Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Časosběrný dokument Byt či nebýt byl vybrán do prestižního workshopu dok.incubator

Časosběrný dokument Byt či nebýt byl vybrán do prestižního workshopu dok.incubator

Časosběrný dokument Byt či nebýt byl vybrán do prestižního workshopu dok.incubator

Celovečerní časosběrný dokument s názvem Byt či nebýt, který sleduje návrat sociálně slabých jedinců zpět do života a který vzniká v produkci Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, byl vybrán do unikátního evropského workshopu dok.incubator, který se zaměřuje na kreativní vývoj dokumentárních filmů v postprodukci.

Ještě s pracovním názvem Návrat do života začal snímek vznikat jako krátký dokument tehdejších studentů a studentek ateliéru Audiovizuální tvorby na FMK UTB ve Zlíně, a to s cílem sledovat časosběrnou metodou aktéry a aktérky sociálního projektu Housing First, jenž byl na jaře roku 2020 spuštěn v Otrokovicích. Strategie tohoto projektu celosvětového formátu, který se zabývá problematikou boje s bezdomovectvím, vychází z ideje “bydlení především”. Sociálně vyloučeným lidem bez domova je poskytováno zázemí v podobě plnohodnotných bytů, s jejichž udržením jim pomáhají sociální pracovnice a pracovníci tím, že se jim snaží pomoci najít práci, naučit se hospodařit s penězi a zotavit se. V Otrokovicích bylo takto zprostředkováno dvanáct bytů.

Úzký štáb v čele s režisérem Jaroslavem Beranem, kameramanem Adamem Černichem a výkonným producentem Františkem eF. Horvátem začal vybrané sociální aktéry a aktérky otrokovického projektu dlouhodobě sledovat – počínaje jejich nastěhováním do bytu a pozorováním jejich více či méně zdařilých pokusů o resocializaci. Trnitá minulost spojená se závažnými rodinnými a zdravotními problémy či s drogovou závislostí a emotivně silné životní peripetie současnosti jednotlivých aktérů a aktérek projektu štáb motivoval v pokračování natáčení i po uplynutí původně plánovaného roku.

“Chceme veřejnosti ukázat, v jakých podmínkách někteří lidé žijí. Co vše může zapříčinit pád na dno a jak těžké je se z této situace dostat. Zvláště pokud se vám nedostane pomocné ruky,” říká režisér Jaroslav Beran. “Věřím, že nám na ateliéru díky podpoře univerzity, fakulty a všech koproducentů vzniká unikátní projekt pro nejen tuzemské publikum. Mám tak o to větší radost, že vznikne ve spolupráci s takto prestižním workshopem,” doplňuje výkonný producent František eF. Horvát.

Původně krátký snímek se nyní rozrostl do celovečerního formátu a někdejší studenti ateliéru Audiovizuální tvorby v práci na něm pokračují již jako úspěšní absolventi či studenti doktorského programu FMK UTB ve Zlíně. S ambicemi uvést jej i do kinodistribuce jako první celovečerní snímek z produkce FMK UTB se tvůrci s úspěchem přihlásili do projektu dok.incubator, který těmto cílům pomáhá dostát.

Díky workshopu dok.incubator, který za 10 let své existence spolupracoval s více než 150 filmy, z nichž mnohé měly premiéru na áčkových festivalech, budou moci tvůrci Byt či nebýt v průběhu šesti měsíců spolupracovat se špičkovými odborníky a odbornicemi z oblasti filmové dramaturgie, střihu, produkce, marketingu a distribuce.

Časosběrný dokumentární film Byt či nebýt? vzniká pod záštitou ateliéru Audiovizuální tvorby FMK UTB ve Zlíně. Nemohl by vzniknout bez koprodukční podpory Nadačního fondu FILMTALENT Zlín a společností IS Produkce, zeroin a Produkce Beran. Klíčovou pro vznik filmu je taktéž podpora Interní grantové agentury Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Byt či nebýt? / Return to life

režie: Jaroslav Beran
výkonný producent: František eF. Horvát
dramaturgie: Jan Gogola ml.
kamera: Adam Černich
střih: Daniel Trögler
zvuk: Tomáš Kocourek, David Pirochta
produkce: Nicole Cote, Markéta Plšková

Jaroslav Beran (režie)
1. 6. 1994

Vystudoval bakalářské a následně magisterské studium oboru Teorie a praxe audiovizuální tvorby (specializace scenáristika a režie) na ateliéru Audiovizuální tvorba při Fakultě multimediálních komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Absolvoval snímkem Trofej (2021). Dokumentární film Byt či nebýt? (2024) natáčí od svého magisterského studia. Příběhy protagonistů a protagonistek ho natolik zaujaly, že se po dohodě s ateliérem Audiovizuální tvorba rozhodl vytvořit celovečerní časosběrný dokument, na jehož vzniku tak dále pracuje už jako absolvent školy.

František eF. Horvát (výkonný producent)
9. 1. 1996, Ostrava

Vystudoval bakalářské a následně magisterské studium oboru Teorie a praxe audiovizuální tvorby (specializace produkce) na ateliéru Audiovizuální tvorba při Fakultě multimediálních komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Během studia opakovaně vedl produkci zlínského Festivalu krátkých filmů REC FEST a produkoval živé vysílání při Zlín Film Festivalu (ZlínFest TV). V letech 2021–2022 byl na zlínském ateliéru Audiovizuální tvorby FMK UTB vedoucím výroby a podílel se na realizaci desítek studentských filmů. Pracuje jako scenárista a dramaturg pro Českou televizi (pořady Dobré ráno, Draci v hrnci). V roli výkonného producenta stojí za krátkým filmem Ostrov svobody (2022), který získal Cenu české filmové kritiky. V roce 2021 založil produkční společnost zeroin, v rámci které se vedle komerční tvorby soustředí na podporu rozvoje mladých talentů.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru