Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Kam směřuje naše budoucnost? Ptají se organizátoři festivalu ELBE DOCK

Kam směřuje naše budoucnost? Ptají se organizátoři festivalu ELBE DOCK

Kam směřuje naše budoucnost? Ptají se organizátoři festivalu ELBE DOCK

5. Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK a 16. Cena Pavla Kouteckého se odehrají v Praze, Ústí nad Labem a Drážďanech od 12. do 21. 5. 2022. Tématem letošního festivalu je otázka: kam směřuje naše (digitální) budoucnost? Doprovodný program v nepřístupných prostorech bývalého protiatomového bunkru či v nákladovém nádraží v Drážďanech toto téma zobrazí ve spojení s umělou inteligencí a novými médii. „Festivalový vizuál představuje řadu více či méně kreslených roztomilých „zadečků“, které naznačují, kam může naše budoucnost směřovat, ukazují na digitální budoucnost ochuzenou o lidskost i radikální nálady ve společnosti,“ vysvětluje ředitel festivalu Filip Kršiak.

Z výběru českých premiér TroGoBer
Festival představí dvě desítky českých premiér. Nejrozporuplnější letošní snímek nabídne festival v rámci filmové sekce TroGoBer (výběr nejlepších filmů z velkých evropských festivalů v norském Tromsu, švédském Göteborgu a německého Berlína). Konkrétně v Praze v Kině Kavalírka (pátek 13.5. v 22:15) film s názvem The Beta Test (J. Cummings, PJ McCabe), kde novodobý Woody Allen na ketaminu povýšil neuroticko-excentrické herectví na zcela novou úroveň. Výběr nejlepších kraťasů z Berlinale 2022 (neděle 15.5. v 20:00) představí například Starfuckers (A. Marziale), jehož temnota z odvrácené strany Hollywoodu uhranula festivalovým dramaturgům. V Ústí nad Labem ve Veřejném sále Hraničář uvedou organizátoři ve středu 18.5. v 21:15 snímek Medusa (A. Rocha da Silveira) o brazilském gangu v bílých maskách, film se pohybuje mezi hororem, muzikálem a parodií v dystopickém prostředí, které nemá od skutečné brazilské současnosti zase tolik daleko.

Vzdělávací program – Jak nás ovlivňuje propagace?
Vzdělávací program proběhne 13. a 14. 5. v Centru pro inovaci a kultivaci audiovizuálního prostředí a hledá otázku, jak diváci vnímají propagaci filmu a videoher. Na program je třeba se předem registrovat na webových stránkách www.elbedock.cz. Veřejnou částí programu je sobotní diskuse (14. 5. v 18:00) s názvem Živé Buchty s Vítem Klusákem, ve které moderátorky Zuzana Fuksová a Ivana Veselková vyzpovídají jednoho z mediálně nejúspěšnějších dokumentaristů. Diskusi doplní komponovaný večer (14. 5. v 20:00) Noc Trailerů, kterou svým komentářem doplní režisér Andy Fehu.

Cena Pavla Kouteckého – nejlepší české první a druhé dokumentární filmy
Cenu Pavla Kouteckého rozhodnou zástupci česko-ukrajinské kulturní scény a to konkrétně porotci: malířka Alexandra Bryksa, aktivistka a moderátorka Rádia Ukrajina Marharyta Golobrodska, akademický sochař a malíř Alexandr Kozlov a výtvarná umělkyně Olga Krykun. Vyberou z pěti nominovaných filmů: Bratrství (F. Montagner), Bydlet proti všem (T. Hlaváček), Jak jsem se stala partyzánkou (V. Lacková), Jednotka intenzivního života (A. Komrzý) a Přípravy k filmu T (M. Klepikov). Oceněný režisér/ka získá 19.5. v 20 hodin v Bunkru v Ústí nad Labem finanční odměnu 100.000 Kč na přípravu dalšího snímku.

Opuštěný Bunkr láká na výstavu o budoucnosti v Ústí nad Labem a Cena ELBE DOCK se odehraje v bývalém nákladovém nádraží v Drážďanech s názvem GEH8
V Ústí nad Labem se spojí budoucnost, umění a umělá inteligence v unikátní česko-německé výstavě Za otevřenýma očima. V Bunkru proběhne i řada projekcí Ceny Pavla Kouteckého či dokumentárního filmu z ukrajinské války War Note. V Drážďanech vystoupí 20. 5. v prostorách GEH8 hudebník Jakub König (jinak znám jako Kittchen) a proběhne zde také oficiální projekce nejlepších krátkých hraných, dokumentárních a animovaných středoevropských filmů současnosti. O oceněném filmu rozhodne porota složená z filmových profesionálek: dramaturgyně festivalu Anifilm Malvína Balvínová, producentka Julie Žáková, spoluředitelka filmového festivalu krátkých filmů v Drážďanech Anne Gaschütz a producentka Steffi Rostoski.

Kompletní program najdete na webu www.elbedock.cz, na kterém jsou dostupné vstupenky a akreditace v předprodeji.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru