Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Začíná Filmový festival Litoměřice

Začíná Filmový festival Litoměřice

Začíná Filmový festival Litoměřice

Poslední srpnový víkend (25.–27. 8. 2023) proběhne 23. ročník Filmového festivalu Litoměřice, který si zkráceně říká FIFELI. Na návštěvníky čeká přes 25 projekcí zahraničních i českých, převážně nedistribučních filmů. V jejich výběru se letos prolíná téma hranice. Doprovodný program nabídne přednášku překladatelky Anny Kareninové, koncerty kapel Dva a Mutanti Hledaj Východisko, workshop s greenscreenem pro děti, výstavu a performance. Zahajovací film – nová dramedy Přišla v noci – doprovodí delegace, stejně jako zakončovací film Brutální vedro.

I se svou dlouhou tradicí si akce zachovává spíše komorní a komunitní charakter. Vlivem lokality festivalu v historickém centru Litoměřic, jeho nesoutěžního formátu a dramaturgického přístupu, který na filmová plátna vrací kultovní snímky s vysokou uměleckou hodnotou i kinematografické anomálie, je FIFELI téměř rodinnou a zcela jistě uvolněnou akcí, na niž se sjíždí dlouholetí “kmenoví” fanoušci festivalu, studenti a studentky filmových škol, audiovizuální nadšenci i rodiče s dětmi. Festival je jedinou podobnou iniciativou na severu Čech, který svou výhodu spatřuje ve faktu, že na projekce se dostane každý zájemce a nemusí se čekat ve frontách s nejistým výsledkem.

“Dramaturgové festivalu jezdí často na jiné akce a festivaly v Čechách i v zahraničí, buď se svými filmy, nebo jako návštěvníci, a mají odsledováno mnoho rozličných snímků. Z nich každý rok vybírají takové, které rezonují s tématem daného ročníku. Letos bylo na seznamu přes 100 titulů, ze kterých jsme vybrali ty nejzajímavější, nejen z jiných festivalů, ale i takových, které nejsou běžně na velkém plátně k vidění,” doplňuje ke způsobu práce dramaturgů Hana Galiová, ředitelka festivalu. 

Diváci se  mohou těšit na průřez festivalovými favority z uplynulých let, například mrazivý hraný snímek Klondike (2022) o osobním dramatu na pozadí války na Ukrajině, melancholický příběh jednoho covidového léta Évonrps deníky (2021) či strhující sportovní dokument z prostředí moderní gymnastiky Za hranicemi možností (2017).

Vůbec nejstarší snímek, který festival uvede, je syrová a napínavá studie touhy po svobodě K smrti odsouzený uprchl (1956) jednoho z nejzásadnějších režisérů v dějinách filmu Roberta Bressona. Film se celý odehrává ve stísněném prostoru vězeňské cely a sleduje příběh jednoho muže, který se do poslední chvíle pokouší o útěk. Z českých legend festival uvede pohádkovou satiru Vojtěcha Jasného Až přijde kocour (1963), která okouzluje mystickými exteriéry Telče a experimenty s barevným materiálem. FIFELI film uvede v digitálně restaurované verzi, která byla dokončena v roce 2021.

Pokud jde o tvorbu z přelomu tisíciletí, kterou festival uvede, stojí za pozornost kultovní taiwanský snímek, který by se svou popularitou ve východoasijské zemi dal přiblížit k českým Pelíškům: Millennium Mambo (2001) je hypnotická a po audiovizuální stránce strhující výpověď o životě mladých lidí ovlivněných drogovou a klubovou kulturou, kterou diváci v českých kinech doposud nikdy neviděli. Z 35 mm kopie festival uvede německou tragikomedii Láska na grilu (2002) o dvou manželských párech na hranici milostného vyhoření. Zážitek z klasické analogové projekce festival považuje za důležitý a přínosný bod programu, který zařazuje každý rok.

Z nové tvorby festival uvede pásmo FAMU uvádí FAMU, v němž představí aktuální tvorbu studentek a studentů Filmové a televizní fakulty AMU. V letošním výběru diváci uvidí animované surrealistické drama Electra od Dariji Kaščejevy (premiéra v Cannes, finále BAFTA), pohlcující audiovizuální sondu do hlubin komplikovaných rodinných vztahů a vlastní sexuality, dále hraný snímek Vinland Martina Kuby (Český lev 2023: Cena Magnesia) o zneužívání nelegálních přistěhovalců, dokument Všechno v pořádku, brambory na řádku Piotra Jasińskeho o polsko-českých vztazích, a experimentální snímek Toto je obraz / Toto je jazyk Dalibora Knappa hravě zkoumající limity a možnosti těchto dvou médií.

Festival zahájí nová česká dramedy Přišla v noci Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka za účasti herců Simony Pekové a Jiřího Rendla, režiséra Tomáše Pavlíčka a producentů a zástupce distribuční společnosti, a zakončí debut Alberta Hospodářského Brutální vedro, taktéž za účasti tvůrců. Festival uvede i středometrážní film Petra Michala o překladatelce Anně Kareninové Je nalezena tím, koho hledá. Anna Kareninová bude mít na festivalu zároveň přednášku o “hranicích překladu”.

Akreditace můžete zakoupit zde. Program festivalu: www.fifeli.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru