Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Spektákl současné společnosti? Filmová aktualizace Debordova textu míří do kin

Spektákl současné společnosti? Filmová aktualizace Debordova textu míří do kin

Spektákl současné společnosti? Filmová aktualizace Debordova textu míří do kin
Těsně před Vánoci vstupuje do kin nový švédský film Společnost spektáklu, vizuální adaptace legendární stejnojmenné eseje francouzského filosofa Guy Deborda. Českou premiéru s úvodem umělce a kurátora Václava Magida přinášejí platformy Fresh Eye a ArtMap. Uskuteční se 17. prosince 2023 od 19 hodin v pražském kině Edison Filmhub.

Vše, co bylo dříve prožíváno přímo, se vzdálilo v reprezentaci,” je dnes již legendární teze francouzského filosofa, spisovatele a filmaře Guy Deborda formulovaná v jeho eseji z roku 1967 Společnost spektáklu. Režisérská dvojice Roxy Farhat a Göran Hugo Olsson na ni ve svém nejnovějším tvůrčím počinu reaguje prohlášením: „Vše, co spektákl sebral skutečnosti, si musíme vzít zpět.“

Švédský snímek Společnost spektáklu (The Society of the Spectacle (2023, 90 min.)) je vtipnou vizuální adaptací Debordovy eseje, která rozebírá dynamiku odcizení, bezmoci a prázdnoty triumfujícího kapitalismu a informačních technologií. Tvoří jej kompozice současných obrazů, nalezených záběrů a původních scén. Autoři snímku Roxy Farhat a Göran Hugo Olsson jeho prostřednictvím pomáhají divákům porozumět Debordovu textu a zároveň jej zasadit do současného kontextu, který se za více než půlstoletí od publikace Debordova textu rozkošatěl o fenomény, jakými jsou sociální média či konstantní selfmonitoring.

Božský akt konzumace nepotřebných věcí nenahlíží jako pouhou bezvýznamnou rekreační činností, ale jako nový duchovní světový řád, který se nezastaví ani před klimatickou krizí ohrožující naši budoucí existenci.“

Českou premiéru, která se uskuteční 17. prosince 2023 od 19 hodin v pražském kině Edison Filmhub, uvede umělec, teoretik výtvarného umění a kurátor Václav Magid. V rámci cyklu Kulturní války ji českému publiku přinášejí platformy Fresh Eye a ArtMap.

Vstupenky mohou diváci kupovat v kině Edison Filmhub nebo přes rezervační systém GoOut. Snímek je promítán s anglickými titulky.

O režisérech

Roxy Farhat je výtvarná umělkyně a režisérka, která ve své tvorbě využívá médií videa a filmu, ale také performance, instalace ad. Centrem jejího zájmu je zkoumání zavedených sociálních rolí a způsobů života, přičemž si nepřestává klást otázku: Proč žijeme tím nejpodivnějším způsobem?

Göran Hugo Olsson je mezinárodně uznávaný filmový režisér a producent. Jeho filmy jako Concerning Violence (2014), Fonko (2016) nebo That Summer (2017) získaly pozornost publika i kritiky na mezinárodních filmových festivalech Sundance či Berlinale.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru