Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Jmenuji se John Doe a tohle je moje zpověď

Jmenuji se John Doe a tohle je moje zpověď

KOMIKS: Se7dm – JAROSLAV STUCHLÝ –

Pro některé je film Davida Finchera Sedm z roku 1995 jen přeceňovanou manýristickou hříčkou, pro většinu však depresivní zprávou o stavu současné civilizace a jedním z nejvlivnějších snímků 90. let. Zejména pro druhou skupinu diváků je určen comics Se7dm, který v českém překladu vydalo ComicsCentrum.

Kniha vznikla jedenáct let po úspěchu filmu a pozoruhodná je minimálně ze dvou důvodů. Zaprvé není comicsovým zpracováním scénáře Andrewa K. Walkera, nýbrž vyplněním bílých míst v životě vraha Johna Doea. Zadruhé nemá jeden autorský tým, ale na každé kapitole (pochopitelně je jich sedm a kopírují pořadí sedmi smrtelných hříchů) pracovala jiná skupina. Tomu odpovídá rozmanitost výtvarných stylů. Koordinátory projektu byli David Seidman (výtvarník, má na svědomí třetí kapitolu Lenost) a Mike Kalvoda (scenárista, kromě Lenosti a spolupráce na Hněvu sepsal také veškeré deníkové záznamy, které mají podobu horečnatých výronů chorého mozku muže, jenž se považuje za Bohem povolanou ruku trestající lidskou zkaženost). Se7dm fascinuje důsledností, s jakou rozvíjí filmové motivy, i odpovídající atmosférou bezvýchodnosti a zmaru. S filmem tvoří kompaktní celek, v němž každá část zapadá na své místo, rafinovaně si pohrává s časovými rovinami a šokuje otevřeným zobrazením brutálních zločinů (krvavé zohavení fotomodelky břitvou jen tak z hlavy nevypudíte). Snad jen exkursy do minulosti Johna Doea v kapitolách Smilstvo a Pýcha, které mají osvětlit, co formovalo jeho mysl, jsou pouze zručným naplněním předvídatelných žánrových klišé (ponižování v církevní škole a dětství strávené s matkou, u níž se náboženský fanatismus mísí s alkoholismem, prostitucí a týráním vlastního syna).

Již zmíněné deníkové záznamy mají podobu koláží, kde se hutný text slévá do jednoho proudu s citáty vytrženými z kontextu a výstřižky fotografií (většinou zobrazujícími hrůzné tělesné anomálie).

Znalci filmu ocení zejména druhou část knihy, v níž je série zločinů policií odhalena a na scéně se objeví detektivové Mills a Somerset. Dostanou tak možnost popást se na detailech a drobných motivech, které dokazují, jak pečlivě a nápaditě je comics zpracován. Vzhledem k tomu, že vše sledujeme z perspektivy zločince, nevidíme spoustu toho, co je ve filmu (pochopitelně detektivní pátrání, ale třeba i celá honička Millse s Doem je odbyta jedinou poznámkou), finále je však z tohoto úhlu pohledu snad ještě více drtivé a zničující.

Ne, není to příjemné čtení (zlověstně působí už obálka s tváří popsanou deníkovými záznamy, z níž ruce zbavené bříšek prstů vytrhávají oči, černé a bezedné jako nejhlubší pekelná propast), ale jakmile se chytíte, už vás tento grafický román nepustí. A věřím, že na konci náležitě oceníte čas, který jste jeho „konzumací“ strávili.


 

Se7dm

Comics Centrum, Praha 2009

216 stran

389 Kč (paperbacková verze)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru