Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Obraz vs. nemocná duše: Jak umění a nová média umožňují vidět do hlavy

Obraz vs. nemocná duše: Jak umění a nová média umožňují vidět do hlavy

<strong>Obraz vs. nemocná duše: Jak umění a nová média umožňují vidět do hlavy</strong>
Mezinárodní úspěch autobiografického animovaného snímku Tmání přitáhl pozornost širší veřejnosti k tématu možností nových médií při sdílení prožitků spojených s duševní nemocí. Březnovým přednáškově-diskusním setkáním hodlá platforma Fresh Eye tuto debatu rozšířit a ukázat dlouhodobé a mnohotvárné vztahy mezi filmovým a výtvarným obrazem a duševní nemocí. Hosty večera budou režisér snímku Tmání Ondřej Moravec a teoretička umění Natálie Drtinová. Program Obraz versus nemocná duše se uskuteční 31. března od 18 hodin v muzeu NaFilM a jeho návštěvníci získají při vstupu zdarma voucher umožňující zhlédnutí filmu Tmání. Akci pořádá Fresh Eye ve spolupráci s produkčními společnostmi Frame Films a Brainz Immersive a filmovým muzeem NaFilM.

Textů, které usilují o detailní popis příznaků a průběhu různých duševních onemocnění, lze na internetu a v knihkupectvích objevit tisíce. Při snaze o zprostředkování toho, jak pacienti vlastní problémy skutečně prožívají, však slova často selhávají. Obraz naproti tomu může divákům zprostředkovat mnohem snáze silné svědectví o tom, co se děje v mysli duševně nemocného člověka.

Již v polovině 20. století se začal prosazovat pojem art brut, jako termín označující uměleckou práci duševně nemocných jedinců. Tato tvorba poskytovala umělcům účinnou formu terapie a divákům pak šanci lépe pochopit těžko komunikovatelné prožitky.

Současný rozvoj nových médií spektrum sdělitelných počitků dále rozšiřuje. Příkladem silného účinku zprostředkovaného médiem virtuální reality je mezinárodně oceňovaný autobiografický film Tmání (psali jsme o tom zde) režiséra Ondřeje Moravce. Publiku dává možnost na chvíli vidět a pochopit, jaké je žít s depresí. „Od začátku zde byla idea vytvořit simulaci toho, co se děje během deprese člověku v hlavě,“ říká Moravec.

Přednáškově-debatní program platformy Fresh Eye Obraz versus nemocná duše se zaměří na otázky, jak se duševní nemoc promítá do komunikace obrazem a jak obrazy různé duševní stavy zachycují a pomáhají napravit. O své zkušenosti a vědomosti se s návštěvníky podělí filmař a scenárista Ondřej Moravec a teoretička umění Natálie Drtinová.

Vedle dvou přednáškových výstupů a závěrečné debaty čeká na všechny návštěvníky navíc voucher, díky němuž získají možnost zhlédnout film Tmání během své další návštěvy Národního filmového muzea.

Večer, který vzniká ve spolupráci platformy Fresh Eye, produkční společnosti Frame Films a filmového muzea NaFilM, se uskuteční v pátek 31. března od 18 hodin v prostorách muzea NaFilM (Jungmannova 30, Praha). Vstup na akci je zdarma, kapacita sálu je však omezená, a nutná je tedy předchozí rezervace místa přes email pavla@fresh-eye.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru