Zde se nacházíte: 25fps » TV » Little Britain – Britové jako blázni, transvestiti, zoufalci, gayové a předstírající invalidové

Little Britain – Britové jako blázni, transvestiti, zoufalci, gayové a předstírající invalidové

Little Britain – Britové jako blázni, transvestiti, zoufalci, gayové a předstírající invalidové
SERIÁL: Little Britain – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Sketch show Little Britain byla na stanici BBC odvysílána poprvé v roce 2003. Do roku 2006, kdy skončila, vznikly tři řady po šesti dílech (plus dva vánoční speciály Little Britain Abroad). Vznikla také rádiová show stejného názvu. V roce 2008 následovala šestidílná řada Little Britain USA. Pořad těží z kreativity Matta Lucase a Davida Walliamse, kteří jsou scenáristy a zároveň ztvárňují většinu z velkého množství postav v Little Britain.

Spolupráci započali parodickou sketch show s názvem Mash and Peas (1996-1997), v níž parodovali nejrůznější televizní žánry. O rok později natočili šest desetiminutových dílů komediální série Sir Bernard’s Stately Homes, ve které se objevuje jedna z postav (Sir Bernard Chumley[1]), kterou LucasWalliamsem později použili v Little Britain. V roce 1999 následovala komediální show Rock Profile, v níž oba parodovali hvězdy hudebního showbyznysu (Bona, Eltona Johna, Kylie Minogue a mnohé další). Show se dočkala také úspěšné druhé řady. Dvojice vozíčkáře Andyho (Warhola) a jeho opatrovníka a posluhovače Lou (Reeda) se později objevila ve výrazné úloze v Little Britain.

Little Britain navazuje na postupy použité ve zmíněných starších show dvojice. Nejdůležitějším prvkem velkého úspěchu[2] tohoto sitcomu se staly právě výrazné postavy, pro něž jsou typické „hlášky“, které často opakují, a excentrické chování. Stejně tak sehrává podstatnou úlohu narušování zaběhlých konvencí. To je patrné již ze samotného ladění show, která se tváří jako pořad BBC představující zahraničnímu divákovi Velkou Británii a její typické obyvatele, ale už samotný komentář vyvede diváka z omylu – je často značně nekorektní; rasistický a homofobní. Přesto Little Britain do značné míry staví na skutečných osobách z řad Britů, což ovšem diváci mimo Británii nemohou poznat, tedy i ocenit.

Lucas a Walliams se, jak to dokáží britští muži asi nejlépe, převlékají za ukecané puberťačky, obézní a obscénní ženy, bláznivé korespondenty vyhozené z BBC, gaye-negaye, zkrachovalé herce, zestárlé atlety, neochotné recepční, transvestity, klavírní virtuózy a mnohé další. Není dost dobře možné popsat jednotlivé postavy, zaměřím se tedy pouze na několik z těch, které jsou přítomny ve všech třech řadách a poté v Litte Britain USA.

Velkou část postav show tvoří lidé odlišující se od ostatních, často velmi zvláště. Tvůrci pracují se stereotypy a předsudky, které dovádějí ad absurdum. Je jim vlastní nekorektnost a originalita, která se projevuje v převracení vžitých situací.

Jednou z nejpamátnějších postav je mladík ve skotské vesnici, Daffyd Thomas (Matt Lucas), který si velmi zakládá na tom, že je gay – ať už svou vizáží (nejčastěji nosí latexové upnuté tričko a kraťasy), ale především se nezapomene připomenout svou nejčastější frází: „Všichni ví, že jsem jediný gay ve vesnici“. Nemá zájem o jakýkoli kontakt s jinými gayi, natož sex, který mu přijde nechutný, protože je přece „jediný gay ve vesnici“, v čemž se snaží utvrdit sebe i své okolí.

Již zmíněná dvojice Lou a Andy představuje další z výrazných postav. Lou je ochoten pro zdravého vozíčkáře Andyho udělat cokoli. Ten jeho dobroty využívá a vždy si vybírá z nabízených věcí proti očekávání: kornoutek bez zmrzliny, drahé lístky na operu místo na zábavnou show apod. Poté, co se Lou několikrát ujistí, že je to skutečně to, co Andy chce, následuje nejčastěji odjezd (s vybranou knihou, laskominou, videokazetou apod.) a vzápětí se ozve Andyho: „To nechci“ nebo „To se mi nelíbí.“ Skeče s touto dvojicí patří mezi nejnudnější, protože tvůrci si vystačí pouze se zmíněnou situací v rozličných variacích a jen někdy nasadí scénky podobné té s Andym plavajícím v bazénu za zády Loua, který se mezitím snaží s plavčíkem dohodnout, jak by šlo handicapovanému Andymu umožnit zaplavat si.

Podobně důležitou roli jako to, co postavy říkají, hraje jejich vzhled. WalliamsLucasem vystřídají řadu dokonalých převleků, jednotlivým postavám přizpůsobují gesta i mluvu. Oba využívají svých fyzických dispozic – Lucas je malý a dosti tlustý, Walliams naopak vysoký a hubený. Lucas, v reálném životě gay, se objevil v řadě snímků (uvidíme ho v Betonově Alence v říši divů), a má zkušenosti také s divadelním herectvím, podobně jako Walliams, který si zahrál například ve snímcích Hvězdný prach nebo Run Fatboy Run.

Samostatnou kapitolu by mohly tvořit svérázné ženské postavy, které oba herci zvládají zcela brilantně. Příkladem může být Marjorie (Matt Lucas), která vede spolek, v němž se tlustí lidé snaží zhubnout – Fat Fighters – a jejímž poznávacím znamením jsou nečekané proměny chování. Úlisně milá paní se během vteřiny vyrukuje s hrubými urážkami a výkřiky jako: „Čéče, ty seš tlustej. Tlustej. Tlustej. TLUSTEJ!“. Rasistická stránka její osobnosti je také pozoruhodná: „Nerozumím, řekni to ještě jednou…“ pokaždé, když promluví Pákistánka Meera. Mezi další populární postavy patří transvestita Emily Howardová / Eddie Howard (David Walliams), v šatech z počátku 20. století, rozmazanou rtěnkou, parukou a deštníkem je vskutku zapamatovatelnou figurkou.

Little Britain míří skutečně do všech koutů Británie a sfér britského života. Nevyhýbá se ani pozicím nejvyším. Sebastian Love (David Walliams) představuje homosexuálního poradce premiéra, který žárlí na každého, kdo se ocitne poblíž jeho šéfa. Stereotyp zženštilých gayů je zde doveden opět až na samou hranici – Sebastian propuká v pláč, reaguje podrážděné a hystericky, pokouší se dostat k šéfovi opravdu co nejblíže (například ve scéně, kdy si vymyslí ostřelovače v okně, aby mohl premiéra strhnout na pohovku).

Druhá a poté třetí řada Little Britain přinesly některé nové postavy, které do show vnesly větší dávku vulgarity a také poněkud fekální humor – ať už se jedná o dvojici abnormálně tlustých a obvykle nahých žen či starou paní, která během konverzace v obchodě velmi dlouze močí, aniž by cokoli postřehla. To spolu s nudou pramenící z přílišné repetitivnosti některých skečů přispělo k jistému poklesu kvality především třetí řady, jíž se jinak velmi populární Little Britain v roce 2006 uzavřela.

 

Britové v Americe

Potenciál vývozního artiklu pořadu byl potvrzen v roce 2008, kdy začala vysílat jak britská, tak americká BBC Little Britain USA, na jejíž režii se podílel také David Schwimmer (známý ze seriálu Přátelé). Walliams a Lucas přivedli své Brity do Ameriky, kde je v naprostém souladu promísili s podobně pitomými, zvrhlými a potrhlými Američany. Sebastian povýšil na britského premiéra a dostal se do kontaktu s americkým prezidentem (zde prokázali tvůrci určitou prozíravost a nadčasovost, když do role amerického prezidenta obsadili afroamerického herce). Lou a Andy si vyjeli do Ameriky na výlet a Marjorie vede skupinu Fat Fighters v Americe, kde je na výměnném pobytu. Památná je účast Rosie ODonnellové[3], kterou Marjorie uzemní velice netolerantními poznámkami týkajícími se její sexuální orientace.

Američané v žádném ohledu nezaostávají. Máme zde dva svalnaté borce, kteří jsou navzdory pozoruhodné muskulatuře velmi zženštilí a jejich vztah nese známky homoerotismu. Na konci posledního (šestého) dílu se diváci dočkali velmi zajímavého skeče, ve kterém si oba borci odhalí, na jaké že to operaci byli – lze snad jen napovědět, že skeč si bere na mušku fenomén prodloužení penisu.

Méně nechutné a stejně trefné jsou skeče s dalšími „typicky americkými postavami“. Jednou z nich je lůzr Bing Gordyn, osmý z devíti mužů, kteří vkročili na Měsíc. Postava navazuje na dvě postavy z původní Little Britain – Denvera Millse (jenž se kdysi umístil na 2. místě v běhu na olympijských hrách) a Liz (která má potřebu neustále upozorňovat na to, že byla údajně družičkou na svatbě herečky Mollie Sugdenové). Tvůrcům se podařilo trefit také do obsese lovení doslova čehokoli. Triumfální jízda s přivázanou myší na autě a následné rožnění je skutečnou perlou.

Little Britain USA zachází dále prakticky ve všem. Tedy také v hojném užívání masek, které jsou někdy až obdivuhodné; Matt Lucas se tak mění v jednom skeči takřka k nepoznání v babičku.

Podle předpokládání se do Little Britain USA dostaly nešvary, které snižovaly kvalitu už druhé, a především třetí řady – tvůrci dali dosti prostoru skečům více nechutným než vtipným (Harvey, který vyžaduje, aby ho maminka kojila, ačkoli je mu už třicet. Obézní a věčně nahá Bubbles na zaoceánském parníku a další…). Není tedy divu, že si pořad vysloužil rating TV-MA, tedy známku pro diváky starší 17 let. Bezesporu inteligentní show se tak ocitá na pomezí nejprostší lidové zábavy a trefné společenské kritiky. Lze předpokládat, že druhá řada Little Britain USA bude znamenat pokračování neradostného trendu jednodušší zábavy. Tvůrci přiznávají, že humor Little Britain balancoval vždy na hraně[4]. Ačkoli show byla od počátků sympatická svou originalitou, za těch několik let poněkud ztratila dech, což tvůrci dodáním více šokujících a nechutných scének nenapravili.

Stále ještě nabízí fanouškům i nezaujatým divákům slušnou zábavu, avšak část jejího kouzla vyprchala. Nelze jít s proudem i proti němu. Little Britain stojí na pomezí tradiční a moderní sketch show. Na její zábavnosti nic nepřidává předtočený smích. Matt Lucas a David Walliams však nejsou Rick Gervais, který zašel ještě dále, a tak je show veleúspěšným pořadem s věrnými příznivci, z nichž by si však nemalá část přála, aby Little Britain skončila, než se dostane na úroveň přihlouplé většinové TV produkce.


[1] O této a dalších postavách si můžete přečíst v soupisu všech postav na Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Chumley#Sir_Bernard_Chumley

[2] Sitcom byl vysílán ve více než 40 zemích světa.

[3] Více o Rosie O’Donnelové: http://en.wikipedia.org/wiki/Rosie_O%27Donnell

[4] http://news.bbc.co.uk/newsbeat/hi/entertainment/newsid_7754000/7754775.stm

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru