Zde se nacházíte: 25fps » Téma » Kocovina se občas ztěžka rozchází

Kocovina se občas ztěžka rozchází

TÉMA – JUDD APATOW: Zbouchnutá – JANA BÉBAROVÁ – 

O tom, že pozvat si k sobě domů neznámého kluka, se kterým se dívka seznámila před pár hodinami na bujarém večírku, kde alkohol tekl proudem a zábrany se pak lámaly snadno a rychle, není zrovna nejlepší nápad jak oslavit své povýšení, pojednává druhý celovečerní snímek současného „krále komiků“ Judda Apatowa.

Hlavní hrdinkou tohoto filmu příznačně nazvaného Zbouchnutá (2007) je televizní reportérka Alison (Katherine Heigel), mladá, krásná a úspěšná žena, jejíž kariéra právě začala strmě stoupat vzhůru. Růžově narýsovanou budoucnost jí ale náhle překazí neplánované těhotenství. Otcem jejího dítěte však není žádná okouzlující „star“, nýbrž obtloustlý povaleč Ben (Seth Rogen), se kterým před nedávnem zcela nezávazně strávila noc. Analogicky se otázkou neplánovaného početí a jeho následky zabývá i v témže roce realizovaný film Jasona Reitmana Juno. Jeho adolescentní hrdinka se podobně jako Alison ocitá v situaci, kdy se musí rozhodnout, zda (na radu rodičů) podstoupit interrupci, nebo si dítě a s ním spojené závazky ponechat. Obě se nakonec rozhodnou pro druhou variantu. Tímto dochází k nastolení dalších témat, a to zodpovědnosti nastávajících rodičů, jejich společné výchovy, eventuálně společné budoucnosti a nakonec i možného sňatku. Během následujících měsíců se Alison a Ben vzájemně poznávají a snaží se najít způsob, jakým vzniklé komplikace řešit. Že jsou charakterově naprosto odlišní a jejich životní styly jsou diametrálně rozdílné, je totiž jasné už od samého počátku. V opilosti společně strávenou noc oba dva chápou jako trapný omyl. Dokud si Alison po pár týdnech neudělá těhotenský test…

Co se postavy Bena týče, jeho primárním problémem je nedospělost. Na rozdíl od samostatné a výdělečně činné Alison je hotovým budižkničemu. Nepracuje, celé dny se povaluje v bytě, který obývá společně se svými stejně pubertálními kamarády. Smysl života spatřují v téměř nepřetržité konzumaci marihuany, vytváření pochybných internetových stránek s lechtivou tématikou a bezúčelném tlachání. Všichni do jednoho jsou u dívek neúspěšní loseři, kteří si svou sexuální nevybouřenost kompenzují oplzlými konverzacemi. A aby se takový člověk jako je Ben mohl stát uvážlivým rodičem, musí projít radikálním vývojem. Z bezohledného egoistického floutka, který během zemětřesení zachraňuje namísto své těhotné přítelkyně raději vodní dýmku, se postupem času stává zodpovědný muž, který zařizuje nové bydlení pro svou rodinu a noci tráví studováním knih radících, jak zvládnout otcovství. Alison zase řeší problém, jak na její těhotenství budou reagovat zaměstnavatelé (Apatow své hrdince záměrně vybral takové povolaní, pro něž jsou předurčeny štíhlé a vnadné ženy). Celá pointa pak spočívá v tom, zda se do Bena zamiluje a rozhodne se s ním žít. On k ní milostné city chová téměř od počátku, ona vzhledem k jeho nedospělé povaze a celkovému pochybnému vzezření, za než se před svými kamarádkami stydí, váhá. Jejich vztah v průběhu filmu prochází několika (ať už většími či menšími) krizemi a paralelně s ním se v krizi ocitá i manželství Alisiny sestry Debbie. Strasti partnerských vztahů na různých úrovních tak tvoří další tematický celek filmu.

Aby film působil realisticky, obsadil Judd Apatow do rolí Benových přátel skutečné „buddies“ Setha Rogena: Martina Starra, Jasona Segela, Jaye Baruchela a Jamese Franca. Všichni si společně zahráli již v televizních seriálech Machři a šprti (1999) a Kolej, základ života (2001), jejichž tvůrcem je právě Apatow. Pro zvýšení věrohodnosti jim ve Zbouchnuté nezměnil jména a všechny postavy (s výjimkou Rogenova Bena) se tak oslovují svými pravými křestními jmény.Režisérova „slabost“ pro seriálové herce je patrná i z výběru Katherine Heigel, známé ze seriálu Chirurgové,pro roli Alison. Ve snaze zachytit skutečný rodinný život Apatow angažoval do role její sestry Debbie a její rodiny své vlastní příbuzné − Debbie ztvárnila Apatowova žena Leslie Mann a její filmové děti si zahrály jejich dcerky Iris a Maude. Že se Apatow rád obklopuje stálými spolupracovníky je tedy vidět na celém obsazení. Z dalších herců, kteří zazářili v jeho jiných úspěšných produkcích,jmenujme alespoň Johan Hilla (Superbad, Kopačky) a Billa Hadera (Superbad, Kopačky, Pineapple Express). Nejen svá dítka, kterým ve scénáři nepřidělil žádný pevný text, ale i ostatní představitele nechal režisér při natáčení značně improvizovat. Předchozí zkušenost s ostřílenými herci mu umožnila dát jim tzv. volnou ruku, což se projevilo ve skutečně přirozených dialozích. Valnou většinu vskutku originálních vtípků vymyslelo tvůrčí duo Apatow-Rogen přímo na scéně. Sám Apatow v komentáři, jenž je součástí bonusů DVD Zbouchnutá,přiznal, že mnoho hysterických výstupů a ženských rozmarů, kterými je opředena postava Debbie, má přímý zdroj v povaze a vystupování jeho vlastní ženy. A právě proto, že jeho film působí tak nenuceně a realisticky, má divák pocit, jakoby občas sledoval výjevy ze svého vlastního života.

Knocked Up 

Scénář a režie: Judd Apatow

Kamera: Eric Alan Edwards

Hudba: Joe Henry, Loudon Wainwright III

Střih: Craig Alpert, Brent White

Hrají: Katherine Heigel, Seth Rogen, Jason Segel, Leslie Mann, Paul Rudd, Martin Starr, James Franco, Jay Baruchel

USA, 2007, 129 minut

Česká premiéra: 4. 10. 2007 (Bontonfilm)

Na DVD od: 11. 2. 2008

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru