Zde se nacházíte: 25fps » Téma » Střední Evropa

Střední Evropa

TÉMA: Střední Evropa

evropa_perexKoncem září byl započat první ročník putovní přehlídky Střední Evropa, která má upozornit na filmovou tvorbu našich sousedů. Organizátoři navazují na slavné a velmi populární víkendové filmové semináře, které se několik let věnovaly především prezentaci polské a maďarské kinematografie. Většina seminářů se konala v 80. letech (Cheb, Olomouc…), v současné době zůstal jen jeden seminář AČFK – středoevropský seminář v Praze.

Hlavním organizátorem přehlídky je Asociace českých filmových klubů. Výraznou finanční pomoc poskytl Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie a Ministerstva kultury ČR. Na celé organizaci i propagaci se ale podílí i další instituce a organizace (mimo jiné i náš časopis).

AČFK by chtěla zavést novou tradici přehlídky, která bude využívat již zavedený model distribuce a propagace jako u Projektu 100 a bude se snažit představit českým divákům každoročně nejlepší filmy zemí střední Evropy, které získaly národní výroční filmové ceny nebo jsou úspěšně uváděny na mezinárodních filmových festivalech.

A proč název Střední Evropa? Spíše než fyzické uskupení je pojem Střední Evropa symbolem sjednocení (v kontrastu s Východem, jenž byl reprezentován Osmanskou a Ruskou říší) a do první světové války se lišila od Západu tím, že byla tvořena oblastmi relativního politického konzervatizmu (oproti liberalismu ve Francii či Velké Británii).

evropa_2

respektování – zleva Miroslav Petříček, Gábor Rohonyi, Jan Rejžek, Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, Ivo Trajkov, Martin Řezníček, Jiří Králík; zdroj: AČFK

Problémy Střední Evropy, tohoto zcela zvláštního evropského regionu, jsou v podstatě stále stejné nebo podobné, ať se jednotlivé režimy mění či nemění. Střední Evropa je oblastí, v níž po staletí žijí vedle sebe různé menší (ale i vetší) národy, které houževnatě bojují o svou vlastní identitu a někdy také o národní existenci vůbec.

V rámci přehlídky máte možnost zhlédnout polský film Náměstí spasitele (Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze), švýcarský snímek Vitus (Fredi M. Murer), jenž získal cenu za nejlepší švýcarský film roku 2006 a byl švýcarským zástupcem v nominacích na Oscary 2006 v kategorii Nejlepší neanglicky mluvený film, rakouský Import/Export (Ulrich Seidl), českou dokumentární detektivku Ztracená dovolená (Lucie Králová), která si z letošního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech odnesla cenu za nejlepší dokument, a mnohé další snímky.evropa_1

Chcete-li se dozvědět více o programu a zmiňovaných filmech, stačí zadat internetovou adresu www.strednievropa.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru