Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » Zuřiví teenageři

Zuřiví teenageři

SERIÁL: Skins – JANA JEDLIČKOVÁ –

V lednu 2007 spatřil světlo světa unikátní počin britské (irské) digitální TV stanice E4[1]. Žánrově nezařaditelný a všechny kategorie bourající hybrid série a seriálu vsadil na partu mladých a většinou neznámých britských hereček a herců, hodil za hlavu morální poučky a politickou korektnost, a soustředil se na život školou povinných teenagerů, pro které je právě škola tím posledním místem na Zemi, kde se potkávají. Že tahle sázka do loterie vyšla, potvrdila nejen četná ocenění seriálu odbornou kritikou, ale zejména přízeň divaček a diváků, která do této doby umožnila vznik tří sezon a dvou generací Skins gangu.

Teen drama aneb Exkurz do historie „teen“ seriálů

Skins jsou jedineční v mnoha ohledech. Svým neotřelým pohledem na britskou mládež se výrazně odlišují od celé plejády seriálů pro dospívající, které kdysi, jako dnes Skins, zavály do TV žánrů svěží vítr a nyní jsou nezapomenutelnou klasikou. Co by byl svět bez Brendonů Walshů, Sethů Cohenů, Dawsonů Leereyů, Joey Potterových, Buffy Summersových, Rory Gilmorových, Ephramů Brownových nebo Blair Waldorfových. Považte jen těch katastrof, kterých bychom byli ušetřeni.

Zřejmě vůbec první teen drama Never too young se objevilo v roce 1965 jako jednosezonní záležitost a bylo zařazeno do žánru soap opery. Na přelomu 60. a 70. let si teen postavy v rámci mýdlových oper začaly získávat stálé publikum a v roce 1967 éra ostychu ze zobrazování teenagerů opadla naplno.[2] Seriál Love is a Many Splendored Thing se stal hitem mezi dospívající mládeží. Na jejich úspěch záhy navázaly seriály All My Children (1970) a dodnes vysílající Mladí a neklidní (1973). Primetimové[3] TV pořady, jejichž zápletka vycházela z rodinného prostředí, se začaly více soustředit na postavy dospívajících dětí a jejich přátel. Seriály postavené na ztotožnění se s mladými hrdiny produkovaly jednu mladou hvězdu za druhou. A tak vznikly teen ikony. Atraktivní a mladí nebo mladě vypadající herci (zpravidla nad 15 let) přispívali k dojmu realističnosti a autenticity prostředí a témat, která seriály prezentovaly. Do raných 90. let ale byli součástí světa dospělých, který byl méně či více potlačován ve prospěch teen narativních linií v rámci soap oper.

Skutečný nástup teen dramat nastal začátkem 90. let. Seriály s prvky mýdlové opery stavěly na světě dospívající mládeže, která má stejně reálné problémy, zájmy a nedostatky jako jejich rodiče. Jedním z prvních velkých úspěchů (i na mezinárodním poli) bylo Spellingovo Beverly Hills 902 10. Exkluzivní prostředí, uhlazenost a korektnost amerického stylu sice kazily dojem realističnosti, ale i přes tyto nedostatky se tento seriál navěky zapsal do historie teen dramat. Na Beverly Hills po svém navázaly další show jako Dawsonův svět, O.C., australská Škola zlomených srdcí, Superdrbna, Everwood, Gilmorova děvčata, One Tree Hill a mnoho a mnoho dalších. Oblibu a nesčetné fankluby si získala i teen dramata, která kombinovala prvky soap oper se sitkomem, sci-fi, fantasy nebo dobrodružnými žánry. Nelze než jmenovat Buffy: Přemožitelka upírů, Rosswell, Smallville, Mladý Indiana Jones, Veronika Mars, H2O, Hannah Montana, Sabrina: Mladá čarodějka, Sugar Rush, The Inbetweeners a mnoho dalších.

Bůh ochraňuj Bristol

O tom, že Skins patří do ranku teen dramat, není pochyb. Hlavními hrdiny jsou adolescentní středoškolští kamarádi z různých částí Bristolu, od dělnické čtvrti až po prominentní bristolskou barovou scénu. Potýkají se s problémy dospívání a denně bojují s rodičovskou “autoritou“. Kde tedy to novátorství? Ideální kombinace tragična a komična spojená s totální šíleností, která je tak nereálná, až je neuvěřitelně realistická.

První dvě série se soustředí kolem Tonyho (Nicolas Hoult)[4] a jeho kamarádů. Introvertního Sida (Mike Bailey), mentálně labilní Cassie (Hannah Murray), Anvara (Dev Patel)[5] – hip hop a ženy milujícího muslima, Tonyho přítelkyně a Skins krásky Michelle (April Pearson), hudebně nadané Jal (Larissa Wilson), vtipem a průšvihy sršícího Chrise (Joseph Dempsie), Tonyho sestry Effy (Kaya Scodelario) a tanečně nadaného gaye Maxxieho (Mitch Hewer)[6]. Každá epizoda upřednostňuje život a problémy jedné z postav, ačkoli je zároveň vždycky v kolektivu svých kamarádů. Nahlédnutí do soukromí, rodiny a složitých vztahů mezi přáteli, rodiči a sourozenci během 47 minut detailně charakterizuje postavu a ukazuje ji ve všech možných barvách. Teenageři ve Skins nejsou nevinnými oběťmi osudu, ani zhýralí rebelové své doby. Od každého mají onu pověstnou trošku. Ani děti, ani dospělí, ani moudří, ani nevědomí, ani zodpovědní, ani nerozvážní. Jdou si za svým snem, hledají sama sebe, ztrácí se ve světě bez pravidel a využívají každé možné chvilky, aby žili naplno. Hrdinové, které v jednu chvilku nenávidíte a druhou je bezmezně milujete.

Přestože se potulují po ulicích Bristolu, perou se s drogovými dealery nebo jsou pronásledováni šílenými fanynkami, jsou tak skuteční, že by jim záviděl i Dylan s Brendou. K realistické scéně a pravděpodobnému scénáři napomáhají reálné lokace Bristolu a jeho okolí, ve kterých se seriál Skins natáčel. Z kuchyně britských seriálů vychází i vizáž všech aktérů. Postavy jsou „normální“, bez doteku plastické chirurgie a drastických diet, ženy a muži z masa a kostí. Chybující lidé, pro které není návratu. Rodiče selhávají pod tlakem okolností a na rozdíl od jiných teen dramat tady nefigurují jako záchranná brzda, poslední možné útočiště pro zoufalé dítě, ale jako přerostlé děti, které si neví rady se životem a schovávají se do vykonstruovaných světů.

Třetí série Skins začala s úplně novým obsazením. Jediným spojovacím článkem s původním „gangem“ je postava Effy a její kamarádky Pandory. Tvůrci seriálu změnu herců doplnili prohlášením, že každé dvě série hodlají obměnit původní hereckou sestavu Skins a ponechat jen jedno dvě pojítka na předchozí uskupení. Uvidíme, zda jim tento netradiční záměr vyjde. Témata jsou stejná, průšvihy zůstávají, jen herci se mění.

Kritika uvěřitelného

E4 neprezentuje Skins pouze v televizi, ale využívá k propagaci také internet. Před každým dílem umísťuje na webové stránky kanálu několikaminutové předepizody a mezi jednotlivými sériemi natáčí krátké webepizody nebo ojedinělé komentáře, které doplňují předcházející nebo nadcházející děj seriálu.

Po uvedení Skins do vysílání se na seriál snesla vlna kritiky, jak „pozitivní“, tak „negativní“. Některé hlasy si posteskly po realistickém zobrazení středoškoláků (jiné je naopak chválili). Nicholas Hoult na obranu Skins poznamenal, že „nereflektují život každého teenagera“ a dodal: „ Možná je to nadsazené kvůli větší zábavnosti, ale všechno je to uvěřitelné“.[7] Pozitivní kritika byla oceněna 3 televizními cenami a 8 dalšími nominacemi. Mezi jinými cenou BAFTA[8] nebo nominací na cenu organizace GLAAD[9].

 

Skins

Tvůrce: Jamie Brittain, Bryan Elsley

Režie: Adam Smith, Minkie Spiro, Paul Gay, Harry Enfield, Charles Martin, Simon Massey…

Hrají: Nicolas Hoult, Mitch Hewer, Dev Patel, Larissa Wilson, Hannah Murray, Mike Bailey, Joseph Dempsie, April Pearson, Kaya Scodelario, Luke Pasqualino, Lily Loveless a další…

Velká Británie, 2007 – 2009, 3 série/29 dílů, 47 minut


Zdroje:

Wikipedia: SKINS (TV SERIES)  – http://en.wikipedia.org/wiki/Skins_(TV_series)

Wikipedia: TEEN DRAMA – http://en.wikipedia.org/wiki/Teen_drama

Wikipedia: E4 CHANNEL – http://en.wikipedia.org/wiki/E4_(channel)

Internetová filmová databáze – www.imdb.com

Česká filmová databáze – www.csfd.cz

Oficiální internetové stránky TV kanálu E4 – www.e4.com

Oficiální internetové stránky organizace GLAAD – www.glaad.org



[1] E4 vznikla roku 2001 jako britská a irská digitální TV stanice. Obsahově se zaměřuje především na mladší publikum od 15 do 35 let a dává přednost zábavným pořadům. „E“ v názvu stanice odkazuje k anglickému slovu Entertainment, tedy zábava. Kromě importovaných amerických seriálů typu Přátelé, O.C. nebo Zoufalé manželky, vysílá i původní britskou seriálovou tvorbu, např. Hollyoaks, Shameless, Nearly Famous, The Inbetweeners.  (viz http://en.wikipedia.org/wiki/E4_(channel) nebo www.e4.com)

 

[2] Teen postavy se kromě rodinných soap oper objevovaly i v sitkomech. (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Teen_drama)

[3] Prime time je označení pro hlavní vysílací čas v programu TV stanic. Během historie TV vysílání se ustanovil mezi 19:00 a 22:00 hodinou. Zároveň se jedná o nejdražší časové pásmo v rámci prodeje TV reklamy.

[4] Nicholas Hoult (nar. 1989) je poměrně ostřílený britský herec. Debutoval v roce 1996 ve filmu Intimate Relations. V našich zeměpisných šířkách je známý jako dětský parťák Hugh Granta ve filmu Jak na věc.

[5] Dev Patel (nar. 1990) se proslavil hlavní rolí v oskarovém filmu Milionář z chatrče. Tento snímek mu v nejrůznějších anketách získal 9 cen a dalších 5 nominací. Pro Milionáře si ho údajně vybral sám režisér Danny Boyle na doporučení své náctileté dcery, která Patela znala právě ze seriálu Skins.

[6] Mitch Hewer (nar. 1989) si po Skins zahrál v seriálu Britannia High (2008), který byl britskou televizní verzí filmu Muzikál ze střední. Muzikálové drama bylo po první sérii staženo kvůli nízké sledovanosti z vysílání. Produkce stála 2 miliony liber a podílel se na ní i Gary Barlow, jeden ze zpěváků Take That.

[7] viz http://en.wikipedia.org/wiki/Skins_(TV_series)

[8] BAFTA – British Academy of Film and Television Arts. Britská obdoba Oskarů se zaměřuje na počiny v oblasti filmu, televizního vysílání, videoher a animace.

[9] GLAAD – Gay and Lesbian Alliance Against Defamation. Nezisková organizace LGBT aktivistů a aktivistek (leseb, gayů, bisexuálů, transexuálů), která monitoruje zobrazování LGBT postav v médiích.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 77

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru