Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Rituál skončil: Report z Filmového festivalu Litoměřice 2022

Rituál skončil: Report z Filmového festivalu Litoměřice 2022

Rituál skončil: Report z Filmového festivalu Litoměřice 2022

O víkendu 26.–28. srpna proběhl již po 22. Filmový Festival Litoměřice (zkráceně FiFeLi). Letošní ročník opět i díky svému tématu Rituálů nabídl široké spektrum snímků čítající staré klasiky, české novinky či studentské krátkometrážní filmy. Dorazil ale i nemalý počet významných hostů a hostek a skvělý doprovodný hudební program. Festival jsme za redakci 25fps navštívili s naší šéfredaktorkou Janou Bébarovou.

Letošní, co se týče hostů bohatý ročník, zahajoval snímek Hranice lásky od Tomasze Wińského, který zde spolu s dalšími členy tvůrčího týmu po projekci podebatoval s publikem. O svých filmech do Litoměřic přijeli hovořit i Jan Šípek se svým dokumentem Tlačítka bdělosti, Martin Šulík, který zde uvedl svoji Zahradu, a taky třeba režisér Adam Koloman Rybanský a kameraman Matěj Piňos, kteří ve své masterclass popsali natáčení jejich komedie Kdyby radši hořelo.

V Litoměřicích letos byla i šance vidět staré klasiky, které běžně na velkých plátnech neuvidíte. Jednou z nich byla Strach jíst duše, zásadní dílo Reinera Wernera Fassbindera, které 48 let od své premiéry stále mrazí svou aktuálností. Velkým zážitkem byla filmová poezie Barva granátového jablka od Sergeje Paradžanova, která očarovala nejen svým vizuálem.

Fanoušci hororu (ale i Iron Maiden ;)) si taktéž přišli na své – součástí programu byly hned dvě klasiky tohoto žánru. Jednou z nich Polanského Rosemary má děťátko a tou druhou kultovní Rituál (Proutěný muž chcete-li) z roku 1973, který (už jen podle svého názvu) pro mne nejvíce z celého programu akcentoval letošní téma.

Však největší radost mi udělalo uvedení Perinbaby, pohádky Juraje Jakubiska z roku 1985, která byla promítána z 35mm filmové kopie. Divákům tak opět připomněla krásu ne úplně dokonalého analogového obrazu a zvuku a ozvláštnila celý letošní program. Filmová kopie prostě žije!

O velmi tematický doprovodný program se postarala hned dvakrát Anna Ruth, když si po své páteční performance s Katarinou Kadijević připravila na sobotní večer vlastní DJ set. Kvalitní DJing si bylo možné vychutnat už v pátek, kdy vystoupila dvojice MK2 a Kachnizon, mj. moderátoři pořadu EliXír na Radiu B. Doprovodný hudební program však vyvrcholil koncertem skupiny Bert & Friends – pozitivní psychedelickou světelnou show.

Co na závěr dodat? Asi jen to, že Filmový festival Litoměřice si dokáže najít zajímavé téma a navázat na něj rozmanitým programem filmů a hudebníků. Pro mne to byla letos první návštěva, ale určitě ne poslední. Budu se těšit za rok na další zajímavé téma.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 3

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru