Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Filmová ročenka 2006

Filmová ročenka 2006

KNIHA: Filmová ročenka 2006 – LUKÁŠ GREGOR –

Na sklonku července a srpna se na knižní pulty vydala v pořadí již patnáctá Filmová ročenka, za jejímž vznikem každoročně stojí tým Národního filmového archivu. Oděna do fialového přebalu letos obsahuje téměř devět stovek stran. Jde ve šlépějích svých předchůdkyň, design i úprava je totožná. Stejně tak i struktura publikace.

Pro ty, kteří se s kteroukoli Filmovou ročenkou doposud nesetkali, je dobré ze samého počátku říci, že v ní rozhodně nelze hledat texty reflexivního charakteru. Nejde zde ani tak o čtení, jako spíše o vyhledávání informací.

Národní filmový archiv svou publikací, více než co jiného, s detailní pečlivostí mapuje kinematografii v České republice toho daného roku. S trochou nadsázky by se dalo říci, že jde o zachycení jakéhosi „stavu“ filmu v daném roce. Filmová ročenka přináší úplný seznam všech filmů vyrobených v Česku (pochopitelně všech formátů, nejen hraných, ale i dokumentárních, animovaných, studentských či třeba filmových reklam), kdy ke každému z nich přináší podrobné filmografické údaje, na jaké jsme ostatně zvyklí i z Filmového přehledu, reklamní slogan a také stručnou charakteristiku snímku.

Zůstaneme-li u výčtu filmů, součástí Ročenky je i kompletní přehled toho, co v roce 2006 „poskytla“ česká distribuce. Můžeme si tak udělat obrázek, jaké české a zahraniční snímky se nám díky filmovým distributorům dostanou do kin. A naopak oddíl nazvaný „Vývoz“ podává zprávu o tom, jaká filmová díla a do jakých zemí Česká republika exportovala. Jako zajímavý „doplněk“ je pak část věnovaná oceněním – nejen filmů, ale i osobností – a přehled dotací, které díla a tvůrci získali.

Filmová ročenka se však nezaměřuje pouze na samotnou filmovou tvorbu, ale také (a to velkou měrou) na její zázemí – na mysli mám seznam všech institucí, společností, firem, agentur… Vše je navíc velmi přehledně seřazeno, takže se čtenář může k vyhledání dílčí firmy lehce dostat. Jelikož je tento oddíl nazván coby „Adresář“, je nasnadě, že u jednotlivých firem bude vypsáno vše důležité (včetně adresy, kontaktů a webové domény) tak, aby nebyl problém se s danou společností zkontaktovat či si o ní vyhledat další informace.

Podobně informativně bohaté je i vypsání všech filmových festivalů, přehlídek a akcí, které se v daném roce konaly (většinou se konají každoročně) na území České republiky. Nechybějí webové adresy, emailové a telefonní kontakty na organizátory či termíny konání. Svůj „seznam“ zde mají i vydané filmové publikace a periodika. Filmová ročenka toho však nabízí ještě více, a to nejen metodou seznamu. Obsáhlá první část je totiž věnována „Kalendáři“, kdy prakticky den po dni před námi stojí celý rok 2006, respektive jeho události vztahující se k filmu.

Upřímně řečeno žádný nástin (podobný tomu, který je výše) nemůže příliš přiblížit šířku Filmové ročenky. Týmu NFA slouží ke cti také to, že vše je ve dvojjazyčné mutaci (čeština / angličtina) a nechybějí ani rejstříky.

Je přirozené, že i když zde byla uvedena slova o úplnosti, Filmová ročenka nemůže být zcela vyčerpávajícím zpřístupněním všeho a všech. Osobně bych rád uvítal zařazení internetových filmových serverů, databází. Jak je však uvedeno v úvodním slovu publikace, podobu (a rozsah) Ročenky si značnou měrou určují samotné subjekty – a to tím, zda jsou ochotny spolupracovat a poskytnout patřičné informace. Neuškodilo by ale také, kdyby byla Filmová ročenka zpřístupněna v elektronické podobě, už pro její širší využití.

Filmová ročenka 2006

Film Yearbook 2006

Národní filmový archiv 2007

864 stran

objednání zde (stepanka.erhartova@nfa.cz)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 88

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru