Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Začíná 11. Noir Film Festival

Začíná 11. Noir Film Festival

Začíná 11. Noir Film Festival

Již zítra začíná 11. ročník Noir Film Festivalu, na který míří řada českých i zahraničních hostů. Velkou poctou bude účast režiséra Hynka Bočana, který si převezme výroční cenu festivalu za přínos „černým filmům“, tzv. Noirové oko. Ze zahraničí dorazí italský režisér a festivalový kurátor Giuseppe Boccassini a filmaři Loren David Marsh a Walter Haussner. Festival se koná od 24. do 27. srpna 2023 na hradě Český Šternberk.

Noirové oko pro Hynka Bočana

Po šesti letech, kdy byl jedním z festivalových patronů, se na Noir Film Festival opět vrátí režisér Hynek Bočan. V pátek 25. srpna si před večerní open air projekcí na hradním nádvoří převezme z rukou herečky Ivany Chýlkové tzv. Noirové oko, výroční cenu festivalu udělovanou za přínos „černým filmům“. Loni festival v programu uvedl Bočanův temnotou Stínadel prostoupený seriál Záhada hlavolamu (1969).

Zahraniční hosté

Svou účastí 11. ročník Noir Film Festivalu poctí i Giuseppe Boccassini, v Německu působící italský filmař, jehož díla jsou pravidelně uváděna na filmových přehlídkách a výstavách po celém světě. Na hradě Český Šternberk osobně uvede projekci svého celovečerního experimentu ragtag (2022), subverzivně pojatého střihového snímku založeného na nápadité práci s found footage, který si odbyl světovou premiéru loni na prestižním filmovém festivalu v Benátkách. „Giuseppe Boccassini, který je programovým ředitelem vyhlášeného berlínského festivalu experimentálních filmů Fracto, svou autorskou tvorbu zakládá na transformaci a manipulaci různých zdrojů archivních materiálů – v případě ragtag záběrů z plejády klasických filmů noir, které v rapidním střihu čítajícím několikanásobné repetice s důmyslnou zvukovou stopou ve smyčkách vrství na sebe ve stylu loopování mistrného DJe, čímž původním významům dodává nové a ve výsledku vytváří svébytný, audiovizuálně opojný a nezapomenutelný artefakt,“ komentuje dramaturgyně Jana Bébarová.

Obdobně jako ragtag je v sekci Zvláštní uvedení zařazený i celovečerní neo-noir Ztracená noc (2023), aktuální portrét imigrace a rasismu v současném Německu, který využívá konvence žánru film noir k prozkoumání pokusů afrického podvodníka o lepší život a možná i o nalezení lásky na chladném a nevlídném místě. Režisér snímku Loren David Marsh na festival rovněž osobně dorazí a společně s ním i herec Alpha Omer Cissé. Na Český Šternbek rovněž dorazí i Walter Haussner, režisér krátkého amerického neo-noiru Postradatelní (2022) inspirovaného ranou povídkou Evana Huntera.

Moderovaná diskuze českých novinářů

Další hostovská účast je spojená s hlavní programovou sekcí Novinářský noir. Renomovaná česká novinářka Světlana Witowská se v pátek 25. srpna zúčastní diskuze po klasickém americkém noiru Bulvární plátek (1952), kterou bude moderovat redaktor z týdeníku Respekt Tomáš Brolík.

Křest Blu-ray disku Eso v rukávu

Jako každý rok, i letos vyjde festivalová Blu-ray edice jednoho z filmů uváděných v programu – tentokrát ikonického noiru v režii Billyho Wildera Eso v rukávu (1951) s excelentním hereckým výkonem Kirka Douglase v roli bezcharakterního novináře Charlese Tatuma kráčejícího na vrchol své kariéry doslova přes mrtvoly. Blu-ray disk s průvodní esejí dramaturga Milana Haina vydává ve spolupráci s Noir Film Festival společnost Art4Film.

Doprovodný program a Batmanovská festivalová znělka

U příležitosti uvedení pestrého výběru batmanovských filmů v jedné z programových sekcí proběhne v sobotu 26. 8. doprovodná přednáška Ondřeje Čížka s názvem Batman City Noir. Přes ikonografii, jež na přelomu 30. a 40. let ustanovila podobu Batmana a jeho klaustrofobického prostředí, se vydá na výpravu napříč těmi nejpozoruhodnějšími verzemi Gothamu – od strojírenské gotiky Antona Fursta (Batman, 1989) přes urbanistické peklo Christophera Nolana (Temný rytíř, 2008) až po spojení expresionismu a noiru v kultovním seriálu Batman: The Animated Series (1992) či v novodobém anti-Hollywoodu The Batman (2022).

S batmanovským noirem je přímo spjatá i letošní festivalová znělka, opět z tvůrčí dílny autorské dvojice animátorů Matouše Vyhnánka a Marie Urbánkové

Návštěvníci a návštěvnice se mohou těšit i na koncerty saxofonisty Kamila Janského (pátek 25. 8.) a violoncellistky Terezie Kovalové, jejíž vystoupení v sobotu 26. 8. doplní VJ projekce Lindy Arbanové.

Kompletní program 11. ročníku najdete zde. Informace ke vstupenkám zde.

Více informací najdete na festivalovém webu a sociálních sítích:
Web / Facebook / Facebooková událost / Twitter / Instagram

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru