Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Filmová ročenka 2007

Filmová ročenka 2007

RECENZE – KNIHA: Filmová ročenka 2007 – LUKÁŠ GREGOR –

Od roku 1992 začal Národní filmový archiv vydávat vedle svých odborných publikací a příležitostných memoárů také Filmovou ročenku. Letos přišla změna, tištěnou publikaci nahradil CD-ROM.

Od roku 1992 začal Národní filmový archiv vydávat vedle svých odborných publikací a příležitostných memoárů také Filmovou ročenku. Její funkce byla snadno čitelná – měla nejen lidem „z branže“, ale vůbec všem těm, kteří se s filmovým průmyslem a děním v něm nějak potkávají, dopomoci k orientaci a stejně tak i nabídnout přehled toho, co se v tuzemsku odehrálo. Původní rozsah (necelých 300 stran) se postupně rozrůstal až do gigantické podoby (takřka 900 stran), i proto bylo opustit tištěnou verzi Filmové ročenky logickým řešením. S knihou se hůře pracovalo, náklady na vznik byly příliš velké a její distribuce komplikovanější.

To vše se změnilo s koncem letošního roku. V pořadí již 16. ročník Filmové ročenky byste totiž mezi knihami těžko hledali, místo toho si rovnou připravte svůj počítač. Ročenka totiž vychází jako CD-ROM. I když se traduje, že změny jsou vždy k horšímu, Filmová ročenka toto pravidlo nabourává – elektronická forma jí naprosto vyhovuje a dělá z ní nejen méně nákladnou, ekologičtější, ale především pak funkčnější pomůcku.

Tam, kde byl člověk dříve nucen neustále hledat v rejstřících, nyní nachází neustále přítomný „rodokmen“. Lehce může přecházet z jedné kapitoly do druhé, ví, kde se nachází, a hlavně jednotlivé položky v sobě skýtají hypertextové odkazy, takže lze překlikávat do dalších hesel, kapitol.

Vizuální řešení odpovídá původní tištěné verzi, obal, fonty písmen jsou přehledné, graficky nenáročné. Samozřejmostí je také anglická verze.

Co se týče obsahu, s největší pravděpodobností jste se s Filmovou ročenkou již setkali, a tak se netřeba příliš rozepisovat. I tentokrát se nejprve můžete seznámit s výčtem toho, co se v uplynulém roce (2007) na poli filmu (pochopitelně se nemá na mysli pouze ten hraný, ale i dokumentární, animovaný, reklama aj.) odehrálo. Rozčlenění do měsíců se nabízí, kapitolky pak chronologicky (téměř den po dni) shrnují jak festivaly, premiéry, tak i nejrůznější tiskovky či „pohyby“ v institucích.

Po kalendáři přichází oddíl „Filmy“, obsahuje čtyři části (hrané, dokumentární, animované, reklamy), každá z nich je opět přehledně uspořádaná podle abecedy. Každé dílo obsahuje podrobné filmografické údaje, anotaci i údaje o dotacích a ocenění. Ideální by bylo, kdyby zde byly i bibliografické údaje, byť by to byl další obrovský kus práce pro úzký tým, který Filmovou ročenku připravuje.

Následující kapitolu představuje právě soupis dotací, takže si velmi snadno můžete zjistit, jakou částku daný projekt získal.

Zvláště pro kinaře je užitečná další kapitola o distribuci – objevují se v ní nejen české tituly, ale i zahraniční (se skromnějšími filmografickými údaji), které byly v minulém roce v našich kinech uvedeny. Součástí jsou i různé distribuční údaje a statistiky. Distribuce se týká i následující kapitola, zaměřená ale na českou tvorbu, která se dostala do distribuce zahraniční.

Následuje soupis ocenění (filmů, osobností i společností).

Užitečnou kapitolu představuje ta pojmenovaná jako „Právní předpisy“, přečíst si zde lze zákony vztahující se k výrobě, šíření a archivování audiovizuálních děl apod.

Další části Filmové ročenky tvoří soupis periodik a publikací, které se v roce 2007 v Česku objevily. Vždy velmi potřebnou kapitolou je seznam tuzemských společností (rozděleno na: státní správu, produkční společnosti, distribuční, televizní, obchodní agentury, služby, nadace, školy apod.). U každé ze společností se nacházejí důležité údaje – včetně kontaktních, ale třeba i seznam ocenění.

Nezbytný je oddíl „In Memoriam“, stejně jako rejstříky (je jich celkem osm), které celou Filmovou ročenku uzavírají.

 

Filmová ročenka 2007

Národní filmový archiv

CD-ROM lze zakoupit za 180 Kč, email: stepanka.erhartova@nfa.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 88

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru