Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » „Co dokáže jeden člověk, dokáže i jiný“

„Co dokáže jeden člověk, dokáže i jiný“

„Co dokáže jeden člověk, dokáže i jiný“

RECENZE – KOMIKS: Zabij, nebo budeš zabit. Kniha druhá (Ed Brubaker & Sean Phillips) – JAROSLAV STUCHLÝ

Když jsem psal nadšenou recenzi na Brubakerovu první knihu noirové ságy o samozvaném maskovaném mstiteli Dylanovi Zabij, nebo budeš zabit, vězelo ve mně přece jen zrnko pochybnosti. Dokáže autor tak skvěle rozpracovaný příběh zdárně dovést až do finále? Nerozpadnou se mu nakonec všechny složky (především ta mysteriózní) pod rukama? Bude moje čtenářské uspokojení úplné? Odpovědi znějí: ano, ne, ano. Čímž by mohla recenze na Knihu druhou skončit. Ale za to by mě editor patrně nepochválil.

Takže, Brubakerovo vyprávění (respektive vyprávění jeho hlavního hrdiny) zůstává stále stejně sebeuvědomělé. Kniha druhá dokonce začíná úplně stejnou akční scénou jako Kniha první, což vypravěč, obracející se přímo ke čtenáři, nezapomene okomentovat. A ano, dostaneme se k ní ještě potřetí. To už bude ale opravdu naposled. Dylan, pronásledovaný démonem, který jako kdyby vystoupil ze starých kreseb jeho otce, se rozhodne se zabíjením zlých lidí skončit. Napíše v tom smyslu i dopis do médií, ale stanou se dvě věci. Zaprvé, začne mu být zase fyzicky i psychicky zle, zadruhé zjistí, že ruská mafie nevzdala pátrání po vrahovi bratrance svého šéfa. Když se Rusové přiblíží až k Dylanově přítelkyni Kiře, sáhne mladík opět po zbrani, aby ji ochránil. To je patrně nejlepší část celého příběhu. Dylan vymyslí a postupně realizuje plán, jak ruskou hrozbu ve svém životě eliminovat. V těchto pasážích nestraší démon, spíše Dylanova chladnokrevnost, odhodlání a… náhle se vynořivší „přízrak” jeho nevlastního staršího bratra Philipa, který měl značné duševní problémy, jež řešil sebevraždou. Tato rodinná anamnéza protkaná sebevražednými tendencemi přiměje Dylana hledat pomoc v psychiatrické léčebně.

Uklizení hlavní postavy do blázince, kde je jí znemožněno konat, byl od Brubakera docela riskantní tah. Naštěstí se vyprávění nepřeklopí do variace na Přelet nad kukaččím hnízdem, protože v tom okamžiku začnou jednat jiní. Především policistka Lily Sharpeová (nejsympatičtější postava celého vyprávění), která se ani po rozpuštění zvláštního vyšetřovatelského týmu nehodlá smířit s výsledkem a začne si pomalu dávat věci do souvislostí. Vyvrcholení zvládl Brubaker na jedničku s hvězdičkou. Nejenže spojil všechny volné konce v působivé akční sekvenci, ale ještě měl schovaný jeden trik, jímž se přihlásil ke klasickému filmovému dramatu v noirovém stylu, jehož název vám pochopitelně neprozradím. A protože je scenárista hračička a v tomto svém díle se po narativní stránce opravdu vyřádil, čeká čtenáře před epilogem ještě poslední překvapení.

Vedle čtenářského potěšení ze sofistikovaně vyprávěného příběhu nabízí Zabij, nebo budeš zabit i zamyšlení nad stavem současného světa, který Brubaker chápe jako boj mezi bohatstvím a odpovědností, přičemž bohatství v této odvěké válce vítězí. Většina lidí pak žije v jakémsi matrixu, kdy nevnímají (nebo nechtějí vnímat) prohnilost toho, v čem žijeme. Příznačný je v tomto ohledu dialog, který vede Dylan se Sharpeovou. Zatímco mladík se zaštiťuje spravedlností (zlo musí být v jejím jménu potrestáno jakýmikoli prostředky), policistka vyzdvihuje zákon. Neřešitelné dilema mezi tím, jak nastolit spravedlnost, ale přitom neporušit zákon je jedním z témat mého oblíbeného noiru L.A. Přísně tajné.

O kongeniálním spojení scenáristy Brubakera a výtvarníka Seana Phillipse jsem psal při různých příležitostech tolikrát (Criminal, Fatale, Zatmívačka), že je zbytečné něco z toho opakovat. Snad jen podotknu, že závěr se odehrává v zimě, finále pak přímo během sněhové vánice, což je vizuální chuťovka.
Elizabeth Breitweiserová to působivě vybarvila, Štěpán Kopřiva adekvátně přeložil a ten dobrodružný survival film s Anthonym Hopkinsem, na který Brubaker ústy svého hrdiny odkazuje, se jmenuje Na ostří nože.

„Co dokáže jeden člověk, dokáže i jiný,” cituje z něj Dylan. Ovšem to, co dokáže Ed Brubaker, dokáže jen málokterý komiksový scenárista.

Ed Brubaker & Sean Phillips
Zabij, nebo budeš zabit. Kniha druhá
Nakladatelství BB/art, Praha 2022
264 stran
799 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru