Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Kudy vedou Cesty svobody? Po jejich stopách vyráží Jeden svět Olomouc

Kudy vedou Cesty svobody? Po jejich stopách vyráží Jeden svět Olomouc

Kudy vedou Cesty svobody? Po jejich stopách vyráží Jeden svět Olomouc

Festival dokumentárních filmů o lidských právech se po loňském online ročníku vrací zpět tam, kam patří – do olomouckých kin a promítacích sálů. Od pondělí 28. března do soboty 2. dubna nabídne Jeden svět Olomouc pětadvacítku oceňovaných zahraničních a českých dokumentů, panelovou diskuzi i koncerty.

V posledních dvou letech jsme neměli to štěstí potkat se společně v kinech. Více než dvacetiletou tradici přerušila pandemie. Ročník 2020 byl zrušen kompletně, minulý rok se nám podařilo uspořádat alespoň letní Festivalové dny. Letos jsme ale konečně zpět ve vší parádě,“ neskrývají radost koordinátorky festivalu Barbora Kurdzielová a Kateřina Maršíková.

Filmový program

Jeden svět Olomouc odstartuje už v pondělí 28. března v kině Metropol slavnostním zahájením a promítáním filmu Děti mlhy. Vietnamský snímek o třináctileté Di, která se snaží uniknout nedobrovolnému sňatku a uhájit svou osobní svobodu, koresponduje s hlavním poselstvím letošního Jednoho světa. Právě svoboda a její různé podoby jsou totiž ústředním tématem celého ročníku.

Na seznamu projekcí tak najdeme například dokument ruské režisérky Very Krichevskayi Zatracená práce o jediné nezávislé televizní stanici v Rusku nebo hongkongský film Když město povstane, který mapuje dramatický průběh studentských protestů za demokracii v Hongkongu.

Vedle snímků týkajících se vzdálených zemí se mohou diváci jako tradičně těšit i na filmy z českého prostředí. „Z tuzemské tvorby to bude třeba časosběrný dokument Opouštět počátky o dívkách, které po odchodu z výchovného ústavu zakouší dospělý život na vlastní pěst. Jsme rádi, že můžeme uvést také nejnovější film Heleny Třeštíkové o další životní etapě nenapravitelného recidivisty Reného,“ prozradila Barbora Kurdzielová.

Mezi další české zástupce patří třeba kontroverzní Síla o filmovém kritikovi Kamilu Filovi či Prvovoliči, ve kterých sledujeme rozhodování mladých voličů u jejich prvních parlamentních voleb.

Filmový program Jednoho světa bude rozprostřen celkem do pěti promítacích sálů. Vedle kina Metropol se potkáme také v Divadle na cucky, ve filmovém sále Uměleckého centra UP, v besedním sále Muzea moderního umění a v Mozarteu Arcidiecezního muzea.

Jeden svět pro všechny

Nedílnou součástí našeho festivalu je sekce Jeden svět pro všechny. Přístupnost je pro nás klíčová, proto i letos nabízíme projekce s popisnými titulky pro neslyšící a nedoslýchavé. Některé debaty budou tlumočeny do českého znakového jazyka, další budou opatřeny audiopopisem pro nevidomé. 

Tradičně mohou diváci navštívit také relaxovanou projekci a projekci pro seniory. Novinku letošního ročníku nicméně představuje sobotní program pro rodiny s dětmi. “Zatímco se rodiče budou dívat na film Mé dětství, má země – 20 let v Afganistanu, pro děti bude připraven ve spolupráci s Divadlem na cucky workshop dokumentárního filmu,” popisuje Kateřina Maršíková.   

Doprovodný program

Jak důležitá lidská práva a svobody jsou, nám bohužel ukazuje momentální situace na Ukrajině. Natolik zásadní a bolestnou událost nemůžeme na našem festivalu opomenout a na toto téma tak připravujeme čtvrteční debatu s názvem Rusko-ukrajinská válka jako reálný globální konflikt,“ uvedla Barbora Kurdzielová. K Rusko-ukrajinské válce tak promluví odborníci z Univerzity Palackého i zástupci Amnesty International.

Debat je ale na letošním Jednom světě naplánováno daleko více. Naši moderátoři i diváci budou moci podiskutovat s tvůrci festivalových filmů a odborníky na konkrétní témata po každém promítaném snímku. Účast pomocí videokonference přislíbila režisérka zahajovacích Dětí mlhy HÀ LỆ Diễm, osobně přijede například hlavní hrdina dokumentu René – Vězeň svobody René Plášil, režisérka Prvovoličů Markéta Ekrt Válková nebo reportér společnosti VOXPOT Ondřej Zacha

“A protože témata to jsou převážně závažná a těžká, je potřeba ze sebe všechny trable vytancovat. Hned v pondělí po slavnostním zahájení v kině Metropol nás čeká první letošní afterparty v protějším Jazz Tibet Clubu,” láká Kateřina Maršíková. Neotřelými a svěžími covery i původní tvorbou s prvky rocku, popu i klasiky strhne Deus Ex Machina neboli DXM.

Čtvrtek a Jazz Tibet Club podruhé, tentokrát ve znamení nejvíc cool české elektroniky. Duo Bratři tvoří dvojčata Jiří a Ondřej, prvně jmenovaný má na starost živé bicí, druhý z bratrské dvojice pak melodické motivy a sekvence. Výsledkem je jedinečná energetická smršť.

Pro všechny křehké duše zahrají o den později Čáry života. Hluboké texty, silné melodie a jedinečný pěvecký projev vynesly Janu Borošovi a jeho projektu Cenu Apollo, na Jednom světě se o jedinečnosti Čár života budete moci přesvědčit v Divadle na cucky. Na stejném místě se uskuteční také závěrečná sobotní afterparty, kterou od mixážního pultu ošéfuje DJ Luke.

V rámci festivalu mohou zájemci navštívit také vernisáž výstavy Jana Špundy, rychlokurz znakové řeči nebo divadelní workshop.

Kompletní filmový i doprovodný program najdete zde

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru