Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Tělo, smysly, realita. Jak dáváme význam okolnímu světu?

Tělo, smysly, realita. Jak dáváme význam okolnímu světu?

Tělo, smysly, realita. Jak dáváme význam okolnímu světu?
Jakou roli hrají smysly a tělesná zkušenost v procesu utváření významu v rámci naší každodenní reality? Otázky spjaté s vícesmyslovým vnímáním reality a pozicí technologie v něm otevře platforma Fresh Eye v programu Image vs. Multi-sensory reality. Diváci během večera zhlédnou dvojici krátkých filmů umělkyně a teoretičky vizuálního umění Terezy Stehlíkové a následně se budou moci zapojit do diskuse s dánským filozofem Carstenem Fribergem. Setkání se uskuteční ve středu 12. dubna 2023 od 18 hodin v hlavním sále Kampusu Hybernská ve spolupráci s HYB4Film.

Nevěříte vlastním očím? Divíte se tedy tolik, že se vám okolní svět anebo dění v něm zdají úplně nereálné. Natolik jsme zvyklí spoléhat na vlastní smysly, že správnou funkčnost našeho zraku neváháme dát do souvislosti s vírou v realitu.

Vývoj komunikačních médií tuto důvěru jen posiluje. Naše interakce s okolním světem jsou zprostředkovávány technologiemi založenými z valné části na audiovizuální reprezentaci, a tyto technologie dominanci tělesné zkušenosti, smyslů – a zraku obzvlášť – nejen utvrzují, ale čím dál více také samy utvářejí.

Jaké důsledky může mít taková situace pro nás, naše těla, mysl, sociální svět a představivost?

Večer nazvaný Image vs. Multi-sensory reality nabídne divákům projekci dvou krátkých filmů Terezy Stehlíkové rozvíjejících téma smyslového ohledávání reality v pandemií zasaženém světě.

Umělkyně a teoretička vizuálního umění Tereza Stehlíková se otázkám role smyslů a našeho ztělesnění při sdělování významu a také narativům, které pomáhají aktivovat představivost, věnuje dlouhodobě prostřednictvím platformy Tangible Territory a vlastního uměleckého výzkumu.

Druhá část setkání bude věnována diskusi s dánským filozofem Carstenem Fribergem. Jeho koncepty se odvíjejí od úvahy nad tím, jak lze pomocí estetických přístupů pohlížet nejen na kulturu, ale též na různorodé problémy politiky, vzdělávání, demokracie či přírodní a urbánní krajiny.

Image vs. Multi-sensory reality se uskuteční 12. dubna 2023 od 18 hodin v hlavním sále Kampusu Hybernská ve spolupráci s HYB4Film. Projekce i následná diskuze proběhne v anglickém jazyce bez překladu. Vstup na akci je zdarma.

Aktivity platformy Fresh Eye je možné dále sledovat na:

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru