Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Seznamte se, Hugo Haas

Seznamte se, Hugo Haas

RECENZE DVD: Filmy Huga Haase – LUKÁŠ GREGOR –

Filmexport a Hugo Haas si nejsou vzájemně neznámí, v klasických „krabičkách“ se objevila pěkná řádka z jeho herecké kinematografie, nyní ve zlevněných pošetkách to byla osvědčená šestice snímků, pod kterými se ve většině coby režisér podepsal Martin Frič. 

Společnost Filmexport Home Video po půstu přišla s bravurně připraveným dvojdiskem Císařův pekař / Pekařův císař (o němž jsme ve 25fps psali) a od poloviny září rozjelo spanilou jízdu. Během ní vydalo dvě desítky titulů, přičemž ediční plán směle pokračuje i přes zimní měsíce a v žádném případě se nespokojí pouze s reedicemi, vedle nichž se v trafikách ocitají i dvd premiéry.

Řeč je pochopitelně o československé tvorbě do roku 1968, neboť do této doby sahá „vlastnictví“ Národního filmového archivu, s kterým na DVD edici Filmexport spolupracuje. Charakter mají tituly veskrze komediální, o čemž napovídá i samotné rozčlenění dle jmen – Vlasta Burian, Hugo Haas a Oldřich Nový. K Burianově filmografii se FEX brzy vrátí dalšími tituly, proto se nyní podívejme na prostřední ze jmen…

Filmexport a Hugo Haas si nejsou vzájemně neznámí, v klasických „krabičkách“ se objevila pěkná řádka z jeho herecké kinematografie, nyní ve zlevněných pošetkách to byla osvědčená šestice snímků, pod kterými se ve většině coby režisér podepsal Martin Frič. Vydávání neproběhlo chronologicky dle roku vzniku, seskládání je tak de facto náhodné.

Nutno podotknout, že Haas byl ve třicátých letech hvězda první velikosti a ačkoliv i on se leckdy uchyloval k sebevykrádání, vydané tituly dokazují, že jeho komediální talent dokáže dodnes bavit a naštěstí ruku v ruce s ním jde „usledovat“ i vše, co se kolem Haase pohybuje/hraje.

Náměty snímků buďto nacházely inspiraci v literární „klasice“ (jak doslova, tak i opravdu s velkými uvozovkami), nebo byly šité namíru samotnému hereckému představiteli. Na nich se z valné většiny podílel již zmíněný Martin Frič. Byl to právě on, kdo s Haasem dokázal funkčně koexistovat, kdo nacházel více hereckých poloh, nebo přinejmenším uměl osvědčené zabalit do nově vzhlížejícího kabátu. Toto tvrzení dosvědčuje jeden z vydaných snímků, Muži v offsidu z roku 1931, který se sice velkou měrou podepsal na zrodu Haasovy slávy, ale kvalitativně si s Fričovými pracemi nezadá.

Adpatace Poláčkovy literární předlohy se bohužel motá na místě, vedle fotbalu (o kterém se především jen mluví) se toho mnoho neodehraje. Nicméně toho času se divákům figurky zdály vtipné a trefné. Maloměťáckost dostala trochu na frak, ve filmu se objevila řada známých tváří a Hugo Haas se neodolatelně kabonil. Úspěch si vynutil o rok později i pokračování. Svatopluka Innemanna vystřídal Gustav Machatý. Načeradec, král kibiců je postaven především na zakaboněnosti a choleričnosti Haasovy postavy a dějově se točí ještě v užším kruhu nežli první díl.

Následující Fričovy komedie se vyhýbají vyložené exhibici, soustředí se na vzájemnou spolupráci mezi Haasem a ostatními herci, a dokonce se vedle humoru mohou pochlubit i nápaditějším vystavěním děje a pointami. Povětšinou v nich jde o lásku a o to, co vše musí překonat, aby na konci zazvonil zvonec happy endu.

Jedenácté přikázání (1935) vypráví o svatebním soužití, odehrává se v rozmezí velmi krátké doby (jen pár dní) a zakládá si na situační komice. Hugo Haas zapírá svůj stav novomanžela před svými kamarády, což se mu vymstí. Žena (Jiřina Štepničková) se začne vydávat za jeho dceru a on kolotoč výmyslů a lží neudržitelně roztáčí, až vše vyvrcholí vskutku poblázněním celého městečka. V Jedenáctém přikázání lze nalézt několik podařených scén, nicméně je přeci jen poznat, že herci nemají až tolik co hrát. Předloha, stejnojmenná divadlení hra Františka Ferdinanda Šamberka, se totiž spokojí i s málem a útočí na „jednoduššího“ diváka. Výsleduku filmového zpracování přeci jen dopomohl vedle Haase i fakt, že na scénáři spolupracoval Otakar Vávra.

O dva roky dříve vznikl Život je pes, kterého FEX do trafik přinesl až po Jedenáctém přikázání. Život je pes patří mezi ty nejznámější a nejzdařilejší komedie Hugo Haase a do rovnice, která má tento výsledek na svědomí, si vedle něj a Friče můžeme přidat ještě jeho partnerku, Adinu Mandlovou. S ní totiž dokázal nejeden filmový herec „fungovat“, ale Haas obzvláště. Takzvaná chemie je znatelná ve všech scénách, ať už se v nich Haas snaží být citlivým milovníkem nebo pomateným mužíčkem. V tomto filmu naplno vyniká jeho schopnost uhrát v jednom filmu více postav/rolí. Haas musí předstírat jak váženého postaršího muže, tak i být rozpustilým mladíkem. Pochopitelně, že tvůrci tohoto střetu využijí i v jedné scéně, kdy je Haasova postava nucena tyto dvě polohy uhrát paralelně.

Ještě lépe napsanou komedii představuje film z roku 1935 s názvem Ať žije nebožtík. Vystavěna na originální zápletce rozvíjí několik linií, a tu ústřední, milostnou, udržuje bez semtimentu, zato okořeňuje notnou dávkou gagů. Haas a Mandlová z tohoto filmu udělali báječnou podívanou. Vše se nese v neunavujícím se tempu a jeden vtip střídá druhý. Dokonce zde Haas má i nějaká ta hudební čísla, přičemž do šansonů zabarvené výpovědi diváka netrápí jako jiné hudební vložky v ostatních snímcích té doby, nýbrž vystihují postavu a její rozpoložení.

Další z titulů, které se pod křídly Filmexportu objevily, má na svědomí jak Frič (Mravnost nade vše, 1937), tak i Otakar Vávra (Velbloud uchem jehly, 1936). Kvalitativně jsou na tom obdobně jako Ať žije nebožtík, ale už jim schází jistá, hůře popsatelná jiskra – a Haas v nich svoji polohu neobměňuje, jen ji natáčí z mírně odlišného úhlu.

Hugo Haas na DVD – FILMEXPORT HOME VIDEO 

Jedenácté přikázání

ČR, 1935, 77 min., čb

Hrají: Hugo Haas, Jiřina Štěpničková, Theodor Pištěk, Milada Gampeová, Truda Grosslichtová, Jindřich Plachta, Jiří Plachý, Václav Trégl, Ella Nollová, Karel Hašler, Jára Kohout, Jaroslav Marvan

Předloha: František Ferdinand Šamberk (stejnojmenná divadelní hra)

Scénář: Emil Artur Longen, Otakar Vávra

Režie: Martin Frič

Hudba: Karel Hašler, Miloš Smatek

Kamera: Otto Heller

Architekt: Štěpán Kopecký

Vyrobil: 1935 Elekta

PREMIÉRA: 30.8.1935

© Národní filmový archiv

(P) 2006FILMEXPORT HOME VIDEO s.r.o. 

C. a k. notář Voborský přísahá svým kamarádům, ztvárněným Jindřichem Plachtou a Jiřím Plachým, zapřísáhlým nepřátelům ženitby, že se nikdy neožení. Když se však po nějaké době přece jen stane novomanželem, zapře svoji ženu přátelům, vydávaje ji za svoji dceru, čímž způsobí ovšem veliký zmatek nejen v celé rodině, ale i v záležitostech svých přátel. 

HESLO: „Hugo Haas v roli c.a k. notáře Voborského našel roli, která mu dokonale sedí. Nepopsatelný zmatek, který kolem sebe působí, vyvolává salvy smíchu.“ Q. E. Kujal, Český filmový zpravodaj, 1935 

TITULKY: české pro neslyšící

Technické údaje do tabulky:

Obrazový formát: 4:3 PAL

Zvuk: Dolby Digital 2.0 

region: ALL

DVD 5

Titulky: anglické, české pro neslyšící

Jazyková verze: česká

interaktivní menu: český jazyk

Ať žije nebožtík

ČR, 1935, 84 min., čb

Hrají: Hugo Haas, Adina Mandlová, Karel Hašler, Milada Gampeová, Václav Trégl, František Kreuzmann

Námět a scénář: Martin Frič, Hugo Haas

Režie: M. Frič

Hudba: Jan Šíma

Kamera: Jan Stallich

Architekt: Štěpán Kopecký

Vyrobil: 1935 Meissner

PREMIÉRA: 8.2.1935

© Národní filmový archiv

(P) 2006FILMEXPORT HOME VIDEO s.r.o.

„Mě to tady nebaví“

Bohatý, ale nemocný Petr Kornel má už dost výstředního života svého synovce a zarazí mu příjem peněz. Vyšší finanční obnos pak věnuje své ošetřovatelce Alici pod podmínkou, že se provdá. Synovec Petr Suk si náhodně při lékařské prohlídce vymění s jiným pacientem rentgenový snímek a dovídá se, že mu zbývá jediný den života. Rozhodne se ho patřičně prohýřit, ale je účastníkem malé autonehody a ocitá se v nemocnici. Ošetřovatelka ho přemluví k sňatku s kolegyní, která tím získá majetek. Omyl se snímky se vysvětlí a Petr jde ke strýci požádat o půjčku. Zde potkává Alici, do které se beznadějně zamiluje aniž tuší, že je jeho ženou ….

„Mně jeden pohled nestačí“

Anotace:

Zaměněné rentgenové snímky a poslední flám jsou na počátku zásadních změn v životě vyobcovaného zhýralého synovce, který se v očekávání brzkého konce odevzdá osudu. Ten s ním má však jiné plány a tak nezbývá, než jednat. Je třeba napravit neuvážené kroky a postavit se čelem nové příležitosti. 

TITULKY: české pro neslyšící

Technické údaje:

obraz. formát / Aspect Ratio / 4:3 PAL

zvukový formát / Audio / Dolby Digital 2.0

ALL / DVD 5 / logo DVD video

Titulky: anglické, české pro neslyšící

Subtitles: English, Czech for captioned

Interaktivní menu: český jazyk

Interactive Moving Menu: Czech Lenguage

Život je pes

ČR, 1933, 84 min., čb

Hrají: Hugo Haas, Theodor Pištěk, Adina Mandlová, Světla Svozilová, Ferdinand Hart, Alois Dvorský, Jára Kohout, František Jerhot, Antonín Hord

Námět: Hugo Haas

Scénář: Hugo Haas, Martin Frič

Režie: Martin Frič

Hudba: Pavel Haas

Kamera: Václav Vích

Architekt: Štěpán Kopecký

Vyrobil: 1933 Moldavia

PREMIÉRA: 1.12.1933

© Národní filmový archiv

(P) 2006FILMEXPORT HOME VIDEO s.r.o.

(P) 2008 NORTH VIDEO s.r.o. 

Hudební skladatel Viktor se vydává za staršího vážného muže, aby získal místo v nakladatelství. V tomto převleku se zalíbí starší šéfově dceři Heleně, zatímco mladší Evě se líbí jako rozpustilý mladík. Problém nastává, když se obě chtějí vdávat…

Titulky: české pro neslyšící

Technické údaje:

obraz. formát / Aspect Ratio / 4:3 PAL

zvukový formát / Audio / Dolby Digital 2.0

ALL / DVD 5 / logo DVD video

Jazyková verze: česká

Interaktivní menu: český jazyk

Muži v offsidu

ČR, 1931, 93 min., čb

Hrají: Hugo Haas, Jožka Vanerová, Felix Kühne, Jindřich Plachta, Eman Fiala, Betty Kysilková, Theodor Pištěk, Ella Nollová, Jiřina Štěpničková, Růžena Šlemrová , Jaroslav Marvan

Předloha: Karel Poláček (stejnojmenný román)

Scénář: Josef Neuberg, František Tichý, Vladimír Rýpar

Režie: Svatopluk Innemann

Hudba: Eman Fiala

Kamera: Václav Vích

Vyrobil: 1931 AB

Premiéra: 11.9.1931

© Národní filmový archiv

(P) 2006FILMEXPORT HOME VIDEO s.r.o.

(P) 2008 NORTH VIDEO s.r.o. 

Rivalita dvou fanoušků fotbalových klubů skončí roztržkou a pořádkovou pokutou ale současně nečekaně propojí osudy několika lidí. Když fotbal zůstane na trávníku, nadejde čas vzájemného pochopení i pomoci potřebnému v nesnázích…

Titulky: české pro neslyšící

Technické údaje:

obraz. formát / Aspect Ratio / 4:3 PAL

zvukový formát / Audio / Dolby Digital 2.0

ALL /DVD 5/ logo DVD video

Interaktivní menu: český jazyk

Velbloud uchem jehly

ČR, 1936, 88 min., čb

Hrají: Hugo Haas, Antonie Nedošinská, Jiřina Štěpničková, Rudolf Deyl st., Pavel Herbert, Oldřich Nový, Eduard Blažek, Růžena Šlemrová, Adina Mandlová, Jindřich Plachta, František Roland, Jan Pivec, Josef Gruss, Svatopluk Beneš

Předloha: František Langer (stejnojmenná divadelní hra)

Scénář a režie: Hugo Haas, Otakar Vávra

Hudba: Julius Kalaš

Kamera: Ferdinand Pečenka

Architekt: Štěpán Kopecký

Vyrobil: 1936 Moldavia

PREMIÉRA: 19.1.1937

© Národní filmový archiv

(P) 2008FILMEXPORT HOME VIDEO s.r.o.

(P) 2008 NORTH VIDEO s.r.o. 

„Spíše projde velbloud uchem jehly, než by si boháč vzal chudou holku.“, to jsou slova Zuzaniny matky, kterými ji počastovala poté, že její dcera má bohatého nápadníka. Bude mít nakonec pravdu ? Zvláště když tomuto vztahu nepřeje ani nápadníkův otec, továrník Vilím, který by rád viděl, jak si jeho syn bere bohatou Ninu a rozmnožuje tak rodinný majetek. A ani Nina boj o svého snoubence zdaleka nevzdává … 

Titulky: české pro neslyšící 

Mravnost nade vše

ČR, 1937, 77 min., čb

Hrají: Hugo Haas, Světla Svozilová, Adina Mandlová, Jiří Hlinomaz, Ladislav Boháč, Saša Rašilov, Věra Ferbasová, Mirko Eliáš, Zdeňka Baldová

Námět: J. Erbenová

Scénář: Martin Frič, Hugo Haas, Otakar Vávra

Režie: Martin Frič

Hudba: Roman Blahník, R. A. Dvorský

Kamera: Ferdinand Pečenka

Architekt: Štěpán Kopecký

Vyrobil: 1937 AB

Premiéra: 24.2.1937

© Národní filmový archiv

(P) 2005FILMEXPORT HOME VIDEO s.r.o.

(P) 2008 NORTH VIDEO s.r.o. 

Profesor Karas je vzorem dokonalého muže, který se přísně řídí svým oblíbeným heslem: „Mravnost nade vše“.

V duchu této zásady žije celá jeho rodina. Dobrá pověst profesora je však ohrožena nečekaným příjezdem nemanželské dcery Věry. Shodou náhod se Věra stane vychovatelkou jeho dcery Evy. Její přítomnost zcela změní chod domácnosti a ovlivní všechny její členy. Panu profesorovi díky této okolnosti nastanou krušné chvíle. Čím víc se snaží, aby vše bylo utajeno, tím víc se situace komplikuje a spěje nenávratně k předem jasnému konci…

Titulky: české pro neslyšící 

HESLO: I mistr tesař se někdy utne. Hugo Haas v roli „mravného“ profesora 

Technické údaje do tabulky:

Obrazový formát 4:3 PAL

Zvuk: Dolby Digital 2.0 

region: ALL

DVD 5 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 88

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru