Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » V Uherském Hradišti začíná 48. Letní filmová škola. Na festival přijedou režiséři Jim Sheridan a Semih Kaplanoğlu

V Uherském Hradišti začíná 48. Letní filmová škola. Na festival přijedou režiséři Jim Sheridan a Semih Kaplanoğlu

V Uherském Hradišti začíná 48. Letní filmová škola. Na festival přijedou režiséři Jim Sheridan a Semih Kaplanoğlu

Dnes začíná festival 48. Letní filmová škola Uherské Hradiště, který potrvá do čtvrtku 4. srpna a nabídne bohatý filmový, odborný a doprovodný program a desítky inspirativních hostů. První letošní Výroční cenu pořadatele festivalu Asociace českých filmových klubů převezme turecký režisér, držitel Zlatého medvěda z Berlinale Semih Kaplanoğlu. Významným hostem bude i oceňovaný irský režisér Jim Sheridan. V sobotu Filmovku slavnostně zahájí světová premiéra filmu Michael Kocáb – Rocker versus politik, kterou uvedou režisérka Olga Sommerová, kameramanka Olga Malířová Špátová a Michael Kocáb. Celkem bude na festivalu promítnuto 180 filmů, v programu je celkem 385 položek.

„Brány 48. Letní filmové školy se otevírají a já mám velkou radost, že se nám s kolegy podařilo nachystat další krásný a inspirativní ročník plný skvělých a důležitých filmů, hostů a témat. Všem děkuji za veliké nasazení, čas, energii a lásku, kterou do příprav Filmovky vložili. Díky pak patří také všem našim podporovatelům a mecenášům za to, že za námi stále stojí a Filmovka jim stejně jako nám dává velký smysl,“ řekla ředitelka Letní filmové školy Radana Korená.

„Uherské Hradiště se právě stává dějištěm už 48. ročníku největší nesoutěžní přehlídky v České republice, Letní filmové školy. Těším se na všechny hvězdné hosty i filmové nadšence, na všechna setkání – ať už u místního piva Jarošov či u skvělého vína od nejlepších regionálních vinařů. A hlavně se těším na tu neopakovatelnou atmosféru, kterou bude po dalších sedm dnů prodchnuto celé město,“ doplnil starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Filmový program bude i letos rozdělen do tří hlavních bloků: Historie, Současnost a Česko/Slovensko.

Retrospektivu Letní filmová škola věnuje jednomu z velkých španělských géniů Luisi Buñuelovi. Další kapitolou Filmové čítanky bude Britská nová vlna. Pětici italských němých filmů vyznačujících se okázale gestickým herectvím tzv. div neboli bohyň doprovodí živou hudbou nizozemská skladatelka a klavíristka Maud Nelissen či kytarová kapela Chief Bromden. Sekce Neznámý vojín představí zásadní osobnost japonské kinematografie 80. a první poloviny 90. let Šindžiho Sómaie. Pozornost bude věnována i americkému vánočnímu evergreenu Franka Capry Život je krásný.

Sekce Terra festivalis, která se zaměřuje na národní kinematografie prosazující se v poslední době na mezinárodní scéně, letos představí výběr filmů z Portugalska. Pětileté výročí oslaví na Filmovce Východní přísliby. Prostor dostanou i Půlnoční delikatesy s lákavým podtitulem Peklo pod Berlínem či virtuální realita na téma hudba a tanec.

Obsáhlou retrospektivu i komplexně pojatý odborný program věnuje Letní filmová škola Martinu Fričovi. Tradičně se na festivalu představují české a slovenské novinky, které nabídnou velmi pestrou paletu témat i žánrů. Čtvrtý ročník sekce FAMU History se zaměří na tzv. ztracenou generaci. Festival uvede i aktuální studentské filmy, a to jak ze slovenských tak z českých škol – Maraton studentských filmů poběží na Masarykově náměstí ve spolupráci s Českou televizí.

Dvě letní kina budou přístupná široké veřejnosti. Na Masarykově náměstí se budou až do soboty 6. srpna promítat divácky atraktivní české novinky (Mimořádná událost, Betlémské světlo, Poslední závod, Vyšehrad: Fylm…) a filmy z distribuční stáje AČFK (Samba, Hora, Muž jménem Ove). Ve Smetanových sadech si diváci připomenou komedie Martina Friče.

Pořadatel festivalu Asociace českých filmových klubů letos své ceny udělí režisérovi Jimu Sheridanovi, herci Ondřeji Vetchému, režisérce a animátorce Michaele Pavlátové, režisérovi Semihu Kaplanoğluovi a zakladateli přehlídky 70mm filmu Pavlu Tomeškovi in memoriam.

O virtuální realitě pohovoří vizuální umělkyně Mária Júdová a Michaela Pňačeková, tvorbu Luise Buñuela představí filmový kritik Pablo De Vita a o propagandě v ruském filmu promluví kritik Anton Dolin.

Dalšími hosty Letní filmové školy budou režiséři Wojciech Smarzowski (Svatba), Beata Parkanová (Slovo), Šimon Holý (A pak přišla láska…), Jiří Havelka (Očitý svědek), Adam Sedlák (BANGER.), Václav Kadrnka (Zpráva o záchraně mrtvého) či Tomasz Wiński (Hranice lásky). Vojtěch Mašek s početnou delegací přivezou novinku Arvéd, jehož světová premiéra 48. Letní filmovou školu uzavře.

Přijede i německá scenáristka a režisérka Eliza Petkovová, jejíž drama Smutek se dostalo na prestižní Berlinale i do vzdělávacího programu CinEd. „CinEd se po covidové pauze vrací opět k tradici hostit režiséra kolekce. Letos přivítáme Elizu Petkovovou – s o to větším nadšením, že jde o první ženu, která mezi velikány evropské kinematografie do projektu filmové výchovy přišla,“ říká Eva Spilková, koordinátorka programu CinEd ČR. Nově v kolekci filmů pro školy bude Petkovové snímek Smutek o rozporu v dospívání mladé dívky, která se má podvolit tradicím bulharského venkova. Po projekci bude následovat debata s režisérkou na navazujícím semináři filmové výchovy, který je zájemcům zpřístupněn zdarma. CinEd na Letní filmové škole nabídne i workshopy pro děti a učitele, představí své vzdělávací přístupy a konkrétní praktika k práci s filmy na školách a v kulturních institucích.

Mimo filmový a odborný program se návštěvníci mohou těšit i na mnohé doprovodné akce – koncerty (Bratři Ebenové, Zrní, WWW Neurobeat, DVA, Vesna, Midi lidi a další), divadla (Simona Babčáková a NO A! a další), cimbálovky, literární čtení i program pro děti.

V prodeji jsou akreditace na jakýkoli počet dnů, přenosné balíčky vstupenek po 6 a 10 kusech a mecenášské akreditace s mnoha bonusy. Festival stále nabízí volné ubytovací kapacity, zejména ve třídách a kempu.

Letní filmová škola opět nabízí velkou část doprovodného programu zdarma. Volný vstup je do stanů ve Smetanových sadech (Dětský/literární stan, Stan České televize, Stan Českého rozhlasu, Respekt stan) a do letních kin (ve Smetanových sadech a na Masarykově náměstí).

Více informací a kompletní program naleznete na lfs.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru