínavý sci-fi thriller Demonik (2021). Od roku 2015 vyvíjí experimentální filmy pro své nezávislé studio Oats Studios. Mezi nejvýznamnější díla patří Rakka (2017), Firebase (2017) a Zygote (2017).

Účast Neilla Blomkampa na festivalu Future Gate je splněním snu. Jsme velmi rádi, že přijede do Prahy s hororovou novinkou Demonik, kterou festival uvádí v hlavní soutěži. Blomkamp nás všechny před 12 lety uhranul fantastickým filmem District 9, jeho dokonalé vizuální zpracování bylo jen třešničkou na dortu skvělého sci-fi filmu s nadčasovou tématikou. Divákům Future Gate nabídneme nejen zmíněné filmy, ale i jeho blockbusterový film Elysium, který svým nápaditým tématem zapadá do dramaturgie letošního ročníku. Blomkamp je inspirující svým filmařských přístupem. Hledá cestu k divákům i skrze krátké filmy. To může být vhodná cesta pro začínající české filmaře, kteří by rádi natáčeli celovečerní žánrové filmy, ale překážkou jsou vysoké produkční náklady, říká dramaturg festivalu Filip Schauer.

Na festivalu Future Gate zahájí svou účast projekcí filmu District 9 (15.9.), následující den uvede v hlavní festivalové soutěži nejnovější režijní počin Demonik (16.9.), na jehož realizaci se podílela i česká společnost UPP. Třetí den představí své krátké science fiction filmy (17.9.) a blockbuster Elysium (17.9.). Po všech projekcích bude následovat beseda režiséra s diváky.

V Madridu narozený a v Londýně žijící Chino Moya přistupuje ke své práci multižánrově a kombinuje filmovou tvorbu, fotografii a psaní komiksů. Jeho krátké filmy, hudební videa a reklamy byly soutěžně uvedeny na festivalech po celém světě a získaly několik ocenění, včetně Cannes Lions. Moya režíroval hudební video Digital Witness pro zvěvačku St. Vincent, které bylo v roce 2014 zvoleno časopisem Rolling Stone jako jedno z 10 nejlepších hudebních videí a bylo uvedeno v časopise Times. Kromě své filmové práce Chino Moya právě vydal komiks Flat Filters a jeho poslední fotografická kniha, Monosodium Glutamate, má být vydána na konci roku. Na festivalu Future Gate v Praze a Brně osobně uvede svůj celovečerní debut Utajení bohové.

Danielle Kummer, narozená v severním Londýně, studovala film a média na univerzitě v Kapském Městě v Jižní Africe, posledních 8 let pracuje jako kameramanka a střihačka v Londýně na krátkých filmech a promo videích. Vetřelce na jevišti natočila společně s režisérkou Lucy Harvey, jde o jejich první celovečerní dokumentární film.

Marc Fehse je vystudovaný umělecký režisér se zaměřením na Film & Design. Po dlouholeté práci v hudebním sektoru založil filmovou a designovou agenturu Marctropolis, která se zaměřuje reklamní a hrané filmové projekty (Volkswagen, Siemens, Red Bull, ARD, ZDF, Universal, New Yorker). Mezi jeho vlastní filmové produkce patří „Sex, Dogz a Rock ‚n‘ Roll“, „Spores“, „The Power of Soul“, „Sky Sharks“. K agentuře je připojeno vydavatelství, které úspěšně vydává audio knihy a rozhlasové hry. Marc získal dvakrát Lionel Design Awards a jeho publikační tvorba byla několikrát oceněna jako nejlepší rozhlasová hra roku. Před osmi lety založil žánrový filmový festival „Cinestrange“. Hvězdnými hosty posledních ročníků byli Dario Argento, Joe Dante, John Badham a další.

Festivalová porota

Mezinárodní tříčlenná porota vybere nejlepší snímek z 5 žánrově různorodých filmů: Demonik, Lapsis, Poslední mise záhadného Paula W.R., Utajení bohové a Ve stínech. Porota rovněž rozhodne o nejlepších studentských sci-fi filmech. Členy poroty jsou storyboardista Kurt van der Basch, dramaturg a ředitel kina Aero Jiří Flígl a vědec Jan Lukačevič. Diváci budou hlasovat o vítězi Ceny diváků. Ceny jsou tematicky vyrobené 3D tiskařskou společností Prusa Research.

V prodeji jsou již vstupenky na festivalové filmy. Základní cena je 120 Kč. V nabídce jsou i výhodné permanentky, které zajistí divákům nejen vstup do hlavních sálů, ale i milý dárek. Aktuální informace: na www.futuregate.cz nebo na Facebooku.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru